O čem se mluví13. října  2017 v 08:10  

9 receptů na zdravé domácí zmrzliny a nanuky

Základem domácích zmrzlin jsou banány. K těm se pak přidávají další příchutě - Foto: Fotobanka Pixabay

Základem domácích zmrzlin jsou banány. K těm se pak přidávají další příchutěFoto: Fotobanka Pixabay

Pro zmrzlinu nemusíte jenom ke stánku nebo do cukrárny. Jednoduchá domácí zmrzlina, kterou vyrobíte s obyčejným mixérem, překoná mnohé kupované produkty. Navíc se obejdete bez cukru, nezdravých tuků, barviv a syntetických aromat.

Základem výroby domácích zmrzlin jsou dobře zralé banány, které dodají přírodní cukr vázaný ve vláknině, a tak zmrzlinu zpravidla nemusíte doslazovat. 

Pokud chcete vyrobit ovocnou zmrzlinu z drobných bobulí, které mají přírodního cukru velmi málo, nebo jsou dokonce spíše nakyslé (například borůvky, rybíz, ostružiny), do zmrzliny kápněte několik kapek stévie. 

 

Zmrzlina - nemusíte se jí vyhýbat. Jak ji bez výčitek zařadit do jídelníčku, radí dietoložka Štěpánka Kutišová

Vložit na svůj web

Další skvělou ingrediencí jsou ořechy, nejčastěji kešu, které dobře zná veganská kuchyně. Rozmixované kešu ořechy dodají zmrzlině na krémové a jemné chuti. Výborný je i banán s vlašskými ořechy a připravit si můžeme také nefalšovanou pistáciovou zmrzlinu. 

Nakonec na rozmixování použijeme nějakou alternativu mléka, kondenzovaného mléka a smetany. Mezi nejoblíbenější v současné době patří mandlové mléko a hypoalergenní mléko kokosové. Kokosové mléko obsahuje zdraví prospěšné rostlinné tuky, podporuje funkci mozku a nervové soustavy a s přehledem nahradí smetanu. 

Vaříme s rozhlasem

Banánová zmrzlina 

Suroviny na 2 porce:
2 větší oloupané, nakrájené a zamražené banány
¾ šálku oblíbeného mléka (kokosové, mandlové, sójové...)
1 lžička vanilky (mletého prášku, nebo přírodní esence)
případně ¼ šálku vlašských ořechů
skořice, muškátový oříšek 

Lehce rozmrzlé banány, vanilku, půl šálku mléka a případně ořechy vložíme do mixéru a za vysokých otáček mixujeme. Pokud je směs ještě příliš hustá, použijeme další mléko do požadované hustoty. 

Po servírování do misek posypeme skořicí, nebo mletým muškátovým oříškem. Pro další chuťové variace můžeme přidat mražené bobulové ovoce, lžičku kakaového prášku, nebo polévkovou lžíci arašídového másla. 


Borůvková zmrzlina
 

Stejně jako borůvkovou můžete připravit i zdravou zmrzlinu malinovou, ostružinovou, jahodovou - Foto: Fotobanka Pixabay

Stejně jako borůvkovou můžete připravit i zdravou zmrzlinu malinovou, ostružinovou, jahodovouFoto: Fotobanka Pixabay

Suroviny:
2 předem zamrazené loupané a krájené banány
100 gramů předem namočených kešu ořechů
100 mililitrů mléka (kokosové, mandlové)
300 gramů mražených borůvek
stévie 

Mražené banány a borůvky necháme lehce povolit. Namočené kešu slijeme a spolu s rostlinným mlékem mixujeme. Přidáme zmražený banán a borůvky, vše rozmixujeme dohladka. Dosladíme stévií a podáváme. 

Stejně postupujeme při výrobě jahodové, malinové nebo ostružinové zmrzliny. 


Pistáciová zmrzlina
 

Suroviny:
50 gramů loupaných nesolených lehce pražených pistácií
75 gramů předem namočených kešu ořechů
1 zmražený oloupaný banán
1 zmražené oloupané avokádo
asi 100 mililitrů mandlového (kokosového) mléka 

Nejprve v mixéru nasekáme pistácie, přidáme kešu ořechy a postupně přidáváme mléko. Mezitím si necháme lehce povolit zmražený banán a avokádo a vše mixujeme do krémové pasty. 

Pokud směs příliš povolí, nebo je moc tekutá, necháme ještě trochu zamrazit. Kdo chce sladší verzi, může přidat několik kapek stévie. 


Kokosovo-mangový sorbet
 

Suroviny:
3 šálky na kostičky pokrájeného mraženého manga
¼ - ½ šálku kokosového mléka
¼ - ½ šálku ananasového, nebo pomerančového džusu (čerstvé šťávy)
lžička kokosového oleje 

Lehce povolené mražené kostičky manga dáme do mixéru a postupně přidáváme kokosové mléko a džus tak, aby tekutina dovolila kostkám se v mixéru hýbat a rozmělnit, ale ne příliš, abychom nedostali tekutinu. Pokud je směs příliš tekutá, necháme chvíli zamrazit. 


Kokosovo-kakaová zmrzlina
 

Vynikající je domácí kakaová a čokoládová zmrzlina - Foto: Fotobanka Pixabay

Vynikající je domácí kakaová a čokoládová zmrzlinaFoto: Fotobanka Pixabay

Suroviny:
1 šálek předem namočených kešu ořechů
1 šálek kokosového mléka
1 šálek strouhaného kokosu
2 lžíce javorového sirupu
případně několik kapek stévie podle chuti
3 lžíce kakaa
1 lžíce vanilkového extraktu 

Všechny suroviny rozmixujeme v mixéru a směs dáme zamrazit. 


Čokoládová zmrzlina s banánem
 

Suroviny:
2 zralé zamražené banány
1/3 hrnku kakaa
2 lžíce mandlového, nebo arašídového másla (nebo 50 gramů předem namočených kešu ořechů)
rostlinné mléko (kokosové, mandlové)
případně stévie 

Mírně povolené zmrzlé banány rozmixujeme spolu s kakaem a ořechovým máslem na hladký krém. Podle potřeby přidáme oblíbené rostlinné mléko a případně dosladíme. 


Zmrzlina Piňa Colada
 

Suroviny:
zamražený ananas nakrájený na kostičky
zamražené krájené banány (na celý ananas 3 až 4 banány)
400 mililitrů kokosového mléka
dle chuti limetková šťáva
javorový sirup
stévie, rum 

Mírně povolené zmrzlé ovoce dáme do mixéru a spolu s kokosovým mlékem rozmixujeme dohladka. Podle chuti dosladíme trochou javorového sirupu, nebo stévie, ochutíme trochou rumu a limetkovou šťávou. 


Malinové nanuky
 

Nejen zmrzlina, doma můžete připravit také výborné zdravé nanuky - Foto: Fotobanka Pixabay

Nejen zmrzlina, doma můžete připravit také výborné zdravé nanukyFoto: Fotobanka Pixabay

Suroviny na 6 nanuků:
4 šálky propláchnutých malin
5 - 7 lžic stévie
1/3 šálku vody
1 lžička velmi jemně pokrájené limetkové kůry
1 lžíce limetkové šťávy 

Všechny ingredience rozmixujeme dohladka v mixéru. Směs můžeme protáhnout přes jemné síto, abychom se zbavili semínek. Naplníme do formiček na nanuky a zamrazíme přes noc. 


Domácí nanuky Magnum
 

Suroviny na krém:
1 šálek kešu ořechů namočených předem alespoň 4 hodiny
300 mililitrů kokosového mléka
3 lžíce světlého kokosového nektaru
1 vanilkový lusk
špetka soli 

Na karamel:
2 čajové lžičky mandlového másla
hrst datlí
½ čajové lžičky kokosového nektaru
1 lžíce kokosového oleje
špetka vanilky
špetka soli 

Na čokoládovou polevu:
5 lžic tekutého kokosového oleje
5 lžic tekutého kakaového másla
5 lžic kakaa
1 lžíce světlého kokosového nektaru 

Mixujeme suroviny na krém, až směs získá smetanovou konzistenci. Pokud je krém moc hustý, přidáme trochu kokosového mléka. Nalijeme do formy, přidáme dřívko a necháme zamrazit alespoň tři hodiny. Kdo má rád čokoládové nanuky, může do směsi přidat kakaový prášek. 

Na karamel rozmixujeme rozpuštěný kokosový olej s datlemi, nektarem, vanilkou a solí. Měli bychom získat konzistenci podobnou karamelu. 

Čokoládovou polevu vyrobíme z rozpuštěného kokosového oleje, kakaového másla, kakaa a nektaru. 

Zamražené nanuky namočíme do čokolády, která ztuhne téměř okamžitě. Pak přichází na řadu karamelová vrstva. Dáme po jedné lžíci karamelu na každou stranu nanuku a vrátíme do mrazáku alespoň na deset minut. 

Na závěr ještě jednou namočíme do čokoládové polevy, dozdobíme nasekanými mandlemi nebo kokosem a dáme zmrazit, než čokoláda ztuhne. 

Všechny díly pořadu Přírodní lékárna najdete ZDE 

Autor:  Štěpánka Kutišová
Pořad: Přírodní lékárna  |  Stanice: České Budějovice
Čas vysílání: čtvrtek 8:10  |  Délka pořadu: 5 minut  
 

Nové články v rubrice

Jihočeský kraj
  silnice III/1611, v katastru obce Loučovice, okr. Český Krumlov, část obce Mnichovice, uzavřeno, práce na silnici, Od 23.10.2017 10:00 Do 05.11.2017 23:59, úplná uzavírka, Vydal: Městský úřad Český K ...
  Od 23.10.2017 09:50 do 11:55; na silnici 29 u obce Dolní Novosedly okres Písek; 4 km za Pískem, směr Záhoří; nehoda; 2 havarovaná vozidla; 2 x OA se zraněním. Na místo PČR a ZZS.
  ulice Na Děkanských polích - ulice Mezi Tratěmi, České Budějovice, okr. České Budějovice, uzavřeno, stavební práce, Od 24.10.2017 07:00 Do 05.12.2017 23:59, Stavební práce související s kompletní rekonstrukcí ...

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace