Co nevíte o paprikách? Indiáni je využívali při trestání neposlušných dětí, dnes se z nich vyrábí pepřové spreje

16. říjen 2015

Paprikám se věnuje další díl pořadu Zelené světy, který může poslouchat vždy v pátek dopoledne ve vysílání Českého rozhlasu České Budějovice. Tentokrát přinesl kromě rad na pěstování i opravdové paprikové zajímavosti.

Paprika je původem jihoamerická rostlina, pochází pravděpodobně z oblasti mezí Bolívií a Brazílií. Trochu se různí zprávy o jejím využití člověkem. Některé tvrdí, že člověk papriku využíval už před 10 tisíci lety, jiné mluví o době 6 tisíc let. V každém případě je to už dávno, takže směle můžeme říct, že paprika není v lidském jídelníčku žádným nováčkem.

Paprika má léčivé vlastnosti

Všimly si toho už staré civilizace, které papriku využívaly. Mohli by o tom zřejmě dlouze mluvit i etnobotanikové, kteří zkoumali účinky papriky na lidský organismus při různých léčebných, ale i šamanských rituálech.

Paprika je rostlinou šamanskou

V Jižní Americe se někdy nosí náhrdelník z chilli papriček jako ochrana před zlými duchy. Paprika se dávala i do takzvaných šňupacích směsí, jejichž užívání vedlo k silným halucinogenním účinkům.

Paprika sloužila i jako výchovný prostředek. Staré indiánské kultury, například Aztékové, využívaly její silné štiplavosti jako nástroj k poslušnosti. Jedním z fyzických trestů bylo, že se neposlušné děti vystavovaly dýmu z hořících papriček. Ten byl prý extrémně štiplavý a tudíž i extrémně výchovný. Podobné metody se údajně uplatňovaly i v bojovém umění.

Štiplavou účinnost papriky využívá i moderní doba. Právě z paprik se totiž vyrábějí obranné spreje proti lupičům, násilníkům i divokým zvířatům. Jsou to známé pepřové spreje, což možná na první pohled vypadá divně. Jde vlastně o omyl, který vzešel z nesprávného překladu - anglické slovo pepper se totiž používá jak pro pepř, tak i pro papriku.

Příjemnější využití papriky

Paprika, chilli, koření

Paprika se prý s velkým úspěchem používá jako afrodiziakum. Zvyšuje partnerskou touhu a vylepšuje intimní život. Vidíte, jak je to všechno zvláštní. Všechny tyto efekty má na svědomí štiplavost papriky – zatímco ve velkých dávkách je nebezpečná a zničující, v malém množství vylepšuje kvalitu našich životů.

Štiplavost způsobuje takzvaný kapsaicin

Kapsaicin je alkaloid, který si pravděpodobně vytvářejí papričky v divoké přírodě jako obranný prostředek proti hmyzu a býložravým živočichům. Právě tato látka je odpovědná za pocit charakteristické štiplavosti. A je to ta samá látka, která pomáhá léčit například křečové žíly, omrzliny, podchlazení.

Kapsaicin je prý také účinný při otravě některými potravinami, protože ničí jisté druhy nebezpečných bakterií. Některé národy dokonce používají štiplavé papričky jako protijed při kousnutí hadem. Obsah kapsaicinu je ale velmi proměnlivý, i v rámci jednotlivých odrůd může velmi kolísat.

Jedna odrůda může někdy štípat více a jindy málo

Je to trochu zvláštní, ale je to tak. Obsah kapsaicinu prý mohou za jistých okolností ovlivňovat místní půdní i mikroklimatické podmínky. Říká se dokonce, že čím více stresových faktorů rostlina musí překonat, tím se zvyšuje její štiplavost. Jedna z afrických pověstí tvrdí, že nejštiplavější papričky pocházejí od nejvíce rozzlobených pěstitelů.

Čtěte také

Spustit audio