Jiří Strach věří, že Pán Bůh má nekonečný smysl pro humor a filmu Anděl Páně 2 se bude smát

7. prosinec 2016

Český Krumlov v pohádkové atmosféře ukazuje film Anděl Páně 2. V příběhu, který opět natočil režisér Jiří Strach, se známé jihočeské město stává místem, kam se anděl s čertem vydávají hledat jablko poznání.

„Pan režisér mi řekl, že se mám na co těšit. Prý je tam Krumlov nádherný a budu určitě šťastný, když uvidím své město v téhle pohádce. Takže budu mít oči na stopkách a bude sledovat, jak Krumlov v pohádce vypadá a jak se to povedlo,“ těší se starosta Dalibor Carda.

Navíc zve všechny diváky, aby v předvánoční době Český Krumlov také navštívili. „Přijeďte k nám na advent. Máme krásný strom na náměstí, opravdu unikátní jedli. Tak nádherný strom jsem neviděl ani v Budějovicích ani v Praze. K tomu je tu punč, svařák a dobří lidé,“ dodává.

Režisér Jiří Strach si pro Anděla Páně 2 vybral Český Krumlov proto, že je to jedno z nejkrásnějších českých měst a skvěle se hodí k době, v ní se pohádka odehrává.

Přiznává ale, že měl nejprve z proslaveného města obavy. „Říkal jsem si, že bude velmi rozmazlené turisty a americkými filmaři a náš český film nebude mít šanci to město zaplatit. Když jsme tam ale přijeli, narazili jsme na úžasného pana starostu, který se myšlenkou Anděla Páně v Krumlově nadchnul, a musím říct, že z nás město nejen neždímalo poslední korunu, ale vycházelo nám neskutečně vstříc,“ komentuje.

Dodává, že se nakonec zamiloval nejen do města, ale i do jeho obyvatel. „V noci jsme jim svítili do oken, ale nikdo nám nenadával. Město a jeho obyvatelé se k nám chovali velmi tolerantně a trpělivě. Doufám, že tím andělsky krásným Krumlovem ve filmu to obyvatelům města vrátím,“ říká.

Natáčení pohádky Anděl Páně 2 v Českém Krumlově

Jiří Strach je věřící člověk a myslí si, že pravý Pán Bůh, ne Jiří Bartoška, se bude pohádce Anděl Páně 2 smát. „Pán Bůh je přece dokonalost sama a smysl pro humor je dobrá vlastnost, takže věřím, že Pán Bůh má nekonečný smysl pro humor. Ono se to ostatně mnohokrát ukazuje v našich životech. Věřím, že Anděl Páně 2 bude v tom pravém nebi přijat s nadšením. Ono to také souvisí s tím, že já si vlastně nikdy nedělám legraci z Pána Boha, já ho nijak nezpochybňuji, nezesměšňuji, spíš si stylem židovských anekdot dělám legraci z toho, jak lidé Pána Boha pojímají, jak na něj nahlíží,“ vysvětluje.

Samotný advent pro něj jako věřícího člověka znamená očekávání velké události, kdy se Bůh stal člověkem. „Všimněte si, že křesťanství je jediné náboženství, v němž Bůh přijímá své lidství proto, aby nám lidem lépe rozuměl, aby si prožil náš osud a naše bolesti,“ připomíná.

Vánoce stráví režisér s manželkou Magdalenou na Šumavě. Chce především odpočívat po náročném roce a bude sledovat i dvě pohádky. „Tradičně si pustím S čerty nejsou žerty a Císařova pekaře, to považuji za nejlepší české pohádky, ještě vysoko nad Andělem Páně,“ prozrazuje.

Spustit audio