Hrušky léčí. Blahodárně působí hrušková šťáva i odvar z plodů nebo listů

Hruška je prastaré ovoce, které lidstvo pojídalo pravděpodobně již v době kamenné. Ve střední Evropě se mu mimořádně daří. Málokdo ovšem ví, že tyto chutné a sladké plody jsou i dobrou léčivkou a homeopatickým lékem.

Jedna středně velká hruška má stejný obsah vitaminu C a draslíku jako polovina šálku pomerančové šťávy. Obsahuje kolem čtyř gramů vlákniny a je také plná účinných rostlinných antioxidantů.

Hrušky se v dějinách používaly k léčbě řady zdravotních problémů od poruch zažívání a křečí až po snižování horečky. I v současné době bylináři doporučují odvar z hrušek nebo hruškových křížal při všech chorobách spojených s vyššími teplotami a zimnicí.

Jak odvar připravit? Drobně nakrájenou hrušku nebo hrst křížal povaříme asi 5 minut ve 350 ml vody a pijeme vlažné po doušcích během dne. Při vyšších teplotách můžeme dávku zdvojnásobit.

Dobrým lékem je i šťáva. Hrušková šťáva zpevňuje stěny cév, působí močopudně a žlučopudně a příznivě ovlivňuje žaludeční potíže. Pro vysoký obsah draslíku podáváme šťávu jako pomocný prostředek při poruchách srdeční činnosti a také tehdy, když z jakýchkoliv důvodů musíme užívat diuretika. Obvykle podáváme šťávu čtyřikrát denně, a to z jedné velké hrušky.

Z hrušky se však dají popíjet i odvary z listů, které jsou například vynikajícím lidovým lékem proti revmatismu. Sto gramů mladých čerstvých listů přelijeme litrem vařící vody a necháme 5 až 10 minut vylouhovat. Pijeme po šálcích celý den. Účinnost nálevu se zvýší, když listy před zalitím ručně natrháme na kousky.

Ženám pomáhají hubnout

Studie zjistila, že strava bohatá na ovoce, jako jsou hrušky a jablka, pomáhá ženám ve věku od třiceti do padesáti let hubnout. Po dvanácti týdnech shodily ženy, které jedly hrušky a jablka, průměrně 1,5 kilogramu. Stejná studie navíc zjistila u žen, které konzumovaly tyto dva druhy ovoce, významný pokles krevního cukru a cholesterolu.

Čtěte také

Dužina a slupka hrušek obsahuje vitaminy, stavební jednotky bílkovin a minerální látky ve sladěné rovnováze, takže se mohou optimálně zužitkovat. Hrušky jsou velice bohaté na kyselinu listovou (pro růst, krvetvorbu, dobrou náladu), draslík (odvodňuje) a vitamin C (imunitní systém).

Hrušky působí v nejvyšší míře regulačně na střeva. Podporují odstraňování odpadních produktů, zmírňují trávicí obtíže. Naši předkové však kladli velký důraz na to, jak hrušky jíst. Plody musely být dokonale zralé, protože jinak mohou působit plynatost i zácpu. A pokud nebyly dokonale zralé, jedli je pečené, což se doporučuje i v současné době, protože pečené hrušky působí regulačně a případné průjmy staví.

Hrušky mají samy o sobě vysoký podíl vody, který zajistí rychlý přísun uvolněných živin do střev. Tím pomáhají střeva čistit. Stav zralosti plodu se dá zjistit lehkým stisknutím konce hrušky u stopky. Zde by na omak měla být hruška měkká.

Jednoduchá pečená hruška

Suroviny:
1 zralá střední hruška
1 lžička - 1 lžíce javorového sirupu
1,5 lžíce vody
l lžíce rozinek
špetka čerstvě mletého hřebíčku
špetka muškátového oříšku

Troubu předehřejeme na 190 stupňů. V misce smícháme sirup, vodu a koření a do tekutiny dáme na dvacet minut máčet rozinky – ohlídáme, aby byly zcela ponořené. Hrušku omyjeme a vykrojíme jádřinec.

Rozinky vyjmeme a dáme do vydlabaného středu hrušky. Povrch hrušky postříkáme javorovým roztokem. Pečeme ve skleněné pečicí míse volně zakryté alobalem při 190 stupních zhruba 20 minut nebo doměkka.

Hruškové čatní

Suroviny:
1 šálek hrušek loupaných nakrájených na plátky
1 lžíce olivového oleje
špetka kurkumy
¼ lžičky mletého kardamomu
¼ lžičky čerstvě mletého černého pepře
¼ lžičky mletého zázvoru
¼ lžičky prolisovaného česneku
¼ šálku propláchnutých rozinek
špetka soli
½ lžíce medu

Na rozehřátém oleji orestujeme hrušky, přidáme ostatní ingredience kromě medu. Opékáme asi 15 minut na mírném ohni. Necháme 20 minut stydnout a poté přimícháme med. Dobře promícháme a podáváme.

Tipy, co přidat do hruškové šťávy

  • 3 hrušky, 3 kusy řapíkatého celeru, 4 listy kapusty, 1 velká hrst zelené petrželky
  • 10 listů toskánské kapusty, 2 okurky, 6 celerů, 2 hrušky
  • 3 celery, 2 hrušky
  • ½ hrnku borůvek, 1 okurka, 1 limetka, 1 hruška
  • 2 okurky, 8 mrkví, 6 listů toskánské kapusty, 1 hruška, kousek čerstvého zázvoru
  • 1 hlávka bílého zelí, 4 malé hrušky, 12 listů římského salátu, kousek čerstvého zázvoru
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.