Houbaření je obřad, říká mykolog Miroslav Beran

17. srpen 2014

Jedno úsloví říká, že kdo chce zapalovat, musí sám hořet. Mykolog Jihočeského muzea v Českých Budějovicích ve mně znovu vznítil zapomenutou houbařskou vášeň a připomněl mi doby, kdy mě můj dědeček učil houby nejen poznávat, ale také je k sobě svolávat užitím magického zaklínadla Houbičky, houbičky, vystrkujte hlavičky!

Podobnou vzpomínku u nás bude mít nejspíš skoro každý. My Češi jsme národem houbařů. Podle Miroslava Berana u nás vyrazí aspoň jednou do roka na houby osmdesát procent rodin. Patří to prostě k naší kultuře a stejně na tom jsou údajně všechny slovanské národy. Jinde považují houbaření když ne za podivínství, tak alespoň za riskantní koníček. Vzpomínám si na debatu s americkým bratránkem jednoho mého kamaráda, který s námi odmítl vyrazit za rozbřesku do lesa. “Cože, Time, ty s námi nechceš sbírat houby? A proč?" "Protože některé jsou jedovaté, vy blázni."

Houby

Ale zpátky k rozhovoru s Miroslavem Beranem. I on byl do houbaření zasvěcen už jako dítě, a to svým tatínkem. Houby zbožňuje, ale jinak než my ostatní. Nevnímá je jako úlovek, nýbrž jako nezbytnou součást celého ekosystému - součást s důležitou a nezastupitelnou rolí. A tak nepřekvapí, že houbaření chápe jako obřad a že je schopen zcela vážně operovat s termínem "filozofie houbaření."

Hledání hub je dobrodružná výprava

"Houby jsou zahaleny tajemstvím a to Češi chápou. Jdu brzo ránu a vezmu s sebou jen toho, o kom vím, že to se mnou prožije podobě - a prožitek se tím násobí. Houbaření je radost; prožitek, který je jedinečný a příště bude jedinečný zas. Takže dozvědět se dopředu, v kterém lese houby zrovna rostou, houbaři s touto filozofií onu radost kazí. To je houbaření podle návodu. Sbírání hub je praktická činnost, kdežto hledání hub je dobrodružná výprava. Pravý houbař nejenže tento druh informací nepotřebuje, pravý houbař je především nechce."

Nechte se pozvat do tajemného světa hub a poslechněte si celý rozhovor s mužem, který dělá přesně to, co ho baví, a je to poznat z každého jeho slova. Dozvíte se přitom nakonec i leccos praktického: například proč by Miroslav Beran "z předběžné opatrnosti" nikdy nesbíral hřiba babku nebo jak se mají houby správně zamrazit.

Muchomůrka růžovka
autor: Radim Bártů
Spustit audio