Dorty připravuje pouze z ovoce, ořechů a semínek. Její raw sladkosti mají úspěch

29. duben 2016

Pracovala jako zdravotní sestra, instrumentářka na operačním sále, vystudovala obor výživa. Pak se rozhodla vnést do své profese i trochu tvořivosti. Tak Lenka Kočová z Českých Budějovic začala vyrábět dorty a cukroví podle pravidel takzvané raw stravy.

„Splnil se mi sen, moje práce je mým koníčkem. Odmalička jsem hodně tvořila, pracovala rukama, dělala ty nejniternější práce. A právě u raw dortů mám možnost spojit svůj zájem o zdravou výživu s tvořením,“ komentuje.

Pojem raw strava Lenka Kočová vysvětluje jako syrojedení. „Jí se pouze ovoce, oříšky, semínka, všechno rostlinného původu. Tepelně se neupravuje, maximálně suší na 42 stupňů, takže jsou ve stravě zachované nejen vitamíny a minerály, ale také veškeré enzymy,“ připomíná.

Výživa podle ní zásadně ovlivňuje náš život. Raw strava ji zaujala proto, že je nejblíže přírodě. „Chtěla jsem se co nejvíc vrátit k přírodě, ale není mým cílem udělat ze všech lidí vitariány, nechci, aby jedli jen raw. Mým cílem pouze je ukázat jim tu jinou cestu,“ říká Lenka Kočová.

Zařadit alespoň občas do jídelníčku raw pokrmy rozhodně doporučuje. Z naší každodenní stravy se totiž vytrácí ovoce, zelenina a ořechy v původní syrové podobě. Toto je tedy způsob, jak je tělu dodat.


Recept Lenky Kočové: Raw košíčky s čokoládovým krémem

Den předem si namočte kešu ořechy a datle. Košíčky pak budou zdravější, ale také lahodnější.

Lenka Kočová

Suroviny na korpus:
250 gramů vlašských ořechů
200 gramů datlí
50 gramů kokosu
šťáva z 1/2 citronu
trochu citronové kůry

Suroviny na čokoládový krém:
200 gramů kešu ořechů
100 gramů datlí
1 avokádo
4 banány
5 polévkové lžíce kokosového oleje
3 polévkové lžíce raw kakaa
1/2 lžíce citronové šťávy
1/2 vanilkového lusku

Všechny ingredience na korpus rozmixujeme. Vytvoříme těsto a plníme jím formičky. Uprostřed necháme důlek a dáme ztuhnout do lednice.

Čokoládový krém vytvoříme rozmixováním všech suroviny. Naplníme ho do zdobičky a plníme důlky v košíčcích.

Na svatby i na Vánoce

Lenka Kočová připravuje hlavně raw dorty a cukroví, například na svatby a Vánoce. Kombinacím chutí a suroviny se podle ní meze nekladou. „Podstatné je, že se vůbec nepoužívá cukr, sladí se pouze datlemi, sirupem z agáve nebo jiným ovocem. Není tam ani mléko, ani žádná mouka,“ zdůrazňuje.

Naopak mezi základní suroviny pro raw dobroty patří všechny druhy ovoce, ořechy, datle, lněná i sezamová semínka. „Občas dá hodně práce najít dobrého dodavatele surovin, ale stojí to za to. Když použijeme dobré suroviny, je to opravdu znát,“ dodává.

Příprava raw dortu začíná už den předem. Je totiž potřeba namočit některé suroviny, aby dobře posloužily jako spojovací hmota a aby se v nich zároveň aktivovaly spící enzymy. Další den se pak vše jim zpracovává, především v mixéru. Jeden dort vyrábí Lenka Kočová asi půl hodiny.

Zájem o raw stravu podle ní v poslední době roste. „Mám z toho radost, protože nám dalo dost práce dostat mezi lidi informace o tom, co to raw je, že se ho nemusí bát a že to, co je zdravé, může být i dobré,“ komentuje.

Raw sladkosti mají rádi už i oba její synové a přítel. „U něj jsme to prolomili, když jsem mu udělala čokoládový raw dort, od té doby už jí všechny,“ směje se Lenka Kočová.

Ona sama má vždy nejradši dort, který je pro ni nejnovější. V současné době je to pomerančový. „Všechny recepty jsem doladila nebo úplně vymyslela, takže jsou to takové moje děti. Vždy se inspiruji v jiných receptech, ale prostě musí mi to chutnat, různě zkouším, vymýšlím. Třeba citronový dort mi dal zabrat, ten se povedl až na popáté,“ prozrazuje.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.