Zachránili ruiny hradů na Malši. Archeologové tu pak našli cennosti

10. duben 2015

O hrady Pořešín, Louzek, Sokolčí, Velešín a tvrz v Tiché se starají nadšenci, kteří tvoří občanské sdružení Hrady na Malši. Věnují se tomu už patnáct let.

„V roce 2000 byly tyto hrady zarostlé ruiny, o nichž skoro nikdo nevěděl. My jsme kolem nich chodili a říkali jsme si, že by stálo za to je trochu pozvednout,“ vzpomíná Radek Kocanda.

Letos sdružení zahajuje sezonu 24. dubna. Program nabídne například Pořešín, který se během let velmi změnil. Vyrostla zde palisáda, roubenka a především hradní muzeum. „Je tam velký výstavní sál, v němž shromažďujeme artefakty z archeologických výzkumů. Navíc se stává dobrým zvykem, že nám lidé z regionu nosí i vlastní nálezy, střepy, keramiku a podobně,“ popisuje Radek Kocanda.

Pořešín je podle jeho slov na nálezy bohatý. Archeologové tu objevili mimo jiné zlacený dámský prsten ozdobený rostlinnými motivy. „To je velká kuriozita, vůbec nevíme, jak se tam dostal. Zajímavý je také pořešínský groš, který jsme našli v roce 2010, a pestrá sbírka užitkové i ozdobné keramiky,“ připomíná Radek Kocanda.

Pořešín


Sdružení vzniklo v roce 2000 jako Společnost pro hrad Pořešín. Od roku 2004 nese nynější název Hrady na Malši. Stará se o hrady Pořešín, Louzek, Sokolčí, velešín a tvrz na Tiché.
Sdružení je členem památkové asociace Europa Nostra, které má sídlo v Haagu v Nizozemsku, dále mimo jiné spolupracuje s Archeologickým ústavem Akademie věd České republiky, Národním památkovým ústavem, Národním archivem a dalšími institucemi. Sdružení také pořádá řadu kulturních akcí se zaměřením na handicapované děti.

Jako novinku letos hrad vystaví ve spolupráci s Jihočeským krajem kostým hradního pána. Ten je velice drahý a pracný, samotná výroba zabrala přes 200 hodin ruční práce.

Kromě Pořešína se ale sdružení stará o další čtyři objekty. Radek Kocanda upozorňuje například na tvrz v Tiché. „Podařilo se opravit věž a v posledních pěti letech se tam konal výzkum, který odhalil mnoho informací o původní podobě tvrze. Dnes už víme, že to původně byla skutečně velká pevnost s velmi komfortním vybavením,“ doplňuje.

Za pozornost ale stojí například i Sokolčí. „Je nesmírně romantický hrad asi s nejkrásnější přírodní scenerií vůbec. Nicméně je trochu těžší ho najít. Není tak snadno přístupný a musíte se řídit mapou nebo naším značením,“ vysvětluje Radek Kocanda.

Další informace si můžete poslechnout v záznamu rozhovoru s Radkem Kocandou, který vedl redaktor Zdeněk Zajíček.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.