Češi jsou národem nezodpovědných pejskařů, říká provozovatel útulku

7. květen 2015

Vyrůstal v rodině, která měla vždycky hodně zvířat. Není proto divu, že se psy a kočkami spojil před téměř dvaceti lety i svůj profesní život. Vladimír Kössl je provozovatelem odchytové stanice a útulku Animal Rescue v Českých Budějovicích. Práce jej baví, protože je pokaždé jiná a nedá se předem naplánovat.

„Dokonce raději chytám zvířata, se kterými se musím trochu trápit, u nichž musím přijít na to, jak s nimi jednat,“ dodává s úsměvem. Nespecializuje se ale jen na psy a kočky, v ulicích odchytával už i hady nebo krávu, která utekla z pastvy.

Češi jsou podle Vladimíra Kössla bohužel národem nezodpovědných pejskařů. „Pokud si chceme pořídit zvíře, musíme si položit pár otázek. Jaké zvíře chci a proč ho chci? Dokážu ho fyzicky zvládnout, co s ním chci dělat, kolik času jsem schopen mu věnovat? Mohu se o něj vždy postarat a mám na to vůbec peníze? Pokud alespoň u jedné z těchto věcí nemám stoprocentní jistotu, pak bych si zvíře neměl pořizovat. Mnoho lidí ale tato pravidla nerespektuje,“ říká.

My lidé si zvířata k sobě poutáme a jsme pak za ně plně zodpovědní. „Pes musí mít jasný řád a zažité rituály, které by zodpovědný majitel neměl porušovat. Jde totiž o smečkové zvíře a v každé smečce platí nějaká hierarchie. Například páníček vstane, vezme vodítko a jdeme na procházku. Když si sednu, vím, že dostanu piškot,“ popisuje Vladimír Kössl.

Co obnáší odchyt zvířat a jaké signály vysílá agresivní pes, který se chystá zaútočit? To a ještě mnohem více se dozvíte v dalším dílu pořadu Máme rádi zvířata s Janou Urbanovou.

autoři: Andrea Poláková , Jana Urbanová
Spustit audio