Jíst sraženou zvěř je nebezpečné, varuje myslivec

22. květen 2015

Srazit autem zajíce a přinést si ho domů? Ze zdravotního hlediska naprosto nepřijatelné. „Až polovina zajíců trpí takzvanou tularémií,“ varuje Rostislav Kuboušek, který se už 30 let věnuje myslivectví.

„Laik není schopen většinu nemocí rozpoznat. Například právě tularémie je přenosná na člověka a projevuje se jako příznaky chřipky,“ dodává.

Řidiči na českých silnicích podle statistik pojišťoven loni srazili skoro 20 tisíc kusů zvěře. Skutečná čísla jsou ale několikanásobně vyšší. Ne všichni totiž nehody hlásí.

„Nejvíce srážek se zvěří je překvapivě v Praze, nejčastěji mezi půlnocí a sedmou hodinou ranní,“ říká Rostislav Kuboušek s tím, že modré odrazky a pachové ohradníky u silnic rozhodně nejsou všemocné.

Pokud už zajíc nebo srnka skončí pod vašimi koly, je nutné nehodu nahlásit příslušnému mysliveckému sdružení nebo na policii. Nikdy si sraženou zvěř nesmíte nechat. „Ve chvíli, kdy to zvíře zvedneme ze silnice a naložíme do kufru, tak se v podstatě stáváme pytláky,“ zdůrazňuje Rostislav Kuboušek.

autor: Jana Urbanová
Spustit audio