Bez dobrého nabíječe a snižovače si ve flyballu neškrtnete

Flyball neznamená létající míček, ale přímo létajícího psa s míčkem. Pejsek by podle pravidel měl míček chytit do tlamy a velmi vysokou rychlostí s ním proběhnout závodní dráhu s překážkami, než předá pomyslnou štafetu dalšímu závodníkovi.

Takto bychom mohli zjednodušit pravidla tohoto mladého, ale velmi oblíbeného a progresivního psího sportu. Hlavní roli hraje ve flyballu týmový duch. Jedná se totiž o jediný kynologický skutečně kolektivní sport. Vrčet na sebe nesmí ani psi, ale ani jejich páníčkové.

Dalším důležitým členem týmu je takzvaný snižovač. Je to nejmenší pes družstva, podle kterého se nastaví výška překážek. Proto se nedivte, když v týmu uvidíte krom rychlonohých bordekolií například jorkšíra.


Flyball k nám přivezli krátce před rokem 2000 nezávisle na sobě pánové Stanislav Wolf a Antonín Grygar. Druhý jmenovaný se s ním setkal v Belgii při závodech agility, a po dva roky pak při akcích agility pořádal i seriál flyballových závodů.( zdroj: http://www.flyball.cz)

Trenérka a vedoucí družstva X-treme Hana Kropáčková má ve svém družstvu funkci nabíječe. Ten si musí pamatovat, na kterou stranu se má box s míčkem nabít a na rozhodnutí má navíc jen pouhých 4 až 8 sekund. „Stejně jako lidé jsou praváci a leváci, tak i pejsci jsou praváci a leváci a berou ten míček z boxu buď z pravé, nebo levé strany,“ upřesňuje tuto funkci její kolegyně z českobudějovického družstva, rozhodčí a aktivní závodnice Lenka Baldová.

Správný psovod by také neměl být ostýchavý. Spontánním projevem radosti totiž motivuje svého svěřence k dobrým výkonům.

Jak flyball vypadá, mohou potenciální zájemci vidět na vlastní oči. Českobudějovické družstvo X-treme zve všechny příznivce tohoto sportu na svůj trénink. Od dubna je možné vidět přípravu pejsků každou středu od 19 hodin na stadionu Sportovního areálu Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Anebo každou neděli od 14 hodin. Diváci i noví členové jsou srdečně vítání.

Před startem je třeba pejska pořádně namotivovat
autor: Kateřina Hálová
Spustit audio