Hejtmankou jsem být nechtěla, ale nemohla jsem opustit započatou práci, říká Ivana Stráská

17. leden 2018

Teprve necelých devět měsíců je hejtmankou Jihočeského kraje Ivana Stráská z ČSSD. Ve funkci nahradila Jiřího Zimolu, který rezignoval po rozpadu koalice kvůli neshodám v otázce odměn pro vedení nemocnic.

Jiří Zimola tehdy odstoupil, aby umožnil vznik nové krajské koalice, a do funkce navrhl svou dosavadní náměstkyni. „To, co se odehrálo, bylo nad mé chápání. Vždycky jsem vnímala jihočeské zastupitelstvo jako noblesní, které řeší problémy věcně, tady se z toho najednou stala politika,“ komentuje dnes Ivana Stráská.

Měla tehdy podle svých slov jen dvě možnosti. „Buď úplně odejít a opustit všechny rozpracované projekty a plány, nebo přijmout funkci, o kterou jsem upřímně nikdy neusilovala,“ říká s tím, že důležité pro ni bylo pokračovat v započaté práci.

„Zdá se, že situace už se uklidnila. Poslední dvě zasedání zastupitelstva byla naprosto věcná a rozumná. Věřím, že se to uklidní úplně a další dva roky, které nás čekají, budeme schopni pracovat pro rozvoj kraje,“ dodává.

Kritizované odměny pro manažery nemocnic jsou teď nižší

Ivaně Stráské byla vždycky blízká sociální a zdravotnická témata. Připomíná, že v této oblasti se Jihočeskému kraji daří. Písecká nemocnice se stala nejlepší nemocnicí České republiky a i další nemocnice se pravidelně umisťují na předních příčkách v různých kategoriích.

Odměny pro vedení nemocnic, které byly příčinou zemětřesení ve vedení kraje, se podle hejtmanky změnily. „Hledali jsme způsob, jak odměny zracionalizovat. Některé jsme snížili a hlavně jsme zrušili tu mimořádnou odměnu. Zároveň jsme snížili počty členů představenstev,“ vysvětluje.

Zdravotnictví se týká také provoz letecké záchranné služby, který před rokem převzala armáda. Ta však vlastní velká letadla a nemůže využívat heliport v Českých Budějovicích. „Máme asi nejmodernější heliport v celé republice a považuji rozhodnutí o změně provozovatele za chybné. Velmi hlasitě jsem proti tomu protestovala a bylo mi přislíbeno, že v dohledné době dostane armáda malé vrtulníky, aby heliport mohl být využíván,“ říká hejtmanka.

Armáda představila novou základnu jihočeské letecké záchranky na letišti v Bechyni

Stanoviště letecké záchranné služby se zatím přesunulo do Bechyně. „V armádě jsou profesionálové, provozují to k naší spokojenosti, ale problém je, že nesídlí v centru kraje. V Budějovicích jsme měli perfektně fungující tým lékařů a záchranářů, který se teď roztříštil a bude těžké ho znovu dát dohromady,“ dodává Ivana Stráská.

Jaké vlaky budou jezdit na jihočeských tratích, musí rozhodnout soutěž

Další změna provozovatele v loňském roce se týkala šumavských železnic. Začaly zde jezdit vlaky soukromého dopravce. „Zpočátku byla možná trochu potíž, že tam jsou automaty na jízdenky a lidé se je museli naučit používat. Také došlo ke zrušení jednoho spoje, cestující si na to stěžovali a já jsem uložila Jikordu, jihočeskému koordinátorovi dopravy, aby tu záležitost řešil,“ zmiňuje hejtmanka.

Také připomíná, že změna dopravce nebyla rozhodnutím kraje. „Směrnice Evropské unie nám ukládají soutěžit veřejnou dopravu a tato soukromá společnost prostě vyhrála. Během letošního a příštího roku musíme soutěžit i ty další tratě a já neumím zaručit, kdo bude vítězem,“ doplňuje.

Spustit audio