Bezzemci dostali půdu a vznikla nová vesnice. Pojmenovali ji po tehdy ještě žijícím spisovateli

1. srpen 2021

Spisovatel Josef Holeček se narodil roku 1853 ve Stožicích u Vodňan, studoval v Písku, Českých Budějovicích a v Táboře. Nejstarší táborský park dnes nese název Holečkovy sady. Jeho jméno má ale i vesnička Holečkov nedaleko Netolic.

Málokterá obec zná tak přesně okolnosti svého vzniku. Kronika Holečkova začíná úplně prvním dnem existence v roce 1925 a na první straně je fotografie Josefa Holečka.

„Je to nejmenší místní část naší obce Malovice. Byla vybudována na základě pozemkové reformy z roku 1921. Po reformě, kdy byl rozdělen Schwarzenberský statek v blízkých Netolicích, dostali lidé, kteří žili v tomto kraji, pracovali u sedláků a neměli žádnou půdu, přidělené pozemky a měli možnost vybudovat si svoje domy,“ vysvětluje starosta Václav Pasák.

Tak se původně bezzemci stali majiteli nových domů a vznikla osada. „V roce 1925 byla vesnice osídlena a zalidněna. V září přijel i spisovatel Holeček, bylo tady měšťanstvo a zástupci různých spolků a bylo slavnostně uděleno jméno Holečkov,“ říká jedna z místních Helena Nováčková. V té chvíli tvořilo osadu deset domů.

Nad kronikou Holečkova

Na tehdejší dobu velice moderní domy

Návštěvníci si mohou všimnout jedné zajímavosti - všechny domy po pravé straně jsou stavěné podle jednotného projektu. „Projektantem byl architekt z Netolic, všechny domky mají stejný ráz. Byly na tehdejší dobu velice moderní. Vypadá to spíš jako nějaká městská zástavba, ale každý domek má uzavřený dvůr, stodolu a prostory pro hospodářská zvířata,“ popisuje Václav Pasák.

Základní kámen Holečkova připomíná pozemkovou reformu

Ve vsi je dodnes základní kámen, který připomíná pozemkovou reformu. Další dominantou je kaplička z roku 1934.

Asi v polovině domů stále žijí potomci původních usedlíků. Mezi přistěhovalce patří Jan Vačkář. „Já jsem chtěl z města do přírody a tohle stavení se mi líbilo, bylo to na moje plány úplně ideální. Žije se tu dobře, je tu klid, pěkná příroda okolo, dobří sousedi,“ pochvaluje si.

To potvrzuje i Helena Nováčková, která do Holečkova přišla před téměř dvaceti lety. „Už bych neměnila. Je tu klid, po ránu můžete slyšet maximálně ptáky a večer daňky v říji,“ říká. V současné době má osada asi 27 stálých obyvatel.

Holečkov navštívil Zdeněk Zajíček, autor magazínu Vltavín. Dále v pořadu připomíná jeden neuskutečněný projekt Českých Budějovic a nabízí archivní reportáž z Třeboně. Celý Vltavín si můžete poslechnout online.

Spustit audio

Související