Borůvky prodlužují život a prospívají očím. Váleční letci jedli borůvkový džem, aby lépe viděli

13. červenec 2018

Kralují všem superpotravinám. Borůvky jsou tak nabity prospěšnými látkami, že jejich každodenní konzumace je nejlepším vkladem pro pevné zdraví, kondici, vitalitu a dlouhý život. A to doslova.

Látky, které borůvky obsahují, jsou totiž schopny prodloužit konce chromozómů, jejichž délka rozhoduje o postupu stárnutí a dlouhověkosti. S pomocí borůvek aktivujeme geny, které nám pomohou ke spokojenému životu ve zdraví a spokojenosti.

I když by se mohlo zdát, že spokojenost nesouvisí s jídlem, u borůvek je prokázáno, že mohou být účinnějším řešením pro napravování posttraumatického stresového syndromu než léky.

Stres a posttraumatické poruchy přitom nejsou jen problémem válečných veteránů. Moderní život je plný požadavků na každého člověka a neuvědoměle mnoho z nás trpí i negativními vlivy z prenatálního období a raného dětského věku. Ty jsou srovnatelnou zátěží pro mozek a nervovou soustavu jako traumata veteránů ze Zálivu.

Koneckonců i druhá světová válka přinesla zajímavé zjištění týkající se borůvek. Britští letci, kteří pravidelně jedli borůvkový džem, zpozorovali zlepšení vidění za zhoršených světelných podmínek.

Borůvky jsou patrně vůbec nejvýznamnějším zdrojem antioxidantů v ovocné říši s nejvyšší schopností ničit volné radikály, které se významně podílí na destrukci buněk a tkání těla a působí na rozvoj rakoviny, srdečních onemocnění, cukrovky a dalších závažných chorob.

Jeden z borůvkových antioxidantů funguje podobně jako léky na snižování škodlivého cholesterolu. Zároveň pomáhá regulovat množství cukru v krvi, je tak účinný i proti cukrovce druhého typu. Lístky borůvky nasbírané před zralostí plodů obsahují poměrně velké množství myrtillinu, který zlepšuje využití cukru. Myrtillin se proto nazývá rostlinným inzulínem.

Koncentrované borůvkové extrakty příznivě ovlivňují i další degenerativní procesy provázející cukrovku. Borůvky zlepšují trávení, pomáhají při rozpouštění kamenů žlučníků a ledvin. Působí protizánětlivě, což hojně využijeme pro léčení zánětů střev, močového měchýře, vředových chorob, chronické bronchitidy, zánětů dásní a hrdla.

Fialové plody jsou známé také jako prostředek proti průjmům, využívají se při poruchách trávení spojených s křečemi v břiše a ke zmírnění menstruačních potíží. Listy jsou součástí čajových směsí s protizánětlivým a mírně diuretickým účinkem na záněty močových cest, ale hodí se také na koupele a výplachy, kožní problémy, špatně se hojící rány, vředy a afty.

Nakonec na borůvkách můžeme ocenit i to, že kromě kyselých dešťů a občasného pohnojení divokou lesní zvěří jsou naprosto v biokvalitě, což se nedá říci o ostatních bobulovinách nabízených v obchodech. Proto neváhejme, hurá na borůvky!

Lívance, borůvky, tvaroh, sladké, snídaně, jídlo

Salát z borůvek s roastbeefem

Suroviny:
mix salátových listů - polníček, špenát, rukola
8 plátků roastbeefu
červená cibule
borůvky
piniové oříšky
Na dresink:
2 lžíce olivového oleje
½ hrnku borůvek
¼ hrnku octa balsamico
sůl, pepř

Dresink si můžeme připravit v hmoždíři nebo použijeme mixér, ve kterém všechno společně rozmixujeme, abychom získali jemný dresink bez větších kousků borůvek.

Salát smícháme z polníčku, čerstvého špenátu a rukoly. Přidáme na tenké plátky nakrájenou červenou cibuli, čerstvé borůvky a piniové oříšky. Oříšky pro zvýraznění chuti můžete lehce opražit.

Všech smícháme s dresinkem, aby se dostal ke každému kousku salátu, a přidáme kousky masa.

Borůvkový pohár

Suroviny:
borůvky
hořká čokoláda 70%
nebo avokádo, kakao, datle
nebo jogurt, chia semínka, konopná semínka, skořice

Nejlepší dezert jsou syrové borůvky nasypané do mističky nebo pohárku, které různě zdravě dochutíme.

Můžeme rozpustit ve vodní lázni hořkou čokoládu, kterou borůvky přelijeme.

Nebo z oloupaného zralého avokáda, kakaa, špetky soli, změklých datlí namočených ve vodě a případně trochy limetkové nebo pomerančové šťávy nebo kokosového mléka uděláme čokoládový krém, kterým borůvky pokryjeme.

Nebo navršíme kopičku hustého jogurtu a posypeme konopnými semínky a skořicí. Jogurt můžeme nechat stát s chia semínky, které nabobtnají a jogurt zahustí.

Pokud by byly borůvky na chuť moc suché, je možné je zalít trochou alternativního mléka. Skvělá je také kokosová šlehačka (našlehaná dřeň z kokosu s trochou vody).

Spustit audio

Související