O čem se mluví10. listopadu  2017 v 08:10  

Jedlé kaštany prospívají tělu i duši. Můžete z nich připravit nádivku, polévku nebo koláč

Jedlé kaštany prospívají srdci, oběhové soustavě, podporují vyplavování škodlivin, pomohou proti únavě, bolesti hlavy a ulevují od depresí - Foto: Fotobanka Pixabay

Jedlé kaštany prospívají srdci, oběhové soustavě, podporují vyplavování škodlivin, pomohou proti únavě, bolesti hlavy a ulevují od depresíFoto: Fotobanka Pixabay

Kdo by neznal a do kapes si na podzim nestrkal kaštany? Jejich hlazení bylo spojováno s magickými účinky a silou zbavovat člověka slabostí a všech možných neduhů a bolestí.

Z běžně známých kaštanů se odedávna vyráběla domácí mazadla na bolavé klouby, otoky, křečové žíly a zatuhlé svaly. Medikamenty se ale podávaly jen zevně, protože kaštany mají mírně toxický účinek. I čaj z květů se užíval zevně při léčbě kožních zánětů a menších popálenin. 

To však neplatí o plodech kaštanovníku jedlého, který pochází z oblastí od Středozemí až po Slovensko. Zde se běžně pěstují, pečou, praží, vaří a konzumují celé kaštany. 

 

Jedlé kaštany - pyšní se skvělou chutí, pikantní vůní a velkou léčivou silou. Zaženou chmury, vyživí tělo a ještě nás zkrášlí

Vložit na svůj web

Tuto jedlou variantu již nabízí i naše supermarkety, takže si je kupte, nařízněte křížem a šup s nimi do trouby nebo pánve a opatrně opékejte a hlídejte, aby se nespálily. Z vařeného kaštanového pyré se připravují skutečné lahůdky. 

Kaštanovou mouku na pečení doporučovala již proslavená abatyše Hildegarda z Bingenu ve 12. století. Kaštanové mouky jsou již několik let běžně dostupné v obchůdcích se zdravou výživou, takže jimi můžeme doplňovat směsi bezlepkových muk na zdravé pečení. 

Kaštany mají protizánětlivý účinek, tlumí a odstraňují otoky a příznivě ovlivňují pružnost a pevnost cévních stěn. Využíváme je při léčbě hemoroidů, bércových vředů, křečových žil, při zánětu žil a výskytu trombózy. 

Kaštany nařízněte a upečte v troubě nebo na pánvi - Foto: Fotobanka Pixabay

Kaštany nařízněte a upečte v troubě nebo na pánviFoto: Fotobanka Pixabay

Ovlivňují také poruchy prokrvování končetin a poruchy prokrvování koronárních cév v souvislosti s působením psychiky. Mohou zmírňovat i některé formy migrény. Přípravky z kaštanů mají mírně antisklerotický účinek a můžeme je využít k léčbě a prevenci mozkových příhod. 

Jedlé kaštany dodají tělu vitaminy C, E, B, K a také železo, zinek, vápník, draslík i hořčík. Prospívají srdci, oběhové soustavě, podporují vyplavování škodlivin, pomohou proti únavě, bolesti hlavy a ulevují od depresí. I tradiční čínská medicína je považovala za významný zdroj životodárné energie. 

Nejčastěji se jedlé kaštany využívají při přípravě dezertů a zákusků. Také se přidávají do nádivek do masa nebo sosů a omáček. 

Vaříme s rozhlasem

Kaštanová nádivka do palačinek 

Suroviny:
1 kilogram jedlých kaštanů
mléko (sójové, mandlové nebo ředěné kokosové)
sladidlo (stévie, med)
vanilkový lusk nebo vanilkový extrakt)
100 mililitrů jablečné nebo ananasové šťávy 

Jedlé kaštany oloupeme a uvaříme doměkka v mléce. Prolisované kaštany mírně dosladíme, vmícháme dřeň z vanilkového lusku nebo vanilkový extrakt, šťávu a dobře promícháme nebo rozmixujeme. 

Používáme jako náplň do palačinek nebo jako krém do dezertních pohárů. 


Kaštanová polévka 

Uvařené kašty jsou základem pro krémovou polévku - Foto: Patrik Rozehnal

Uvařené kašty jsou základem pro krémovou polévkuFoto: Patrik Rozehnal

Suroviny:
10 oloupaných kaštanů
sůl, pepř
muškátový květ
cibule, česnek
zázvor
olivový olej
rukola
zeleninový vývar
trochu kokosového mléka na dozdobení pokrmu 

Deset oloupaných kaštanů uvaříme doměkka (asi půl hodiny), scedíme a rozmixujeme na hladkou kaši. Tu ochutíme solí, pepřem a muškátovým květem. 

Na oleji nebo přepuštěném másle zpěníme kostičky cibule, plátky stroužku česneku a lžíci nastrouhaného zázvoru. Zalijeme zeleninovým vývarem, vmícháme kaštanovou kaši a provaříme. 

Na závěr vmícháme hrst posekané rukoly a na talíři dozdobíme trochou kokosového mléka. 


Kaštany v čokoládě 

Suroviny:
500 gramů uvařených kaštanů
med nebo javorový sirup
hořká čokoláda 

Uvařené kaštany prolisujeme a smícháme s menším množstvím medu nebo javorového sirupu. Vytvoříme hustou hmotu a uděláme z ní váleček, který nakrájíme na stejnoměrné kousky. 

Potom tvoříme kuličky zašpičatělé do tvaru kaštanu. Napichujeme je na špejle a namáčíme do rozpuštěné hořké čokolády. Polevu necháme zaschnout na roštu nebo obráceném cedníku. 


Kaštanová mísa 

Nejčastěji se jedlé kaštany využívají při přípravě dezertů a zákusků. Také se přidávají do nádivek do masa nebo sosů a omáček - Foto: Fotobanka Pixabay

Nejčastěji se jedlé kaštany využívají při přípravě dezertů a zákusků. Také se přidávají do nádivek do masa nebo sosů a omáčekFoto: Fotobanka Pixabay

Suroviny:
500 gramů uvařených nebo upečených kaštanů
30 gramů másla
kokosový cukr
kokosová dřeň a pomeranč na dozdobení 

Uvařené nebo upečené kaštany prolisujeme nebo umeleme a přidáme k nim máslo utřené s trochou kokosového cukru. Vzniklou hmotu lisujeme z výšky přes široký cedník nebo lis na brambory tak, aby na podnose vznikl nakypřený kopeček nudliček. 

Dozdobíme kokosovou šlehačkou (kokosová dřeň rozmixovaná s trochou vody) a dílky pomeranče nebo kompotem. 


Lyonský kaštanový koláč 

Suroviny:
1 kilogram jedlých kaštanů
kokosový cukr
90 gramů másla
3 vejce
lžíce rumu
sůl, hřebíček 

Kaštany nařízneme do kříže a urovnáme na vodou postříkaný plech. Pečeme dvacet minut. Kaštany oloupeme a vaříme v mírně osolené vodě s hřebíčkem. 

Kaštany prolisujeme nebo umeleme, přidáme množství kokosového cukru (nebo kombinujeme stéviové sladidlo a cukr), máslo, žloutky a lžíci rumu. Nakonec jemně vmícháme sníh z bílků. 

Koláčovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou bezlepkovou moukou (například hrubě rozmixovanými ovesnými vločkami). Vlijeme kaštanovou hmotu a pečeme asi 40 minut. 

Všechny díly pořadu Přírodní lékárna najdete ZDE 

Autor:  Štěpánka Kutišová
Pořad: Přírodní lékárna  |  Stanice: České Budějovice
Čas vysílání: čtvrtek 8:10  |  Délka pořadu: 5 minut  
 

Nové články v rubrice

Jihočeský kraj
  Srážky: sněžení, Strážný
  Od 19.11.2017 15:55 do 18:00; v ulici Jiráskovo nábř. v obci České Budějovice; nehoda; 2 havarovaná vozidla; 2x OA, bez zranění.
  Od 19.11.2017 15:40 do 17:45; na silnici 135 u obce Tučapy okres Tábor; nehoda; neprůjezdný pruh, 2 havarovaná vozidla; 2x OA, bez zranění.

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace