Česnek vyžene bakterie z vašeho těla, podpoří imunitu a sníží hladinu cholesterolu

Na povzbuzující sílu česneku by dozajista přísahaly již celé generace našich předků. Římští vojáci jej jedli pro povzbuzení síly a odvahy, egyptští otroci dostávali česnek, aby byli silnější.

Právě v Egyptě se dochoval první známý lékařský rádce z 15. století před naším letopočtem, který uvádí hned 22 česnekových receptů proti obtížím, jako jsou bolesti hlavy nebo hltanu a tělesná slabost. Hippokratés předepisoval česnek proti zácpě, otokům a nádorům na děloze. Pythagoras ho nazval králem koření.

Zejména antibiotické a antiparazitické vlastnosti činí česnek výjimečným. Luis Pasteur předváděl, jak v laboratorních podmínkách česnek zabíjí bakterie a působí antibakteriálně. Množství allicinu obsažené v jednom stroužku česneku stačilo na zahubení enterokoků a zlatého stafylokoka.

V česneku obsažená látka alliin se štěpí v allicin, velmi účinné antibiotikum, které ničí většinu mikroorganismů podobně jako penicilin. V krevním oběhu rozproudí přeměnu látkovou, omlazuje, zeštíhluje. Jiné studie potvrzují, že česnek potírá známou bakterii escherichia coli, ale také salmonellu. Ve válkách vojákům pomáhal předcházet gangrénám.

Nejlépe syrový a pokrájený vařený

Česnek přirozeně detoxikuje organismus a také podporuje imunitní systém. Při výzkumu ve Velké Británii se u lidí užívajících česnek vyskytovalo o 60 procent méně nachlazení, které se navíc rychleji zaléčilo, než tomu bylo u kontrolní skupiny užívající placebo. Právě od britských lékařů vzešlo doporučení v době nachlazení namísto léků raději v teple pít hodně čaje s citronem a medem. Zkuste do něj příště přidat ještě rozmačkaný česnek, přinese vám znatelnou úlevu.

Česnek je silný antioxidant, který může pomoci snížit hladinu zánětu při potížích, jako jsou choroby srdce, obezita, cukrovka, demence, rakovina. Pokud trpíte některou z autoimunitních chorob, česnek také může pomoci.

Čtěte také

Sám o sobě je bohatým zdrojem minerálů, například hořčíku, selenu i nedostatkového jódu. Používá se při zvýšeném krevním tlaku a arterioskleróze, při srdečních a střevních potížích. Česnek také snižuje hladinu cholesterolu v krvi, například v Německu se vyrábí lék na snížení cholesterolu právě z česneku.

Velmi slibné jsou i výsledky nádorových studií, podle nichž je česneková sloučenina allyldisulfid užitečná při bránění růstu některých zhoubných nádorů. V laboratorních podmínkách česnek zabíjel buňky leukemie a zpomaloval růst tumorů prostaty, žlučníku, tlustého střeva a žaludku.

Největší efekt měl česnek zkonzumovaný zasyrova nebo pokrájený vařený česnek. Před uvařením je však nutné nechat česnek pokrájený odležet na 10 až 15 minut, aby se zvýšil obsah a rozmanitost aktivních sloučenin. Nezapomeňte také, že česnek se lehce spálí, a proto při jeho restování v okamžiku, kdy začne vonět, okamžitě přidávejte další ingredience pokrmu, abyste zabránili jeho přepálení.

Česnekový květák

Suroviny:
1 hlávka čerstvého květáku
4 polévkové lžíce farmářského másla
3 syrové česnekové stroužky
1 čajová lžička soli
½ čajové lžičky červené papriky nebo kajenského pepře

Rozsekejte květák na malé růžičky. Vařte je 10 až 13 minut nebo je připravte v páře, dokud nejsou měkké. Slijte květák a nechte odpařit.

Jemně smáčkněte česnek a oloupejte stroužky. Přidejte máslo, květák, česnek, sůl a papriku nebo kajenský pepř. Rozmixujte dokrémova. Dochuťte a přidejte koření, pokud je třeba. Dejte do mísy a servírujte teplé.

Lyonský salát

Suroviny:
1 hlávkový nebo ledový salát
1-2 lžíce olivového oleje
ocet balzamiko
javorový sirup nebo lžička medu
pepř
2 lžíce hořčice
1 vařené vejce
2-3 stroužky česneku
šunka

Uvařené vejce nakrájejte na kostičky, salát natrhejte na kousky, přidejte 2 až 3 stroužky nakrájeného česneku.

Připravte si zálivku z olivového oleje, octa, sirupu nebo medu, soli, pepře a hořčice. Zálivku promíchejte se salátem. Na pánvi orestujte šunku, kterou teplou rozložte na salát a podávejte.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.