Budějovický majáles oživí smaltovnu Sfinx a nabídne prohlídky města s bezdomovci

21. květen 2015

Skoro rok zabere příprava Budějovického majálesu. Výsledkem je největší studentský festival v České republice, který organizují středoškoláci a vysokoškoláci. „Často přichází do týmu studenti prvních ročníků středních škol a postupně získávají zkušenosti, přebírají funkce a učí to zase ty mladší,“ popisuje Marcela Macháčková, která má letos na starost dramaturgii pouliční scény.

Do organizace majálesu se ale zapojují i starší zájemci. To je případ studentky univerzity Moniky Macháčkové, která koordinuje spolupráci s vysokými školami. „Před rokem jsem nastoupila do rozjetého vlaku a už nejde vystoupit,“ směje se.

Letos se na festivalu podílí téměř dvacet středních a čtyři vysoké školy. Budějovický majáles začíná v neděli 24. května akcí na náměstí Přemysla Otakara II. a poté od pondělka do pátku nabídne bohatý program ve městě a místních podnicích. Celkem se na 30 scénách vystřídá na 200 účinkujících.

Kromě hudebních koncertů se uskuteční divadelní představení. Pro ty získali organizátoři netradiční prostředí. „Obsadíme jednu halu ve smaltovně Sfinx. Je to syrový, industriální prostor a divadelní představení tam budou působit zajímavě,“ vysvětluje Monika Macháčková. Dále majáles navázal spolupráci s baletem Jihočeského divadla, který předvede část Labutího jezera pod širým nebem na Zlatém mostě.

Hala smaltovny Sfinx, kde se budou odehrávat divadelní představení

Marcela Macháčková se podle svých slov v rámci dramaturgie pouliční scény snaží rozžít všední nudné ulice a umožní lidem, aby je spatřili jinak. „Z akcí doporučuji například Celoměstský piknik ve středu na Sokolském ostrově. Chtěli bychom tam přitáhnout lidi z celého města, chystáme třeba workshop na téma oprav a vyzdob si svůj bicykl,“ říká.

Budějovický majáles nabídne netradiční prohlídky města s bezdomovci. Průvodci budou Mirek a Mojmír

Zvláštností v programu majálesu jsou prohlídky města s bezdomovci. Organizátoři se inspirovali v Praze, kde má projekt velký úspěch. „Lidé bez domova ukáží Budějovice z jejich perspektivy. Je zajímavé, jak některá místa vnímají úplně odlišně,“ komentuje Marcela Macháčková.

Průvodci budou dva a na své role jsou dobře připraveni. Absolvovali už zkušební prohlídky a školení s řečníky či psycholožkou. „Oba jsou zábavní a je vidět, že jim na to hodně záleží, vážně se snaží,“ dodává Marcela Macháčková. Prohlídky začínají každý den od pondělí do pátku v 17 hodin na náměstí Přemysla Otakara II.

Závěrečný den festivalu, pátek 29. května, tradičně patří alegorickému průvodu, do nějž se zapojí studenti středních a vysokých škol. Vyrazí v poledne z Háječku a zamíří ulicemi města na Sokolský ostrov, kde zvolí svého krále. Následuje hudební program.

Kromě závěrečné party v pátek v kulturním domě Gerbera jsou veškeré akce Budějovického majálesu zdarma. Mnozí interpreti vystupují bez nároku na honorář. „Pouliční scéna hodně spolupracuje s místními umělci, takže tam je to jednodušší. A když známější hudebníci zjistí, že je festival zadarmo a my sami to děláme zadarmo, tak často nepožadují plnou sazbu honoráře. Ale samozřejmě bez partnerů bychom majáles uspořádat nemohli,“ dodává Marcela Macháčková.

VÝBĚR Z PROGRAMU

Mezi 200 účinkujícími bude i Jiří Schmitzer

Pondělí 25. května
Labutí jezero (15.30, Zlatý most)
Arte Della Tlampač: Dušený Hamlet (20.30, Pop-up Sfinx)
Autokino (21.30, nápalavka u Dlouhého mostu)

Úterý 26. května
Kavárna ve tmě (13-18, Měsíc ve dne)
Jiří Schmitzer (18.30, Sokolský ostrov)
Napříč Asií s rozpočtem týdenní dovolené v Chorvatsku (17, Horká vana)

Středa 27. května
Střepy a chlebíčky (11.55, Pop-up Sfinx)
Celoměstský piknik (14-20.30, Sokolský ostrov)
Design market (13-18, Široko)

Čtvrtek 28. května
Majálesová MHD linka s hudbou a autorským čtením (14-19)
Královský jam (15, Piaristické náměstí)
Workshop domácí přípravy kávy (17, Café Datel)

Pátek 29. května
Majálesový průvod (od 12 z Háječku, cíl Sokolský ostrov)
Kalle (15, Sokolský ostrov)
Závěrečný program (22, Gerbera)

Více na www.budejovickymajales.cz

Celý rozhovor s organizátorkami si poslechněte v záznamu pořadu v odkazu výše. Další hosty odpoledního vysílání Českého rozhlasu České Budějovice najdete ZDE.

Pozvánka na Budějovický majáles 2015
Spustit audio