Jindřich Štreit fotografuje poslední věci člověka

4. prosinec 2014

Jeden z nejuznávanějších českých fotografů se světovým renomé profesor Jindřich Štreit vystavuje své fotografie v Českých Budějovicích v galerii U Beránka. A jak napovídá název souboru, hlavním tématem je smrt.

Jindřich Štreit na fotografiích zobrazuje závěrečné dějství lidského života a ukazuje, že umírání k našemu osudu neodmyslitelně patří. Jak sám říká, nejde ale o prvoplánové vyfocení mrtvého člověka: „Ta smrt je tam také, ale na mnoha fotografiích spíše v náznaku. Divák si to domyslí, že jde o smrt nebo že jde o poslední věci člověka, a to z kontextu, z těch vztahů lidí, které jsou na fotografiích“.

Jindřich Štreit nepřijel do Českých Budějovic jen zahájit výstavu. Byl zde také fotografovat. Pracuje na projektu Lidé bez domova. Spolupracoval s Diecézní a Městskou charitou České Budějovice. Následoval sociální pracovníky do centra nebo i na okraj města. Zastavil se i v azylovém domě. A nám nezbývá počkat, než své výsledky představí snad opět v Českých Budějovicích.


Profesor Jindřich Štreit se narodil v roce 1946 Vsetíně. Je nositelem Medaile Za zásluhy I. třídy a letos v říjnu v Bratislavě na Vysoké škole výtvarných umení obdržel titul doktor honoris causa jako jediný fotograf v Česku a Slovensku (tento čestný akademický titul se uděluje za významné zásluhy ve vědě nebo umění).

Jindřich Štreit se zaměřuje na sociální tématiku – život na venkově, jeho obyvatele, není mu cizí ani prostředí továren. Fotografoval drogově závislé, handicapované, nevidomé, staré lidi, chudé i bez domova, dokonce nemocné rakovinou. Neomezuje se jen na české prostředí, za svými projekty vycestoval do Francie, Anglie, Brazílie, Japonska, Číny nebo Ruska.

Výstava O posledních věcech člověka potrvá do 27. února 2015. Přístupná je od úterý do soboty, v čase od 9 do 18 hodin v galerii U Beránka.

Jindřich Štreit má v Českých Budějovicích výstavu O posledních věcech člověka
autor: Jiří Čondl
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.