Batáty patří mezi nejstarší a velmi zdravé potraviny. Připravte z nich kaši, polévku i placičky

10. červen 2021

Batáty jsou možná vůbec první potravinou, se kterou se lidstvo setkalo. Jejich pozůstatky staré 10 tisíc let byly nalezeny v jeskyních v Peru. Do Evropy batáty přivezl Kryštof Kolumbus již při návratu z první výpravy do Nového světa.

Mají výrazně nasládlou chuť, proto se také říká sladké brambory. Brambory to však nejsou a dokonce s nimi ani nemají žádný příbuzenský vztah. Batáty patří do čeledi svlačcovitých, plodí je rostlina s trubkovitými květy, která se botanicky nazývá povíjnice jedlá.

Je to neuvěřitelné, ale existuje kolem 400 různých odrůd batátů. Slupka může být fialová, červená, oranžová, žlutá či dokonce bílá. Uvnitř se skrývá bílá, oranžová nebo žlutá dužina. Vysoký podíl barviv svědčí o bohatém výskytů karotenoidů a vitaminu A.

Jedna středně velká sladká brambora poskytne lidskému tělu více než 100 procent denní doporučené dávky vitaminu A a více než dvě třetiny dávky vitaminu C. Batáty obsahují hodně manganu, draslíku, železa, vitaminu B6 a jsou bohatým zdrojem vlákniny.

Čtěte také

Najdete v nich také hodně pektinu (rozpustné vlákniny), který zachytává cholesterol, i nerozpustnou vlákninu, která pomáhá předcházet zácpě a hemoroidům a může snížit riziko rakoviny žaludku a tlustého střeva. Díky betakarotenu chrání i před srdečními chorobami a mnoha typy rakoviny, pomáhá udržet zdravou kůži a podporuje zdravý imunitní systém.

Místní sladké brambory jsou hlavním zdrojem živin obyvatel Okinawy, regionu proslaveného dlouhověkostí. U laboratorních zvířat krmených batáty s bílou dužinou bylo zaznamenáno zlepšení činnosti buněk pankreatu, hladiny lipidů a kontroly glukózy a snížení inzulinové rezistence. Snížení inzulínové rezistence potvrdily i výzkumy s lidmi. Proto se batáty doporučuji při diabetu, a to navzdory tomu, že jsou nasládlé a obsahují sacharidy.

Při výzkumech se také zjistilo se, že sladké brambory mají jedinečné protirakovinné účinky. Ženy konzumující více potravin bohatých na betakaroten trpí méně rakovinou prsu. Další studie zaměřená na pacienty s rakovinou žlučníku ukázala, že batáty patří k zelenině nabízející nejvyšší ochranné účinky. Japonský výzkum sledující více než sto tisíc lidí potvrdil, že konzumace batátů souvisí se snížením rizika onemocnění rakovinou ledvin.

Batáty, sladké brambory

Zakoupené batáty dejte do tmavého a chladného prostoru, pokud možno nikoli do ledničky. Pečené sladké brambory jsou vynikající i studené, a proto se velmi hodí i jako jídlo do práce či na výlety.

Nasládlou chuť můžete v kuchyňských úpravách vyrovnávat přidáním citronové šťávy či kůry, jablečného octa a podobně. Z batátů připravíte výtečnou kaši, polévky, můžete je využít na karbanátky či péct s ovesnými vločkami jako chutné sušenky.

Batátová polévka

Suroviny:
2 lžíce olivového oleje
2 prolisované stroužky česneku
1 velká cibule nakrájená na kostičky
1 červená paprika
1 lžička mletého zázvoru
1 lžička mletého nového koření
4 hrnky zeleninového nebo kuřecího vývaru
2 velké batáty nakrájené na malé kostičky
1 konzerva pokrájených rajčat
¼ hrnku arašídového nebo mandlového másla
500 gramů čerstvého nebo mraženého edamame (mladé sójové boby) nebo jiné oblíbené luštěniny
150 gramů mladého špenátu.

Ve velkém rendlíku rozehřejeme na středně velkém plameni olej. Přidáme česnek, cibuli a papriku a opékáme je do mírného zhnědnutí (asi 5 minut). Poté přidáme zázvor a nové koření a vše opékáme další minutu.

Do rendlíku vmícháme vývar, batáty a rajčata a přivedeme k varu. Stáhneme plamen na minimum, přiklopíme a necháme vařit, dokud batáty nezměknou (asi 15 minut).

Do malé mísy dáme arašídové máslo. Zašleháme asi půl hrnku horkého bujonu, směs vrátíme do rendlíku a přidáme edamame a špenát. Polévku vaříme, dokud není edamame hotové (asi 10 minut).

Lupínky z batátů

Suroviny:
3 velké sladké brambory
3 limetky - kůra a šťáva
1 lžička soli
olivový olej ve spreji

Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Brambory nakrájíme na plátky. Plechy lehce postříkáme olivovým olejem. Naklademe na ně lupínky v jedné vrstvě. Horní plochy brambor postříkneme olejem a posypeme solí a kůrou z limetky či citronu.

Pečeme dohněda, jednou obratíme (celkem pečeme 20 až 30 minut). Hnědé lupínky zastříkneme šťávou z limetky. Podáváme.

Batátová kašička jako příloha

Suroviny:
1 batát
olivový olej
sůl, pepř
citron
jarní cibulka nebo čerstvé bylinky

Omytý batát vložíme do hrnce, zalijeme vodou, mírně osolíme, uvaříme do měkka. Vyjmeme, mírně necháme ochladit, posléze oloupeme a kousky batátu vložíme do mixéru. Přidáme lžičku olivového oleje, sůl, pepř a s trochou vývaru z batátu rozmixujeme.

Ochutnáme a nasládlou chuť vyvážíme šťávou z půlky citronu. Znovu mixujeme. Kašičku naservírujeme do mísy, posypeme trochou bylinek nebo jarní cibulkou. Servírujeme jako přílohu ke krůtímu masu, lososu apod.

Indická čočka s batáty

Suroviny:
1 hrnek červené čočky
2 menší batáty
1 cibule
2 stroužky česneku
1 malý rajčatový protlak
olivový olej
kousek zázvoru
½ lžičky kurkumy
1 lžička mletého římského kmínu
sůl

Čočku propláchneme a necháme dvě hodiny ve vodě. Červenou čočku sice není potřeba namáčet, ale pokud to uděláme, udrží si více červené barvy.

Na oleji orestujeme nakrájenou cibuli. Nasypeme na ni koření a necháme rozvonět. Poté přidáme scezenou čočku, rajčata, na kousky nakrájené batáty a zalijeme vodou. Dusíme asi 25 minut, až jsou brambory měkké. Dosolíme.

Spustit audio

Související