Dlouholetý šéfredaktor ABC: Místo kvality vybírají dnes rodiče časopis podle toho, jestli je u něj přibalená nějaká hloupost

26. únor 2016

Letos uplyne šedesát let od založení časopisu ABC mladých techniků a přírodovědců. Svůj profesní život s ním spojil Vlastislav Toman. Více než třicet let byl šéfredaktorem, napsal mimo jiné scénář ke komiksu Příhody malého Boha, za svou populárně vědeckou práci získal i cenu.

Vlastislav Toman je vystudovaným elektrostrojařem. Živil se tím ale pouze asi dva roky. „Škodilo to očím, takže jsem krátce ve Škodovce přešel na organizátorskou práci. Pak jsem šel na vojnu do Písku a psal jako dopisovatel do Mladé fronty,“ vzpomíná.

V psaní pokračoval i po skončení vojenské služby, pracoval v novinách Rudá zástava, a když hledal místo v civilu, dostal se podle svých slov shodou dobrých okolností do redakce začínajícího ABC. „Letos v říjnu to bude šedesát let, co jsme se sešli v redakci a začali dělat časopis pro mladé techniky a přírodovědce,“ připomíná.

Nejprve v ABC působil jako redaktor pro techniku. V tom se mu hodilo původní vzdělání. „Tenkrát byla průmyslovka taková všeobecnější, takže pro moji práci v ABC to bylo výborné. Navíc jsem doma také modelařil, dělal jsem i některé věci, které pak vyšly jako návody v ABC,“ dodává.

Po třech letech se Vlastislav Toman stal šéfredaktorem a ve funkci zůstal dlouhých 32 let. Časopis začínal jako měsíčník se 32 stránkami a nákladem 50 tisíc. Během let postupně vzrostl náklad i počet stran. „Byla to taková hra. Vždycky jsme něčeho dosáhli, chvilku to podrželi a pak jsme se snažili zase to posunout někam dál,“ komentuje.

Největší rozkvět podle něj ABC zažilo počátkem 70. let minulého století. „Začali jsme časopis vybavovat přílohami a náklad se zvyšoval. V 80. letech už to bylo 315 tisíc. Důležité ale hlavně je, že ABC vychází dodnes,“ zdůrazňuje Vlastislav Toman.

Každé číslo časopisu stále dostává a práci současné redakce chválí. „Myslím, že jsou už několik let na dobré cestě a ABC vrátili k původnímu poslání. Je tam věda, technika, příroda a to vše na dobré úrovni. Smutné ale je, že mnozí rodiče dnes nekupují časopis podle obsahu, ale podle toho, jestli je tam přibalená nějaká hloupost,“ říká.

Vlastislav Toman, dlouholetý šéfredaktor ABC, komiksový scénárista

K ABC neodmyslitelně patřily také komiksy. V roce 1973 začaly vycházet Příhody malého Boha, jejichž scénář napsal právě Vlastislav Toman. „Využil jsem námět z mé povídkové knihy Příchod Bohů. Líbilo se to, tak jsem pak udělal ještě několik pokračování. Kompletně komiksy vyšly až v roce 2013,“ vzpomíná.

Kreslířem komiksu byl František Kobík, Vlastislav Toman zůstal pouze scénáristou, i když v dětství podle svých slov v dětství pokreslil kdejaký papír. „Byl jsem vášnivý čtenář dobrodružné literatury a fantastických románů, a to se v mých kresbách odráželo, ale malovat neumím. Jen jsem nahazoval takové črty, jak si komiks představuji,“ popisuje.

Komiks má podle něj i dnes výraznou tvář a odbyt. „Smůla je v tom, že žijeme hodně z dovážených komiksů, protože kreslit v českých podmínkách je těžké, zatímco přivézt ze zahraničí je levnější,“ uzavírá.

Spustit audio