Je hraní na ulici žebráním? V zahraničí to tak neberou, v Čechách se vnímání buskerů zlepšuje

26. červen 2016

Prvním festivalem svého druhu v Čechách je budějovický Buskers fest. Dává prostor pouličním umělcům, inspiroval se podobnými akcemi v zahraničí. Letos díky němu ožily ulice města již pošesté, některá vystoupení byla plánovaná, jiná spontánní.

Muzikant Josef Fojta zahrál na festivalu hned první den. „Na kytaru hraji asi od dvanácti let a od osmnácti jezdím po Evropě vystupovat na ulici. Rád se k tomu vracím. Je důležité vybrat vhodný čas a místo pro hraní a pak si člověk může dobře vydělat,“ komentuje.

Není ale vystupování na ulici pouhým žebráním? Tento pocit musí překonat každý pouliční umělec neboli busker. „Trvalo mi docela dlouho, než jsem tenhle pocit překousl. Ale ono je to úplně jiné v zahraničí, například ve Francii nebo Anglii vnímají lidé muzikanty jako něco, co k městu patří, a rozhodně je nepovažují za žebráky. Tady je bohužel hraní a žebrání pořád nějak spojené, ale zlepšuje se to,“ říká Josef Fojta.

Na ulici hraje převzaté i vlastní skladby. Je to totiž dobrá příležitost vyzkoušet, co funguje. Když lidé na píseň reagují dobře, muzikant vidí, že má potenciál.

Nejlépe se Josefu Fojtovi podle jeho slov hrálo v Edinburghu. „Byli tam hrozně fajn lidé, nikdo neměl problém s tím, že hraji. Skamarádil jsem se s ostatními buskery, dodržovali jsme nepsaná pravidla, abychom si nekonkurovali a neobtěžovali ostatní lidi. I policisté byli hrozně milí, hodili mi pár liber,“ vzpomíná.


Co je busking?
Busking je označení pro jakékoli pouliční vystupování. Vystupující člověk se nazývá busker. Nejčastěji se na ulicích objevují muzikanti, ale dělat se dá prakticky cokoli: akrobacie, tanec, polykání ohně či mečů, žonglování, kouzelnictví, loutkoherectví, pantomima, recitace, živé sochy…

Věhlas v zahraničí už si ale získává i českobudějovický Buskers fest. Potvrzuje to organizátor František Ciml: „Festival už se dostává do povědomí i ve světě. Ozývá se nám spousta umělců, kteří mají zájem vystupovat v Českých Budějovicích.“

Letos bylo v programu uvedeno na devadesát vystoupení, ale pouliční umění je zkrátka spontánní, takže umělců se v ulicích nakonec objevilo mnohem více. „Byli jsme například svědky toho, jak se do Krajinské ulice přišel podívat bubínkář z Bali a nakonec tam udělal neuvěřitelnou show, jamovali s ním všichni, snad i důchodci. O dalších vystoupeních napříč městem se budeme určitě ještě dozvídat,“ doplňuje František Ciml.

Festival si pochvalují i místní a návštěvníci města. „Nečekali jsme, že tu něco takového bude, a moc se nám to líbí. Je pěkné, jak město ožije.“ „Je to super, vidím to tu poprvé a moc se mi to líbí. Jsem mile překvapený,“ zaznívalo na ulici.

Pokud by si busker chtěl zahrát na ulici i mimo festival, nic mu v tom oficiálně nebrání. Městská vyhláška zakazuje žebrání, nicméně vybírání finančního obnosu za uměleckou produkci se za žebrání nepovažuje. Je však třeba respektovat zákaz rušení nočního klidu, neznečišťovat a nepoškozovat veřejná prostranství a umělci by neměli nijak nezasahovat do soukromých práv ostatních osob.

Hraní na ulici si vyzkoušel i redaktor Zdeněk Zajíček

Přímo pravidly pro pouliční vystupování se v těchto dnech zabýval Český Krumlov. „Připravili jsme vyhlášku, která stanovuje několik drobných omezení. Busker by podle ní neměl hrát na jednom místě déle než hodinu, neměl by překážet provozu a neměl by používat hlučná zařízení. Kontrolovat to bude městská policie. Nechceme buskery vyhánět z města, ale tato pravidla bychom rádi nastolili,“ uvádí starosta Dalibor Carda.

Spustit audio