Dýně je superpotravina, servírujte ji jako přílohu a zkuste pudink amerických osadníků
Před více než sedmi tisíci lety začala dýně kralovat stravě původních obyvatel Ameriky. Naštěstí pro nás se nyní můžeme těšit z neutuchající nabídky tykví a dýní i na našem trhu téměř po celý rok. A to je skvělá zpráva! Dýně je totiž skutečná superpotravina.
Dýně vyniká mimořádným obsahem vlákniny, prospívá trávení každým coulem, čistí střeva, snižuje množství žlučových sloučenin a tukových emulzí, a tak usnadňuje práci játrům i slinivce.
Podle tradičních asijských léčebných systémů dýně vyrovnává funkci slinivky a sleziny, je tedy výtečnou podpůrnou potravinou nejen pro diabetiky. Pouhý půl šálek vařené dýně obsahuje zhruba 5 gramů vlákniny, což je zpravidla mnohem více, než obsahuje drtivá většina běžně prodávaných cereálií.
Čtěte také
Báječně se také hodí k prevenci nadváhy či obezity, neboť zvyšuje pocit sytosti, odvádí tuky, vodu a jako příloha je vařená či pečená dýně skvělou náhradou například bramborové kaše.
Dýně či tykve se doporučují i při chorobách srdce a oběhového systému, ledvin, při zácpách, žlučníkových či jaterních chorobách, močových kamenech, jsou vhodné při ateroskleróze a revmatismu. Dlouhodobá a rozsáhlá japonská studie navíc potvrdila, že častá konzumace dýňových semínek vede ke snížení rizika onemocnění mnoha typy rakoviny.
Krém z dýně s proužky šunky
Suroviny:
200 gramů dýně
1 cibule
2 plátky sušené šunky
1 lžička olivového oleje
sůl, černý pepř a oregano
Dýni a cibuli nakrájíme na kousky. Uvaříme ve slané vodě do mírného změknutí. Přidáme olej a rozmixujeme na tekutější kaši. Nakrájíme šunku na proužky a přidáme do krému před podáváním. Ochutíme černým pepřem a oreganem.
Dýňový pudink amerických osadníků
Suroviny:
¼ šálku kokosového cukru
1 lžička skořice
½ lžičky soli
¼ lžičky mletého zázvoru
¼ lžičky mletého hřebíčku
2 velká vejce
asi polovina středně velké dýně (vydlabaná, hokkaido nemusíme loupat)
250 až 300 mililitrů kokosového nebo mandlového mléka
Dýni nakrájíme na kousky a vaříme asi 20 minut v mírně osolené vodě. Vyjmeme. Po mírném zchladnutí rozmixujeme s mlékem. Mezitím v menší misce smícháme kokosový cukr, skořici a další koření.
Ve větší míse rozmícháme vejce, vmícháme dýňové pyré a směs kořeněného cukru. Směs podle potřeby ředíme mlékem. Nalijeme do pekáčku a v troubě pečeme při 175 stupních přibližně 40 minut.
Střed pokrmu by měl být mírně zvlněný. Jíme teplé nebo uložíme v chladničce. Dobře chutná jako dezert nebo výživná svačina.
Související
-
Nezapomeňte na švestky! Podpoří štíhlou linii a dodají neuvěřitelné množství B vitamínů
Tmavě fialové plody slivoně švestky patří k tradičním průvodcům podzimu. Pokud je toto období někdy spojováno s depresemi, vězte, že švestka může být skvělým pomocníkem.
-
Quinoa je skvělá pro celiaky, můžete ji připravit s chřestem i čokoládou
V současné době je známým faktem, že dostupné a běžně užívané potraviny mají mnohem nižší obsah výživných a ochranných látek, než stejné plodiny pěstované před 50 lety.
-
Květák podporuje hubnutí, posiluje imunitu a výtečně pečuje o všechny buňky v těle
Mark Twain kdysi prohlásil: „Květák není nic jiného než zelí s vysokoškolským diplomem.“ Tato zelenina skutečně patří mezi nejmocnější a nejzdravější.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.