Kokos pomůže s hubnutím, olej skvěle chrání pleť a voda omlazuje. Připravte si také kokosové mléko

9. prosinec 2021

Kokosový ořech, který je ve skutečnosti největším semenem, se v poslední době těší nové vlně zájmu. Do zapomnění upadal po druhé světové válce, která přinesla oblibu margarínů a hydrogenovaných tuků. Ty se mylně považovaly za zdravější.

Kokos totiž patří mezi zdroje nasycených tuků, ale ani jeho každodenní konzumace u ostrovních populací nezanechává žádné následky v podobě diabetu, metabolického syndromu, rakoviny nebo srdečních onemocnění. Právě naopak. Jedna taková populace patří do takzvaných modrých zón, míst, kde žije nejvíce zdravých a dlouhověkých lidí a choroby sužující civilizovaný svět byste tam marně hledali.

Kyselina laurová, která je v kokosu hojně obsažena, je také jednou ze složek mateřského mléka. Pomáhá předcházet vysokému tlaku a nezdravým poměrům cholesterolu. Tuky obsažené v kokosu patří mezi mastné kyseliny se středním řetězcem. Studie ukázaly, že dietní strava založená ve velké míře právě na konzumaci těchto látek podporovala výkonnost metabolismu, zvyšovala energii, snižovala spotřebu jídla, redukovala tělesnou hmotnost a snižovala množství tukové tkáně.

Mastné kyseliny se středním řetězcem vyvolávají pocit zasycenosti, který trvá delší dobu, což vede ke snížení kalorického příjmu. V játrech vytváří příznivě působící látky, které mají silný tlumící efekt na apetit. Lidé tak díky kokosu mohou snadněji zhubnout.

Kokosové produkty chrání zdraví i krásu

Kokosový olej chrání před viry, bakteriemi, infekcí, potlačuje vznik nádorů, potíží s mozkovými funkcemi, štítnou žlázou a srdcem. Chrání pleť a působí i jako přirozená ochrana proti slunečnímu záření. Ostrované mají velmi hebkou a jemnou pleť, ačkoli ji denně vystavují slunečním paprskům.

Kokosový olej vyzkoušejte jako skvělý tělový krém a rozhodně jím nahraďte všechny průmyslově vyráběné ztužené tuky na pečení. Je sice dražší, ale nebudete se muset obávat o své zdraví. Vaření s kokosovým olejem je nenáročné, snáší vysoké teploty a nepřepaluje se. Kokos velmi příznivě působí také na trávicí systém a střeva a studie prokázaly protiplísňový efekt.

Kokosová masa, z níž se vyrábí kokosové mléko, je velmi bohatá na draslík, měď a mangan. Mangan pomáhá metabolismu tuků a bílkovin a je zásadní pro podporu imunitního a nervového systému. Reguluje také krevní cukr.

Čtěte také

I kokosové mléko má antibakteriální, antimykotické a antivirové účinky, čímž podporuje imunitní systém. U národů, které konzumují kokosové mléko, je jen nízký výskyt srdečních chorob. Mléko navíc obsahuje železo, selen, sodík, hořčík, vápník, protein, draslík a vitaminy.

V neposlední řadě vyzkoušejte kokosovou vodu. Tvrdí se, že má vysoký omlazující účinek. Patří mezi sterilní tekutiny s vynikající rovnováhou elektrolytů. Za válečných dob se dokonce používala jako nitrožilní roztok pro zraněné vojáky.

Pro vaši omlazující kúru tedy příště místo do drogerie spěchejte do oddělení ovoce a zeleniny. Věřte mi, moje životní zkušenost říká, že krásná pleť se vyživuje zvnitřku, tedy kvalitní výživou. Správná strava toho zmůže víc, než ten nejdražší kosmetický krém.

Lahodné kokosové sušenky

Ingredience
  • půl šálku kokosové mouky (jemně mletého kokosu)
  • třetina šálku peciček z hořké čokolády
  • špetka soli
  • 2 celá vejce
  • čtvrt šálku kokosového oleje
  • čtvrt šálku medu nebo několik kapek stévie
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 1 chemicky neošetřený citron
  • špetka jedlé sody

Olej smíchejte s medem (nebo stévií), vajíčkem, vanilkovým extraktem, šťávou a kůrou z citronu. Přidejte kokosovou mouku s jedlou sodou a špetkou soli, vmíchejte pecičky z hořké čokolády.

Množství citronové šťávy můžete regulovat podle hustoty směsi. Obecně kokosová mouka hodně saje tekutinu.

Pečte asi 20 minut na 180°C do mírného zezlátnutí povrchu.

Jahody s avokádovým čoko krémem a kokosovou šlehačkou

Ingredience
  • jahody
  • zralé avokádo
  • kvalitní kakaový prášek
  • 1 lžíce medu
  • plechovka bio kokosového mléka
  • vanilkový extrakt
  • drcená konopná semínka na posypání

Jahody omyjeme, rozkrájíme a dáme do mističky.

Na přípravu čokoládového krému vydlabeme zralou dužinu avokáda a vložíme do mixéru. Přidáme jednu lžičku vanilkového extraktu a lžíci medu. Posypeme kakaem (asi 2 až 3 lžíce). Mixujeme do hladka. Méně zralá avokáda se mohou hůře mixovat, pak si pomůžeme trochou kokosového mléka.

Na kokosovou šlehačku potřebujeme kokosovou dužinu, kterou najdeme v plechovce mléka bez siřičitanů a emulgátorů. Vložíme do mixéru a opatrně přiléváme po troškách kokosovou vodu. Průběžně mixujeme. Za použití malého množství vody z plechovky se vytvoří napěněná kokosová šlehačka. Pokud použijeme vody více, vytváříme mléko.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.