Jak vypadají naše kruhové objezdy?

17. říjen 2014

V polovině června jsme v pořadu Zelené světy vyhlásili letní soutěž s kruhovými objezdy. Co nás k tomu vedlo? Na první pohled se to nezdá, ale kruhová plocha uprostřed křižovatky si přímo říká o nápaditou zahradnickou úpravu.

Je to prostor, který vidí obrovské množství lidí – a to nejenom řidičů, ale i turistů, kteří často velmi citlivě vnímají krásu či „nekrásu“ kolem sebe. V zahraničí si toho jsou velmi dobře vědomi a zahradníci se tam na kruhových objezdech aktivně realizují. Třeba ve Francii. Kruháče tam představují cosi charakteristického pro místní region. Ve vinařských oblastech je vysazený kus vinohradu nebo umístěný starý lis na víno či obří sudy. Některé výsadby ve Francii jsou nesmírně vtipné, hravé a nápadité.

U nás je to o poznání horší. Jádro kruhového objezdu se mnohdy vysype štěrkem a je hotovo. Abychom ale našim městům nekřivdili, najdeme tu i hezky vyřešené kruhové objezdy – třeba v Třeboni. Zahradnicky je tamní kruhový objezd sice jednoduchý, ale výstižně představuje město jako ráj rybníkářství a rybářství. Uprostřed kruhové plochy stojí velká kovová plastika několika mrskajících se kaprů. Dva velmi hezky provedené kruhové objezdy mají Strakonice.

V galerii najdete ukázky okruhových objezdů, které jsme od vás, našich posluchačů, obdrželi.

Spustit audio