Jediná žena, která řídí historický motocykl se sajdkárou, na rallye oslavila osmdesátiny

17. květen 2016

V den startu letošní Veteran Rallye Křivonoska jí bylo přesně osmdesát. Jubileum oslavila tak, že se s dalšími závodníky vydala na jihočeské silnice.

Libuše Šulcová patří mezi motocyklové legendy naší republiky, stále jezdí a především je jedinou ženou, která v současnosti řídí historický motocykl se sajdkárou.

„Moje životní kariéra začala tím, že jsem jako vůbec první děvče vystudovala průmyslovou školu strojnickou v Betlémské ulici v Praze, Tam jsem poznala svého muže, svou životní lásku a tím to bylo dané. On už v té době jezdil terénní závody a mě to chytlo také,“ vzpomíná.

K motocyklům se manželé vrátili v důchodu, kdy začali pořizovat a opravovat historické stroje. V roce 2000 Libuše Šulcová dostala od muže motocykl, na kterém jezdí dodnes. „Je z roku 1928, manžel ho musel zrepasovat, protože byl zadřený válec a podobně. Sajdkáru jsme koupili od kamaráda a postupně to dal dohromady,“ popisuje.

Ovládat takový stroj se podle ní většina lidí nejprve musí naučit. „Můj muž byl motorista od pánaboha, ale já jsem se musela hodně učit. Se sajdkárou je to úplně jiné než na sólu, protože tam motocykl do zatáčky položíte, ale tady to nejde. Hodně také trpí ramena, tak se musí měnit těžiště, vždycky do zatáčky se musí člověk vysadit a ono se to pak vytočí skoro samo,“ říká.

U motocyklů Libuše Šulcová zůstala i poté, co ovdověla. „Ze začátku jsem jezdila kvůli muži, ale pak mě to chytlo. Když v roce 2006 manžel zemřel, bylo jeho přání, abych jezdila dál. Začínat bez něj bylo hodně těžké, ale já pochopila, že on mezi veterány zůstal, a to mě drželo. Myslím, že mi pomohla ta energie, kterou mi předal, a také mě drží všichni lidé u veteránů, teď je to moje rodina,“ dodává.

Spustit audio