Kleť láká turisty odjakživa, horskou restauraci tu otevřeli už v roce 1925

6. červenec 2015

Se dvěma budovami je neodmyslitelně spojena jihočeská hora Kleť. Josefova věž tu byla postavena už před 190 lety a jedná se o první kamennou rozhlednu v Čechách, Tereziina chata zde stojí od roku 1925.

Rozhlednu nechal postavit Josef II. ze Schwarzenbergu, kníže a vévoda krumlovský. Učinil tak vlastně jeden z prvních počinů pro rozvoj turistického ruchu, protože sám byl milovníkem cestování a turismu. Chata sloužila už od počátku jako horská restaurace a jméno dostala podle své patronky - kněžny Terezie, manželky Jana Nepomuka II. ze Schwarzenbergu.

Podle Jiřího Franze, předsedy Klubu českých turistů, byla Kleť pro turisty odjakživa atraktivní. První značku tu už před vznikem klubu vyznačila Národní jednota pošumavská. „Nyní přes Kleť vedou všechny turistické značky - červená, zelená, žlutá i modrá. Záleží na každém, jakou si trasu zvolí, někdo má rád klasický výstup pod lanovkou z Holubova, někdo jde raději z Krumlova nebo Chvalšin,“ připomíná Jiří Franc.

Kromě samotného výstupu na Kleť zkušení turisté doporučují další zastavení. „Za prohlídku stojí nedostavěný klášter v Kuklově nebo krásný park u zámku Červený dvůr. V něm je sice léčebna, ale park je volně přístupný. A samozřejmě lidé určitě znají město Český Krumlov a klášter ve Zlaté Koruně,“ vyjmenovává Jiří Peltán z Klubu českých turistů.

Více se osobnostem spojeným s budovami na Kleti věnuje pořad Vltavín, který si můžete poslechnout v odkazu výše. Pokračuje také putování za poklady.

Spustit audio