Jak uchovat na zimu bazalku, aby zůstala svěží a krásně zelená

8. červen 2016

Návod na převratnou metodu pěstování zeleniny i řadu dalších užitečných rad přináší kniha Zahrada na balících slámy. Jejím autorem je Joel Karsten, podle něhož zahrada na slámě šetří čas a námahu, poskytuje vyšší výnosy, nevyžaduje pletí ani okopávání a navíc je možné ji založit kdekoli.

Autor také mimo jiné nabízí svůj tip jak uchovat bazalku, jednu z nejoblíbenějších bylinek. Bazalka uprostřed sezony vypadá fantasticky, ale není-li dobře uskladněná, velmi rychle zčerná a ztrácí svou svěží barvu i chuť.

Kniha Zahrada na balících slámy, kterou napsal Joel Karsten

„Když tuto krásnou velkou bylinu sklidíte, odstraňte stvoly a listy omyjte v chladné vodě. Sviňte hrst listů a nůžkami z nich rozstříhejte vonnou hromádku. Vždy trochu nastříhaných listů vložte do důlků formiček na výrobu ledu, každý důlek doplňte dobrým olivovým olejem, dejte přitom pozor, aby ani kousek lístku nevykukoval. Pracujte rychle, aby lístky nezaschly. Přinejmenším přes noc nechte formičky zmrznout v mrazáku. Zmrzlé kousky vyklepejte do plastového sáčku a vraťte je zpět do mrazničky,“ popisuje Joel Karsten.

„Olivový olej udrží svěží zelenou barvu čerstvé bazalky. V zimě, když budete do vaření potřebovat bazalku, použijte jednu krychličku místo každé polévkové lžíce bazalky, kterou recept požaduje. Je to snadné, lahodné a laciné,“ dodává.

Popsaná metoda zmrazování se dá použít také pro majoránku, pažitku, meduňku, mátu a estragon.

Všechny články k pořadu Dámská jízda najdete ZDE.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.