DNA odhalí výtečného horolezce i geniálního hudebníka

31. prosinec 2014

Deoxyribonukleová kyselina neboli DNA je malá látka, která může za velké věci. Díky ní jsou vědci dnes schopni určit, odkud pocházíte, kdo byli vaši předci, jestli má vaše dítě talent pro lyžování nebo hru na housle nebo zda můžete ve stáří onemocnět Alzheimerovou chorobou.

Metoda zvaná genograf umožňuje najít vzdálené příbuzné. Zatímco díky genoskopu se dozvíte, jestli je vaše dítě nositelem genu pro absolutní hudební sluch. A tak máte možnost dříve rozvíjet jeho hudební talent a nastartovat tak jeho kariéru ještě, než začne chodit.


Deoxyribonukleová kyselina, běžně označovaná DNA, je nukleová kyselina, nositelka genetické informace všech organismů. DNA je tedy pro život nezbytnou látkou, která ve své struktuře kóduje a buňkám zadává jejich program a tím předurčuje vývoj a vlastnosti celého organismu. DNA je biologická makromolekula – polymer v podobě řetězce nukleotidů. Je středem zájmu vědců z mnoha biologických oborů a byly vyvinuty promyšlené techniky její izolace, separace, barvení, sekvenování i umělé syntézy. Všechny tyto postupy jsou důležité i pro lékaře, kriminalisty či evoluční biology – DNA je zásadním nástrojem pro diagnostiku nemocí, testy otcovství, vyšetřování zločinů, přípravu plodin s novými vlastnostmi či třeba hledání příbuzenských vztahů mezi organismy. (zdroj: Wikipedia)

Odbornice na genetiku Barbora Belšánová ze společnosti Genomac upřesňuje cílovou skupinu pro tuto lákavou službu: „Bylo by to pro děti do tří let, kdy se ještě neprojevují navenek jejich vlastnosti, ale na základně DNA je můžou rodiče nasměřovat.“

A podle ní se tyhle předpovědi rozhodně nemýlí. Šance na omyl tady neexistuje. Však také metodu goneskopu nejprve vědci testovali na těch nejpovolanějších. „To tak prostě je, testovali jsme to nejprve na sobě, ale i na našich významných umělcích.“ A u významných hudebníků se přeci hudební talent předpokládá, nebo ne?

Jak se tyto testy provádí? A mohou díky nim vědci vytvořit ideálního potomka? Poslouchejte rozhovor Katky Hálové a vedoucí laboratoře Barbory Belšánové.

autor: Kateřina Hálová
Spustit audio