Jáhly jsou bezlepkové, zahřejí, pomohou lidem ve stresu. Hodí se jako příloha i do mnoha jídel

Stále častěji se setkáváme s citlivými reakcemi na všudypřítomnou pšenici, a tak si uvědomujeme, že je potřeba dát větší prostor i jiným plodinám. Naši předkové měli jídelníček mnohem pestřejší a jedním z nejoblíbenějších slovanských pokrmů byly jáhly.

Jedná se o vyloupané kuličky prosa, které se často využívají jako krmivo pro domácí opeřence. Nebojte se ale vzít si od papoušků tuto velmi chutnou a výživnou potravinu i na vlastní talíř.

Koneckonců, v Evropě jáhly dominovaly až do 16. století, kdy je začaly postupně vytlačovat brambory přivezené z Ameriky, pěstování rýže na evropském kontinentu a stoupající produkce pšenice a výroba těstovin.

Jáhlové placky

Proso pochází z Asie a Afriky. Podle některých zdrojů bylo v Číně známo již před sedmi tisíci lety. Jeho vyloupáním vzniknou malé kuličky, které se vaří a používají do mnoha tradičních jídel: sladkých i slaných kaší, jahelných škubánků, sladkých i slaných jahelníků se sušeným ovocem nebo houbami. Jáhly se podávaly i při svatebních hostinách a prý přinášely bohatství.

Jáhly jsou bezlepkové, takže se skvěle hodí k modernímu trendu bezlepkových produktů. Jsou vhodnější než průmyslově vyráběné bezlepkové potraviny s vysokým podílem škrobovin z bílé rýže, kukuřice a brambor, které mají poměrně vysoký glykemický index.

Jáhly mají vzhledem k obsahu vlákniny střední glykemický index, který předčí i například plátek celozrnného pšeničného chleba.

Další báječnou věcí na jáhlách je jejich výživová hodnota, která své běžné konkurenty hravě strčí do kapsy. Jsou zdrojem hořčíku, draslíku, fosforu, křemíku, mědi, železa, manganu a zinku.

Obsahují látky, které chrání zdraví našich očí, a znatelné množství B vitamínů. Díky tomu patří mezi stravu vhodnou pro rekonvalescenty, studující, pracující, stresované a vyčerpané jedince.

Čínská medicína považuje jáhly za zahřívající potravinu, která posiluje funkci ledvin a očí. Nezahleňují. Mohou být protiváhou nevhodných přílohových jídel, jako jsou pečené brambory, hranolky, bílá rýže, běžné pečivo, bramborové kaše a další.

Jáhly obsahují mastné kyseliny, které při oloupání a delším skladování žluknou. Proto mohou mít nespařené jáhly mírně nahořklou chuť. Té se vyvarujeme delším máčením nebo spařením v horké vodě, v níž je necháme stát alespoň půl hodiny a také je několikrát propláchneme. Následná příprava je již jednoduchá: vaříme asi 15 až 20 minut v mírně osolené vodě.

Jáhly s bílým zelím

Suroviny:
5 lžic jáhel
100 až 200 gramů bílého hlávkového zelí
1 menší cibule
¼ lžičky soli
2 lžičky ghí nebo olivového oleje
pažitka nebo petrželka

Do tlakového hrnce nalijeme dva hrnky vody a zahřejeme k varu. Jedním hrnkem této vody spaříme jáhly. Zelí a cibuli nakrájíme na menší kousky a nasypeme do hrnce. Přidáme spařené jáhly a sůl, hrnec uzavřeme. Vaříme na mírném ohni asi 20 minut.

Po otevření obsah hrnce dobře promícháme. Pokud je jídlopříliš řídké, ještě ho zahříváme a mícháme dřevěnou vařečkou, dokud se nezahustí. Vmícháme trochu másla nebo oleje. Můžeme dochutit trochou kvalitní sójové omáčky nebo přidáme lžičku sezamové pasty tahini. Posypeme pažitkou či jinými bylinkami, trochou syrové cibule. Podáváme se zeleninovým salátem.

Pokud neradi vaříte v tlakovém hrnci, použijte běžné nádobí, pokrm však déle na mírném ohni vařte. Skvělé je i vaření jáhel s jinou zeleninou - kedlubnem, květákem, mrkví, brokolicí, pastinákem a podobně.

Jahelný salát s cizrnou a špenátem

Jáhly, loupané proso

Suroviny:
1 šálek jáhel
1 menší plechovka sterilované kukuřice
1 sterilovaná cizrna
1 cibule
500 gramů čerstvých špenátových listů
2 stroužky utřeného česneku
1 lžička mletého kmínu
pepř, sůl
olivový olej
3-4 lžíce citronové šťávy
nastrouhaná kůra z ½ bio citronu
1 avokádo
čerstvý tymián, oregano nebo jiné dostupné bylinky

Jáhly propereme a spaříme horkou vodou. Propláchneme. Následně vaříme s vodou v poměru asi 1:2 po dobu 15 minut. Po uvaření necháme ještě asi 5 až 10 minut odstát pod pokličkou.

Cibuli nasekáme najemno a zpěníme na pánvi s olivovým olejem. K zezlátlé cibulce přidáme kukuřici, cizrnu a společně asi 5 minut restujeme. Občas promícháme. Přidáme kmín, česnek a dochutíme pepřem a solí. Společně dalších 5 minut restujeme, dokud česnek neprovoní pokrm. Přidáme proprané špenátové listy a podusíme několik minut do zvadnutí. Směs poté smícháme s hotovými jáhlami a necháme vychladnout.

Mezitím připravíme zálivku z olivového oleje, citronové šťávy, citronové kůry, pepře a soli. Všechny suroviny promícháme a vlijeme do směsi jáhel a špenátu. Ještě jednou promícháme, aby se zálivka dostala ke všem surovinám. Na závěr přidáme čerstvé bylinky a avokádo. Vložíme do lednice a necháme vychladnout. Skvěle chutná i druhý den.

Slaná jahelná kaše

Suroviny:
70 gramů jáhel
50 gramů strouhané mrkve
50 gramů strouhaného celeru
50 gramů cherry rajčátek
10 gramů sezamové pasty tahini
petrželková nať
stroužek česneku
majoránka
himálajská sůl

Jáhly propláchneme, spaříme, uvaříme. Jakmile jsou hotové, vložíme do mísy, přidáme strouhanou mrkev, celer a na čtvrtky pokrájená cherry rajčátka. Dochutíme solí, prolisovaným česnekm a tahini. Posypeme majoránkou a petrželkou.

Jahelné knedlíky

Vařené jáhly spojíme s menším množstvím bezlepkové mouky (amarant, cizrna, kaštan...), osolíme, případně přidáme jedno vejce. Knedlíky vaříme v osolené vodě, dokud nevyplavou. Dochutit můžeme i bylinkami či spařenými kopřivami. Skvělé!

Spustit audio

Související