Cibulí proti infekcím. Když ji krájíme, dezinfikuje nám sliznice v nose i ústech

20. říjen 2022

V době chřipkových epidemií se vyplatí častěji sáhnout po cibuli. Je totiž přírodním antibiotikem. Pomůže nám ale i s vysokým tlakem. Její prospěšné účinky znali už staří Egypťané, Řekové a Římané, kteří z ní dělali jednoduchý salát.

Zkuste jednu malou cibuli s octem a olejem jako povzbuzení výměny látkové. Pak se pět minut věnujte mírné pohybové aktivitě a vysoké hodnoty tlaku mohou začít klesat.

Cibule pochází ze západní Asie. Egyptští faraónové byli s cibulí jako symbolem věčnosti pochováváni. Římané ji vozili s sebou při dobyvatelských taženích, takže se dostala na naše území. Postupně se stala po hlávkovém zelí naší nejrozšířenější a nejdůležitější zeleninou, která okoření jídlo nezaměnitelnou chutí.

Každá cibule je malou továrnou na allicin a jiné sloučeniny, které silně antibakteriálně účinkují zejména na sliznice. Preventivně působí proti infekcím a chrání citlivé epitelové buňky. Při krájení se inhalací dezinfikují sliznice v nosní i ústní dutině a hltanu.

Cibule obsahuje kvercetin, což je látka se silnými antioxidačními účinky. Je také skvělým zdrojem vlákniny, vitaminu C a kyseliny listové. Rostlinné sloučeniny vyskytující se v cibuli pravděpodobně snižují riziko onemocnění některými druhy rakoviny.

Čtěte také

Jedná se o skvělou medicínu pro starší lidi. Působí protizánětlivě, napomáhá snižování krevního tlaku a hladiny tuků v krvi, povzbuzuje chuť k jídlu, je prevencí proti chorobným změnám cév, pomáhá při poruchách prokrvování, žilních obtížích, hemoroidech a podobně.

Cibule dále podporuje hustotu kostí a zdravé srdce. Obsahuje hodně železa, které podporuje krvetvorbu a je životně nezbytné pro přepravu kyslíku do buněk, a odčerpává z půdy i mnoho zinku nezbytného pro vazivové tkáně, libido, imunitu, mozek a cévní stěny.

Národní institut pro výzkum rakoviny v USA prohlásil, že cibule působí mírně protirakovinně. Kvercetin je účinný proti rakovině plic. Finský výzkum odhalil, že u mužů, kteří konzumovali stravu bohatou na kvercetin, se výskyt rakoviny snížil až o 60 procent. Vědci z Cornellovy univerzity zjistili, že chuťově výrazné cibule, zvláště šalotka a štiplavé žluté odrůdy, jsou účinnější v potlačování růstu buněk rakoviny tlustého střeva a jater než jemně chutnající odrůdy.

Jihoitalský salát s cibulí, rajčaty a bazalkou

Připravíme si 4 zralá červená rajčata, 1 střední sladkou cibuli, 2 lžíce extra panenského olivového oleje, špetku drceného červeného pepře, větší svazek čerstvé bazalky, sůl a několik lístků bazalky na ozdobu.

Rajčata nakrájíme na klínky a dáme do čiré skleněné salátové mísy. Do téže mísy nasypeme klínky cibule. Přelijeme olivovým olejem, přisypeme sůl, pepř a bazalku a dobře promícháme. Ozdobíme čerstvými lístky bazalky, které dodají salátu na barevnosti.

Placky s cibulí

Ingredience
  • hladká mouka (můžete vyzkoušet alternativy jako hladká pohanková, čiroková, špaldová)
  • voda
  • drobně posekaná cibule, nebo pórek
  • olej
  • sůl
  • pepř

Z hladké mouky a vody vypracujeme těsto. Musí být vláčné, tvárné, nesmí se však lepit na ruce. Vypracované těsto necháme půl hodiny odpočinout.

Pak z těsta pomocí válečku tvarujeme placky tlusté 3 až 5 milimetrů. Potřeme je olejem, osolíme, opepříme a rozdělíme na ně cibuli, nebo pórek.

Placky svineme do ruličky a konce dobře stiskneme. Potom je stočíme do spirály a válečkem opatrně zplacatíme. Pozor, aby se těsto nepoškodilo a náplň z něj nezačala padat.

Na pánev dáme trochu oleje a placky z obou stran opékáme dozlatova. Během pečení pánev na chvíli zakryjeme pokličkou, aby se placka dobře propekla a uvnitř zvláčněla. Na povrchu by však měla být křupavá.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.