O čem se mluví25. dubna  2016 v 08:10  

Králičí maso je dietní a plné prospěšných látek, připravte zdravé jídlo podle našich receptů

Králík je snadno stravitelný. Jde o málo tučné maso, které obsahuje nejméně cholesterolu v porovnání s ostatními běžnými druhy masa - Foto: Michal Plšek

Králík je snadno stravitelný. Jde o málo tučné maso, které obsahuje nejméně cholesterolu v porovnání s ostatními běžnými druhy masaFoto: Michal Plšek

Zdravý životní styl spojujeme se zeleninou, ovocem, ořechy, semínky a vlákninou, ale valná většina z nás potřebuje k uchování kondice a vitality také dobrý zdroj bílkovin, a to i živočišného původu. Bílkoviny jsou nezbytné k růstu a udržování všech tkání, tvoří protilátky pro boj s infekcemi, jsou součástí hormonů udržujících tělesnou výkonnost.

Jedním z nejlepších zdrojů živočišných bílkovin je králičí maso. U nás není jeho konzumace příliš častá, ale je to vskutku dietní pochoutka. Jde o málo tučné maso, které obsahuje nejméně cholesterolu v porovnání s ostatními běžnými druhy masa. 

Králík je snadno stravitelný a v minulosti se králičí mláďata považovala i za postní jídlo. Proto byli za raného středověku pěstování v klášterech. Kalorická hodnota králičího masa je nízká: obsahuje 130 až 140 kcal na 100 gramů. Obsahuje jemná svalová vlákna a svoji texturou a složením se podobá drůbežímu. 

 

Králičí maso - lehce stravitelné, dietní a velmi výživné, říká dietoložka a odbornice na zdravou výživu Štěpánka Kutišová

Vložit na svůj web

Králík domácí, který se pěstuje pro nasycení nebo i jako mazlíček, je domestikovaná forma evropského králíka divokého. Divocí králíci mají v sobě horkou španělskou krev, neboť pochází z Pyrenejského poloostrova, kde byli oblíbenou lovnou zvěří již od pravěku. V Itálii a Francii patří dodnes mezi nejcennější lahůdky. 

Králičí maso je nejen velmi chutné, ale má i vysokou nutriční hodnotu. Nabízí vyvážený poměr důležitých aminokyselin. Z vitamínů převažují vitaminy řady B. Kosterní svalovina je bohatá na draslík, fosfor, síru, hořčík a zinek. Králík je zdrojem purinů, proto by v jeho spotřebě měli být opatrní lidé s vyšší hladinou kyseliny močové a lidé s diagnostikovanou dnou. 

Průměrná spotřeba králičího masa v Čechách je 2,5 kilogramu ročně na osobu. Králíci chovaní na venkově krmení přirozenou zelenou stravou bez chemických postřiků v klidném prostředí jsou velmi vhodnou alternativou běžně kupovaného průmyslového masa. 

Doby kuchařského umu Magdaleny Rettigové jsou již minulostí, proto upusťme od zažitého názoru, že dietního králíka je potřeba špikovat špekem a vařit se smetanou! Nyní potřebujeme lehčí úpravy se zeleninou, bylinkami, šťávami z vína, hořčice a podobně. Můžete vyzkoušet některý z následujících receptů. 

Vaříme s rozhlasem - Foto: Aleš Vavřík

Šumavský králík se špenátem 

Suroviny:
1 králík
1 cibule
bobkové listy
6 zrnek pepře
lžička kmínu
4 stroužky česneku
sůl
máslo
2 balení špenátu
cibule
stroužek česneku
lžíce olivového oleje 

Králíka potřeme česnekem utřeným se solí a máslem, vložíme do pekáče společně s cibulí, pepřem a bobkovými listy. Podlijeme 200 mililiry horké vody a přikryjeme alobalem. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 200 stupních ¾ hodiny. 

Poté potřeme výpekem a pokračujeme v pečení při mírnější teplotě dalších 30 až 40 minut. Na posledních 15 až 30 minut odstraníme alobal. 

Na oleji zpěníme cibulku, po jejím zezlátnutí přidáme nakrájený stroužek česneku a osmahneme, přidáme špenát a dusíme, přidáme pepř a sůl. Podáváme s pečeným králíkem. 


Králík s bylinkami v alobalu 

Upusťme od zažitého názoru, že dietního králíka je potřeba špikovat špekem a vařit se smetanou! Nyní potřebujeme lehčí úpravy se zeleninou, bylinkami, šťávami z vína - Foto: Patrik Rozehnal

Upusťme od zažitého názoru, že dietního králíka je potřeba špikovat špekem a vařit se smetanou! Nyní potřebujeme lehčí úpravy se zeleninou, bylinkami, šťávami z vínaFoto: Patrik Rozehnal

Suroviny:
1 králík
čerstvé nebo sušené bylinky, např. tymián, rozmarýn, medvědí česnek apod.
česnek
olivový olej
sůl, pepř 

Králíka omyjeme. Osušíme papírovou utěrkou a potřeme drceným česnekem. Posolíme, opepříme, lehce pokapeme olivovým olejem a na králíka zároveň nasypeme a lehce přimáčkneme hrst sekaných bylinek nebo asi 2 lžíce sušených. 

Pečlivě zabalíme do alobalu, aby neunikala vypékaná šťáva, vložíme do trouby a pečeme do měkka asi jeden a půl hodiny při 180 stupních. 


Králík na šalvěji a česneku 

Suroviny:
1 králík
sůl, pepř
2 lžíce mouky na poprášení
2 lžíce olivového oleje plus 100 ml do omáčky
5 snítek šalvěje
až 20 stroužků neloupaného česneku
300 mililitrů bílého vína 

Oddělíme z králíka stehna. Hřbet rozdělíme na třetiny. Porce osolíme, opepříme a poprášíme moukou. Postupně v širokém litinovém hrnci opečeme na 2 lžících oleje dohněda. Vrátíme všechno maso do hrnce, přidáme šalvěj, česnek, olivový olej a víno. 

Přiklopíme, ztlumíme oheň na minimum a necháme pomalu probublávat 2 až 2,5 hodiny. Omáčka by měla zhoustnout a maso by mělo odpadávat od kostí. Omáčku případně dosolíme a podáváme například s jáhlovými knedlíky nebo batátovou kaší. 


Králík na hořčici 

Suroviny:
1 králík nebo 4 králičí stehna
4 lžíce dijonské hořčice
80 gramů másla nebo ghí
mořská sůl
mletý pepř
snítka tymiánu
150 mililitrů bílého vína 

Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Máslo necháme změknout a smícháme ho s hořčicí. Dochutíme solí, pepřem a přidáme odtrhnuté lístky tymiánu. Králíka naskládáme do pekáčku, pokryjeme hořčičnou směsí a podlijeme bílým vínem. Pečeme v rozehřáté troubě přikryté asi 50 minut nebo trochu déle. 


Salát z králičího hřbetu 

Králičí maso obsahuje jemná svalová vlákna a svoji texturou a složením se podobá drůbežímu - Foto: Ivana Šuláková

Králičí maso obsahuje jemná svalová vlákna a svoji texturou a složením se podobá drůbežímuFoto: Ivana Šuláková

Suroviny:
králičí hřbet
stroužek česneku
červená cibule
červený vinný ocet
směs salátových listů
olivový olej
sůl, pepř
čerstvé byliny 

Maso z obou stran osolíme, opepříme a na rozpálené pánvi s kapkou oleje králíka orestujeme do zlatova. Uprostřed necháme maso růžové. Na závěr přihodíme do pánve česnek nakrájený na plátky a kolečka červené cibule. Hotového králíka ještě horkého obalíme v nasekaných bylinkách s orestovaným česnekem a cibulkou. 

Pánev, ve které jsme maso pekli, zalijeme asi 100 mililitry červeného vinného octa a necháme ho svařit do husté omáčky, dochutíme solí a pepřem. Smícháme s olivovým olejem. Směs salátových listů promícháme s připraveným dresinkem. 

Do salátu nakrájíme pár kousků králičího hřbetu. Naservírujeme a zbytek masa dáme kolem salátu. 


Králík v paprikové marinádě 

Suroviny:
1 naporcovaný králík
100 mililitrů olivového oleje
250 mililitrů vody
2 lžíce plnotučné hořčice
2 lžičky sladké papriky
5 stroužků česneku
sůl, případně čerstvý rozmarýn 

Ingredience smícháme v misce, porce králíka nasolíme a naložíme do připravené marinády. V marinádě ho můžeme nechat 1 až 2 dny. Poté pečeme na 200 stupňů asi jeden a půl hodiny. Na posledních 15 minut můžeme pečeni odkrýt. 

Všechny díly pořadu Přírodní lékárna najdete ZDE. 

Autor:  Štěpánka Kutišová
Pořad: Přírodní lékárna  |  Stanice: České Budějovice
Čas vysílání: čtvrtek 8:10  |  Délka pořadu: 5 minut  
 

Nové články v rubrice

Jihočeský kraj
  Od 21.2.2018 11:40 do 12:40; na silnici 14319 u obce Čakov okres České Budějovice; nehoda; 2 havarovaná vozidla; DN 2x dodávka, bez zranění
  Od 21.2.2018 11:25 do 13:25; na silnici 153 v obci Hamr okres Jindřichův Hradec; nehoda; 2 havarovaná vozidla; DN 2x OA se zraněním
  Od 20.2.2018 19:25 do 21.2.2018 19:30; na silnici 1343 u obce Střížovice okres Jindřichův Hradec , délka 311m; ledovka; zvýšená opatrnost

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2018 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace