Česnek vyžene bakterie z vašeho těla, podpoří imunitu a sníží hladinu cholesterolu

Zejména antibiotické a antiparazitické vlastnosti činí česnek výjimečným. Ničí většinu mikroorganismů podobně jako penicilin, omlazuje, zeštíhluje - Foto: Fotobanka Pixabay

Zejména antibiotické a antiparazitické vlastnosti činí česnek výjimečným. Ničí většinu mikroorganismů podobně jako penicilin, omlazuje, zeštíhlujeFoto: Fotobanka Pixabay

Na povzbuzující sílu česneku by dozajista přísahaly již celé generace našich předků. Římští vojáci jej jedli pro povzbuzení síly a odvahy, egyptští otroci dostávali česnek, aby byli silnější.

Právě v Egyptě se dochoval první známý lékařský rádce z 15. století před naším letopočtem, který uvádí hned 22 česnekových receptů proti obtížím, jako jsou bolesti hlavy nebo hltanu a tělesná slabost. Hippokratés předepisoval česnek proti zácpě, otokům a nádorům na děloze. Pythagoras ho nazval králem koření. 

Zejména antibiotické a antiparazitické vlastnosti činí česnek výjimečným. Luis Pasteur předváděl, jak v laboratorních podmínkách česnek zabíjí bakterie a působí antibakteriálně. Množství allicinu obsažené v jednom stroužku česneku stačilo na zahubení enterokoků a zlatého stafylokoka. 

V česneku obsažená látka alliin se štěpí v allicin, velmi účinné antibiotikum, které ničí většinu mikroorganismů podobně jako penicilin. V krevním oběhu rozproudí přeměnu látkovou, omlazuje, zeštíhluje. Jiné studie potvrzují, že česnek potírá známou bakterii escherichia coli, ale také salmonellu. Ve válkách vojákům pomáhal předcházet gangrénám. 

 

Česnek - antiparazitický, antimykotický, antibakteriální, a to rozhodně není všechno. Dále mimo jiné výrazně podporuje imunitní systém

Vložit na svůj web

Česnek přirozeně detoxikuje organismus a také podporuje imunitní systém. Při výzkumu ve Velké Británii se u lidí užívajících česnek vyskytovalo o 60 procent méně nachlazení, které se navíc rychleji zaléčilo, než tomu bylo u kontrolní skupiny užívající placebo. Právě od britských lékařů vzešlo doporučení v době nachlazení namísto léků raději v teple pít hodně čaje s citronem a medem. Zkuste do něj příště přidat ještě rozmačkaný česnek, přinese vám znatelnou úlevu. 

Česnek je silný antioxidant, který může pomoci snížit hladinu zánětu při potížích, jako jsou choroby srdce, obezita, cukrovka, demence, rakovina. Pokud trpíte některým z autoimunitních chorob, česnek také může pomoci. 

Sám o sobě je bohatým zdrojem minerálů, například hořčíku, selenu i nedostatkového jódu. Používá se při zvýšeném krevním tlaku a arterioskleróze, při srdečních a střevních potížích. Česnek také snižuje hladinu cholesterolu v krvi, například v Německu se vyrábí lék na snížení cholesterolu právě z česneku. 

Velmi slibné jsou i výsledky nádorových studií, podle nichž je česneková sloučenina allyldisulfid užitečná při bránění růstu některých zhoubných nádorů. V laboratorních podmínkách česnek zabíjel buňky leukemie a zpomaloval růst tumorů prostaty, žlučníku, tlustého střeva a žaludku. 

Největší efekt měl česnek zkonzumovaný zasyrova nebo pokrájený vařený česnek. Před uvařením je však nutné nechat česnek pokrájený odležet na 10 až 15 minut, aby se zvýšil obsah a rozmanitost aktivních sloučenin. Nezapomeňte také, že česnek se lehce spálí, a proto při jeho restování v okamžiku, kdy začne vonět, okamžitě přidávejte další ingredience pokrmu, abyste zabránili jeho přepálení. 

Vaříme s rozhlasem - Foto: Aleš Vavřík

Sicilská pomazánka 

Suroviny:
450 gramů na slunci sušených rajčat v oleji scezených a nahrubo nasekaných
1 filátko z ančovičky rozmačkané s rajčaty
½ šálku řeckých oliv nahrubo nasekaných
4 stroužky utřeného česneku
¼ šálku nahrubo nasekaných kaparů 

Suroviny jednoduše smíchejte a podávejte s topinkami. 


Česnekový květák 

Z česneku můžete připravovat zdravé dipy, dresinky a pomazánky - Foto: Fotobanka Pixabay

Z česneku můžete připravovat zdravé dipy, dresinky a pomazánkyFoto: Fotobanka Pixabay

Suroviny:
1 hlávka čerstvého květáku
4 polévkové lžíce farmářského másla
3 syrové česnekové stroužky
1 čajová lžička soli
½ čajové lžičky červené papriky nebo kajenského pepře 

Rozsekejte květák na malé růžičky. Vařte je 10 až 13 minut nebo je připravte v páře, dokud nejsou měkké. Slijte květák a nechte odpařit. 

Jemně smáčkněte česnek a oloupejte stroužky. Přidejte máslo, květák, česnek, sůl a papriku nebo kajenský pepř. Rozmixujte dokrémova. Dochuťte a přidejte koření, pokud je třeba. Dejte do mísy a servírujte teplé. 


Lyonský salát 

Suroviny:
1 hlávkový nebo ledový salát
1-2 lžíce olivového oleje
ocet balzamiko
javorový sirup nebo lžička medu
pepř
2 lžíce hořčice
1 vařené vejce
2-3 stroužky česneku
šunka 

Uvařené vejce nakrájejte na kostičky, salát natrhejte na kousky, přidejte 2 až 3 stroužky nakrájeného česneku. 

Připravte si zálivku z olivového oleje, octa, sirupu nebo medu, soli, pepře a hořčice. Zálivku promíchejte se salátem. Na pánvi orestujte šunku, kterou teplou rozložte na salát a podávejte. 

Všechny díly pořadu Přírodní lékárna najdete ZDE. 

Autor:  Štěpánka Kutišová
Pořad: Přírodní lékárna  |  Stanice: České Budějovice
Čas vysílání: čtvrtek 8:10  |  Délka pořadu: 5 minut  
 

Nové články v rubrice

Jihočeský kraj
  silnice I/19, v katastru obce Dolní Hořice, část obce Prasetín, okr. Tábor, oprava povrchu vozovky, zúžené jízdní pruhy, Od 23.10.2017 00:00 Do 17.12.2017 23:59, Částečná uzavírka silnice I/19 v úseku ...
  Od 19.10.2017 10:40 do 11:15; na silnici 39 u obce Zlatá Koruna okres Český Krumlov; příčiny zdržení odstraněny; blokuje jeden jízdní směr na České Budějovice, na místě řídí hlídka policie.
  silnice III/1226, Olší - Božejovice-u nádraží, okr. Tábor, uzavřeno, oprava povrchu vozovky, Od 20.10.2017 10:00 Do 05.11.2017 23:59, uzavírka silnice II/122, silnice III/1226 v úseku Olší- Božejovice ...

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace