Ceny elektřiny se mohou lišit o více než tisíc korun. Při změně dodavatele buďte ale opatrní

27. srpen 2015

Pokud se vám nelíbí, kolik platíte za elektřinu, mohla by to vyřešit změna dodavatele. Skutečně byste díky tou mohli ušetřit, ale postupujte s rozvahou, radí právní poradce dTestu Miloš Borovička.

Ceny u jednotlivých dodavatelů se podle něj opravdu liší. „Letos v létě jsme udělali srovnání dodavatelů a zjistili jsme, že například u těch s malou spotřebou do 2,5 megawatthodin ročně se mohou ceny lišit až o 1300 korun. To v případě vyšší spotřeby samozřejmě znamená už značný rozdíl. Ceny různých dodavatelů se liší, ačkoli nám elektřina chodí po stejných drátech,“ říká.

Pokud se odběratel rozhoduje, zda odejít od stávajícího dodavatele, měl by si nejprve si vyhodnotit svojí aktuální spotřebu. „Řekneme si, proč platíme tolik, kolik platíme podle posledních faktur. Pak bych doporučil nějaké internetové srovnání, kalkulačku. Musíme si dát pozor na různé akční nabídky a poplatky, které souvisejí s přechodem mezi jednotlivými dodavateli energií. Někdy se stává, že nabídka platí krátkou dobu, je pouze pro nové zákazníky a podobně. Důkladně tedy analyzujme, co nám dodavatel nabízí a se nám úspora a poplatky, které s tím souvisí, vyplatí,“ radí Miloš Borovička.

Pak už je podle něj změna dodavatele poměrně jednoduchá. „Vypovíme stávající smlouvu, ale zase je důležité vědět, jestli máme smlouvu na dobu určitou nebo neurčitou, kdy smlouva končí, jaká je výpovědní lhůta. Z našeho pohledu se nevyplatí uzavírat smlouvu na dobu delší než rok, protože ceny se mění a pokud se zavážeme na delší dobu, může se stát, že cena, která je nyní výhodná, pak už výhodná nebude,“ dodává.

Jednoduché srovnání cen dodavatelů elektřiny v modelových případech lidé naleznou na webové stránce www.dtest.cz/ceny-elektriny.

Čtěte také

autor: Radim Bártů
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.