Čichejte vůni pomerančů, budete mít lepší náladu. Jeden plod navíc pokryje denní potřebu vitaminu C

28. červenec 2022

Je to ovoce, kterého se mezi citrusy vypěstuje a sní nejvíce. Pomeranče pocházejí nejspíše z jižní Asie, odkud se rozšířily do Evropy. Kolumbus je dovezl do karibské oblasti a Španělé na Floridu, kde se začaly ve velkém pěstovat od konce 19. století.

Kyselé druhy pomerančů se pěstovaly již dávno před středověkem, sladké odrůdy jsou známé až od 15. století. Dnes existuje nespočet odrůd a pododrůd. Mandarinky se považují za samostatný druh, ale existují hybridy, které v sobě spojují to nejlepší ze sladkých pomerančů a mandarinek.

Plody jsou proslulé obsahem vitaminu C. Ten je hlavním motorem života buněk, podporuje vitalitu, duševní svěžest a štíhlost, aktivuje žlázy, a tím také sexuální život. V současné době běžná chronická únava je často způsobena nedostatkem vitaminu C.

Pomeranč o váze 180 gramů obsahuje přibližně 70 miligramů vitaminu C, což odpovídá celodenní potřebě člověka, který však netrpí chronickým stresem. Pokud ano, je potřeba mnohem více vitaminu C a je nutné ho čerpat z různých zdrojů.

Citrusy jsou ideální pro děti, mládež a zejména starší lidi. Ukázalo se totiž, že jejich konzumace posiluje paměť a zabraňuje vzniku demence. Pomeranče navíc obsahují mnoho dalších vitaminů, vápník posilující kosti a zuby, hořčík pro srdce a svaly i vzácný selen, jeden z nejzdatnějších pomocníků imunitního systému.

Čtěte také

Čerstvá pomerančová šťáva se používala k léčbě řady problémů, včetně kašle, rýmy, zácpy, bolesti zubů, šedého zákalu a anorexie. Místně se také může aplikovat na akné.

Vlákna nacházející se v bílé vrstvě pomeranče omezují chuť k jídlu na dvě až čtyři hodiny a potlačují hlad. Studie prokázaly, že lidé konzumující ovoce, jako jsou pomeranče, jedli při následujícím jídle méně ve srovnání s těmi, kdo svačili sušenky, dezerty, brambůrky a podobně. Pomeranče tak mohou pomoci zhubnout, zároveň vyšší dávky vitaminu C zrychlují metabolismus.

Toto zářivé ovoce také působí proti depresi. Pacienti, kteří před stomatologickým zákrokem čichali vůni pomerančů, pociťovali menší strach a měli lepší náladu. V kůře pomerančů se nachází vonné éterické látky, které pozitivně ovlivňují psychiku a mohou se používat například během zimního období do aromalampiček na potlačení zimních depresí způsobených nedostatkem slunečního záření.

Pomerančový kompot s hruškami

Ingredience
  • ½ šálku vody
  • ½ šálku pomerančové šťávy
  • ¼ šálku medu
  • 1 velký oloupaný pomeranč, bez semínek rozdělený na měsíčky
  • ¼ šálku citronové šťávy
  • 170 gramů sušených nakrájených hrušek
  • 2 lžíce čerstvé máty, jemně nasekané
  • 1 lžička koriandrových semínek, opražených a umletých

V rendlíku se silným dnem přivedeme k varu vodu, pomerančovou šťávu a med. Přidáme dílky pomeranče, citronovou šťávu a hrušky.

Zmírníme plamen a za občasného promíchání zvolna vaříme, dokud ovoce nebude nasáklé a křehké, asi 15 až 20 minut.

Sejmeme z ohně a vmícháme bylinky. Necháme zchladnout na pokojovou teplotu, zakryjeme a nejméně hodinu chladíme v lednici.

Kompot podáváme chlazený, nebo odstátý v pokojové teplotě.

Spustit audio

Související