Armáda shání nové vojáky. Potřebuje řidiče, mechaniky i kuchaře

24. leden 2017

Povolávací rozkaz přišel dřív každému mladému muži a ten pak musel na dva roky narukovat. Dnes je to jiné, armáda je profesionální a novodobé rekruty získává jinak, často na besedách a prezentacích Rekrutačního pracoviště Armády České republiky.

Před několika dny se například uskutečnila přednáška ve druhé největší jihočeské škole, strakonické Vyšší odborné, střední průmyslové škole a střední odborné škole řemesel a služeb. Studenti se tu ptali na různé podrobnosti o armádě, mimo jiné je zajímalo, jak často je nutné absolvovat přezkoušení z fyzické kondice.

„Rozhodně mě to zaujalo. Už dříve jsem přemýšlel o účasti v aktivních zálohách a nyní jsem koukal, že přímo na strakonickém útvaru shánějí elektromontéra. Takže po vyučení bych se tam rád dostal,“ řekl student Vojtěch Hann.

Prezentaci pro žáky vedl nadrotmistr David Starší. „Jsem velice spokojen, byla velká účast a byli pozorní. Na tuto školu jezdím pravidelně každý rok, pan ředitel mi vždycky umožní uspořádat přednášku. Záleží na konkrétních školách, jestli nám to umožní, ale snažím se absolvovat alespoň dvě přednášky v týdnu,“ popsal.

Nadpraporčík Josef Peterka z 25. protiletadlového raketového pluku ve Strakonicích několikrát během přednášky zmínil, že technika je dnes už digitalizovaná, a používal přirovnání k počítačovým hrám. „Dneska se protiletadlová technika řídí elektronicky, a proto klademe velký důraz také na to, aby ti vojáci věděli, do čeho jdou, a aby uměli s těmi prostředky pracovat,“ připomněl.

Pro práci v armádě je tak dnes podle něj důležitá nejen fyzička, ale i technická zdatnost. „Jedno bez druhého nemůže fungovat. V současné době potřebujeme vojáky, kteří umí tyto technologie používat, umí je ovládnout, ale zároveň potřebujeme fyzicky zdatné chlapy, kteří používají selský rozum a jsou schopní reagovat, jsou rychlí a pohotoví,“ popsal.

Prezentace Rekrutačního pracoviště Armády České republiky na strakonické Vyšší odborné, střední průmyslové škole a střední odborné škole řemesel a služeb

Zástupce ředitele Vyšší odborné, střední průmyslové školy a střední odborné školy řemesel a služeb ve Strakonicích Petr Štěch si myslí, že zdejší absolventi se pro práci v armádě hodí. „Z oborů, které tu vyučujeme, se jim hodí jak obory technické, tak i službové. V loňském roce měli velký zájem o naše kuchaře,“ dodal.

Podle náčelnice odboru doplňování personálu Armády České republiky Lenky Šmerdové se loni registrovalo do databáze zájemců o službu v ozbrojených silách 606 lidí z Jihočeského kraje. „Naši rekrutéři oslovují zájemce s nabídkou vojenského uplatnění, tedy pro nástup do služebního poměru vojáka z povolání. V jižních Čechách doplňujeme prioritně dvě jednotky ve Strakonicích, nejvíce bychom uvítali řidiče, strojníky, kuchaře, mechaniky, elektromechaniky,“ vyjmenovává.

Letos armáda potřebuje získat v celé republice dva tisíce nových vojáků. Na začátku oslovuje desetitisíce lidí, mnoho z nich však neprojde zdravotními a fyzickými testy.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.