Císařskou korunu přivezli do Budějovic policisté

26. březen 2015

Od originálu je k nerozeznání. Kopii císařské koruny Karla IV., která je dílem českých klenotníků a běžně zdobí prohlídkovou trasu hradu Karlštejn, si nyní zájemci mohou prohlédnout ve výstavní síni českobudějovické radnici. Na převoz klenotu dohlíželi začátkem týdne i ozbrojení strážci zákona.

Císařská koruna je součástí expozice Jak šel čas, kterou město připravilo ve spolupráci s fotografem Milanem Binderem u příležitosti 750. výročí založení Českých Budějovic. Ve výstavní síni nahradila pohřební insignie Přemysla Otakara II., o které byl velký zájem.

Originál koruny je uložený ve vídeňském Hofburgu, na Karlštejně se nacházel po dobu padesáti let v době vlády Karla IV. „Ten byl korunován v bazilice sv. Petra v Římě a zajímavostí je, že 5. dubna uplyne od této události 660 let. Karel IV. se tehdy stal římským císařem a vládcem takzvané svaté říše římské, která se rozkládala na území střední Evropy,“ uvedl kastelán Karlštejna Jaromír Kubů.

Výroba kopie podle jeho slov stála 780 tisíc korun, ale cena je ve skutečnosti mnohem vyšší. „Ročně ji na Karlštejně navštíví až čtvrt milionu lidí. Tak uvidíme, kolik lidí se přidá tady v Českých Budějovicích,“ doplnil kastelán. Císařská koruna zůstane v Českých Budějovicích do konce března.

autor: Václav Malina
Spustit audio