O čem se mluví22. září  2017 v 08:10  

Dvě porce rajčatové omáčky týdně sníží riziko rakoviny. Šťáva pomůže při ekzémech

Rajčata také povzbuzují mozek a nervy, pomáhají při chronické únavě, zlepšují náladu, podporují spánek, omlazují buňky, posilují srdce - Foto: Fotobanka Pixabay

Rajčata také povzbuzují mozek a nervy, pomáhají při chronické únavě, zlepšují náladu, podporují spánek, omlazují buňky, posilují srdceFoto: Fotobanka Pixabay

Rajská jablka pravděpodobně nepřišla přímo z ráje (jejich název je zkomoleninou italského pomi dei mori, které znělo Francouzům jako pomme d´amour), jejich vlastí je latinská Amerika. V minulosti se Evropané cizokrajné rostliny obávali, ale v 19. století rajčata v Evropě zakotvila a stala se nedílnou součástí zdravého středomořského jídelníčku.

Rajčata jsou bohatým zdrojem vitaminu C, draslíku a hodnotných rostlinných sloučenin jako jsou fytosteroly, betakaroten a lykopen. Výzkum ukázal, že lykopen snižuje riziko onemocnění rakovinou prostaty, má protirakovinné a protizánětlivé účinky a chrání srdce. 

Pití rajčatové šťávy i koupele v ní se doporučují při ekzémech a jiných kožních problémech. Kloktání rajčatové šťávy třikrát až čtyřikrát denně může pomoci proti vřídkům v ústech. Na druhou stranu existují lidé, kterým budou rajčata afty v ústech a ekzémy vyvolávat. Je to známka toho, že jim rajčata nesvědčí. 

Podle Janči a Zentricha, kteří se zabývají přírodní medicínou, jsou léčebné účinky rajčat rozmanité. Mají silný antibiotický účinek. Jsou močopudné, můžeme je užívat při chorobách ledvin a močových cest. Při pravidelné konzumaci snižují obsah cholesterolu v krvi, působí protiskleroticky, zlepšují krvetvorbu, příznivě ovlivňují funkce jaterní. 

 

Rajčata - poklad, který si snadno můžete vypěstovat doma, mají mimo jiné vysoce protirakovinné účinky

Vložit na svůj web

Při konzumaci rajčatových produktů dochází ke společnému účinku lykopenu a dalších sloučenin v rajčatech, což vede k lepším výsledkům než podávání samotného lykopenu. Výzkum zahrnující 1953 pacientů a kontrolní skupinu odhalil, že konzumace rajčat výrazně chrání před onemocněním kolorektálním karcinomem. Při vyšší konzumaci rajčat se výrazně snížilo i riziko onemocnění rakovinou vaječníků. Lykopen však nechrání jen proti rakovině. V pokožce například zvyšuje ochranný faktor proti slunci a chrání ji tak před poškozením. 

Vstřebávání lykopenu souvisí s přítomností tuku ve stravě, proto i u rajčat je nezbytná konzumace s menším množstvím například olivového oleje. Více lykopenu tělo přijme tepelnou úpravou rajčat. Nepřekonatelná je v tomto směru rajčatová omáčka, která prokazatelně snižovala riziko rakoviny prostaty již od dvou porcí týdně. 

Rajčata také povzbuzují mozek a nervy, pomáhají při chronické únavě, zlepšují náladu, podporují spánek, omlazují buňky, posilují srdce. V neposlední řadě také povzbuzují tvorbu hormonů, pomáhají při stavbě nových vaziv, odstraňují poruchy trávení a zácpu. 

Vaříme s rozhlasem - Foto: Aleš Vavřík

Rajčatový salát 

Suroviny:
500 gramů rajčat
1 cibule
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce octa (jablečný, balsamico, vinný)
bylinková sůl 

Rajčata omyjeme a pokrájíme. Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka. Obojí promícháme. Z oleje, octa a bylinkové soli ušleháme zálivku a nalijeme na salát. 


Orestovaná třešňová rajčata 

Suroviny:
cherry rajčata
panenský olivový olej
sůl, pepř 

Rajčata pokapeme olejem, osolíme, opepříme. Pečeme v troubě při 220 stupních asi 20 minut. Před podáváním můžeme zdobit čerstvou bazalkou. 


Pravá rajčatová omáčka 

Více prospěšného lykopenu tělo přijme tepelnou úpravou rajčat. Nepřekonatelná je v tomto směru rajčatová omáčka - Foto: Fotobanka Pixabay

Více prospěšného lykopenu tělo přijme tepelnou úpravou rajčat. Nepřekonatelná je v tomto směru rajčatová omáčkaFoto: Fotobanka Pixabay

Suroviny:
2 lžíce olivového oleje
2 lžíce petrželky omyté a osušené, najemno nasekané
2 lžíce celerových listů omytých a osušených, najemno nakrájených
2 lžíce žluté cibule najemno posekané
1 velký stroužek česneku rozčtvrcený
1 lžička rajčatového protlaku
1,25 litru italských celých rajčat v konzervě
500 mililitrů rajčatové omáčky
½ šálku suchého bílého vína
½ lžičky jedlé sody
špetka kajenského pepře nebo černého pepře
sůl 

Celá rajčata dáme do cedníku. Rukou z nich vymačkáme šťávu a uchováme ji. Rajčata nasekáme nahrubo či najemno podle chuti. Nasekaná rajčata vrátíme do vymačkané šťávy. 

Velkou a hlubokou pánev rozehřejeme, vlijeme do ní olivový olej. Ihned poté na něj vhodíme cibuli, česnek, petrželku a celerové listy a za občasného míchání necháme cibuli zesklovatět. Přilijeme víno, promícháme a vaříme, dokud se víno neodpaří. 

Přidáme špetku kajenského pepře a zvýšíme plamen na střední úroveň. Přidáme rajčata se šťávou, rajčatovou omáčku a rajčatový protlak. Zesílíme plamen na maximum a směs přivedeme téměř k varu. 

Pak plamen zmírníme a zvolna vaříme, dokud česnek nezměkne - zhruba 50 minut až hodinu. Občas česnek vyzkoušíme tím, že jej přitiskneme ke stěně nádoby. Až změkne, vyjmeme jej, najemno nasekáme a vhodíme zpět do omáčky. Zvolna vaříme dalších 15 minut. 

Ochutnáme a případně přisolíme. Na závěr přidáme jedlou sodu a necháme ji rozpustit: sníží kyselost omáčky. 


Rajčatová polévka 

Suroviny:
olivový olej
1 cibule
2 stroužky česneku
400 gramů krájených loupaných rajčat (i z plechovky)
500 mililitrů zeleninového vývaru
1 bobkový list
sůl, pepř
hrst lístků bazalky
jogurt nebo kokosová smetana 

V hrnci na troše olivového oleje zpěníme cibuli a česnek nasekaný najemno. Přidáme krájená loupaná rajčata, zeleninový vývar, bobkový list. Osolíme, opepříme a vaříme 15 minut. 

Vyjmeme bobkový list a polévku rozmixujeme. Vmícháme hrst sekaných lístků bazalky. Podáváme ozdobené lžící hustého jogurtu nebo kokosového mléka (smetany). 

Všechny díly pořadu Přírodní lékárna najdete ZDE. 

Autor:  Štěpánka Kutišová
Pořad: Přírodní lékárna  |  Stanice: České Budějovice
Čas vysílání: čtvrtek 8:10  |  Délka pořadu: 5 minut  
 

Nové články v rubrice

Jihočeský kraj
  D3, mezi km 82.2 a 81.1, ve směru Benešov, práce na údržbě mostu, zpevněná krajnice (odstavný pruh) uzavřená, Od 19.10.2017 08:00 Do 19.10.2017 12:00, údržba a opravy mostů, zdroj: ŘSD
  D3, mezi km 82.2 a 81.1, ve směru Benešov, práce na údržbě mostu, levý jízdní pruh uzavřen, Od 19.10.2017 13:00 Do 19.10.2017 17:00, údržba a opravy mostů, zdroj: ŘSD
  D3, mezi km 103.5 a 84, ve směru Benešov, pomalu jedoucí vozidlo údržby, zpevněná krajnice (odstavný pruh) uzavřená, Od 19.10.2017 08:15 Do 19.10.2017 14:20, úklid odpadků a čištění vozovek, zdroj: Ř ...

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace