Červená řepa rychle povzbudí mozek. Zkuste řepnou šťávu, salát nebo polévku

Lidové léčitelství od nepaměti přisuzovalo červené řepě velké schopnosti. Věřilo se, že slabým dodá sílu a nesmělým odvahu. Staří Římané hojně využívali řepu jako léčivou rostlinu a již ve starověku se pěstovaly její různé kultivary.

Červená řepa obsahuje všechny nezbytné a účinné látky pro posílení oslabených a nemocných buněk. Pochází ze Středomoří a pobřeží Atlantiku, kde dosud roste původní planý druh – řepa přímořská. V naší oblasti je nejznámější kulatý kultivar s červenofialovým zabarvením.

Řepa je velice zvláštní kombinací důležitých živin: křemíku, draslíku a kyseliny listové. Pokrm z červené řepy již hodinu po konzumaci aktivuje novou tvorbu vazivových tkání a kostí, zbavuje mozek jedovatých kovů, podporuje nervové a poznávací funkce.

V řepě je tolik kyseliny listové, že spolu s chřestem patří mezi rekordmany. Stimuluje tvorbu hormonů a neurotransmiterů, které zajišťují naši duševní pohodu. Podle některých neurobiologů není bez kyseliny listové pocit štěstí, optimismu a euforie.

Řepu jíme vařenou i syrovou. Syrová skvěle chutná s česnekem, křenem, zelím, jablky, pomeranči i ořechy. Vařená se hodí na saláty a výtečné polévky a jako doplněk k pečeným masům či minutkám. Nezapomínejte ani na čerstvé řepové džusy. Také můžete využít řepné listy podobně jako špenát. Užitečná je i konzervovaná řepa v octovém nálevu, jakkoli musíme počítat s úbytkem výživných látek.

Čtěte také

Červená řepa podporuje imunitní systém a traduje se, že obsahuje mnoho protirakovinně působících sloučenin. Je v ní hodně železa, které zvyšuje produkci bílých krvinek, a mangan, nezbytný pro tvorbu interferonu, látky se silnými protinádorovými účinky. Červené barvivo betanin působí silně antioxidačně i detoxikačně a povzbuzuje činnost jater a ledvin.

Na závěr se s vámi podělím o jednu studii. Skupina zdravých lidí popíjela 450 mililitrů šťávy z červené řepy a již po 90 minutách měla výborné výsledky poznávacích testů v porovnání s lidmi, kteří užívali placebo. Červená řepa tedy dokáže v poměrně krátkém čase povzbudit mozkovou aktivitu. Pro studenty a duševně pracující je tedy lepší alternativou k běžně užívanému čaji nebo kávě.

Nemůžeme se ani divit, že lidé řepě připisovali afrodisiakální účinky. Vskutku dokáže podpořit lidský organismus v každém směru. Proto neváhejte a vyzkoušejte jeden z řepných receptů. Mimo jiné jsou populární i mezi běžci a sportovci. Ti využívají řepu jako povolený doping, který zvýší vytrvalost a odolnost a zároveň bojuje se záněty a oslabenými svaly.

Vysoce energetizující šťáva

Připravte si 1 řepu, 6 celerových stonků, 1 zelené jablko a polovinu okurky. Všechny ingredience odšťavněte v odšťavňovači. Džus jemně promíchejte a vypijte.

Jednoduchá polévka z řepy a rajčat

Ingredience
  • 2 řepy
  • 1 nakrájená cibule
  • 1 drcený stroužek česneku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička kajenského pepře
  • 400 gramů rajčat z plechovky
  • trocha jogurtu, nebo zakysané smetany na dochucení

Troubu předehřejte na 200 stupňů. Každou řepu zabalte zvlášť do alobalu a pečte 45 minut. Po vychladnutí řepy oloupejte a nakrájejte na kostičky.

Cibuli a česnek zvolna opékejte na oleji zhruba tři minuty. Přidejte kajenský pepř (chilli), míchejte asi minutu, pak přidejte rajčata včetně nálevu a vařte asi 15 minut.

Nakonec vmíchejte červenou řepu. Polévku nalijte do misek a ozdobte zelenou petrželkou, případně lžící hustého bílého jogurtu či smetany (může být i sójová či kokosová)

Horká řepa jako příloha

Ingredience
  • 2 červené řepy
  • šťáva z jednoho citronu
  • ¾ lžíce tekutého medu
  • 1 lžíce hrubozrnné hořčice

Řepu oloupejte a nakrájejte na nudličky. Ve velké nepřilnavé pánvi řepu opékejte dvě minuty. Přilejte citronovou šťávu a ještě minutu povařte.

Pak pokapejte medem a hořčicí tak, aby se nudličky zeleniny obalily. Podávejte horké.

Spustit audio

Související