Kurkuma – indický svatý prášek, který zastavuje šíření rakovinných buněk

Kurkuma je známé koření, tradiční součást kari směsí. V současné době více než 95 procent jeho světové produkce pochází z Indie. Indové denně zkonzumují 25 až 50 miligramů kurkumy. A vyplatí se jim to.

Koření totiž působí silně protizánětlivě a brání poškození mozku. V Indii je tak například prokázaný nejnižší výskyt demence na světě. Kurkumin je hlavní složkou kurkumy, která prokazatelně blokuje téměř sto různých mechanismů spouštějících zánět v organismu. Na téma zdravotní prospěšnosti kurkumy bylo publikováno více než pět tisíc vědeckých studií.

Tomuto zlatavému koření Indové říkají „svatý prášek“ a odedávna ho využívají při léčení infekcí, ran a mnoha dalších potíží. Vědci potvrzují, že kurkuma má silné antioxidační, protinádorové, antivirové, antibiotické, antimykotické, antibakteriální účinky. Je to silný stimulátor imunity, působící pětkrát až osmkrát silněji než vitamin C a E.

Kurkumin podněcuje buňky k jakémusi „jarnímu úklidu“ – reorganizuje poškozenou buňku, aby mohla efektivněji působit. Tím zvyšuje odolnost proti infekcím i dalším potížím jako jsou žlučové kameny, Crohnova choroba, lupénka, akné, revmatoidní artritida či diabetes. Rakovina prostaty, která je nejčastější rakovinnou diagnózou u mužů v USA, je v Indii stěží dohledatelná.

Čtěte také

Studie dokazují, že kurkumin brání buňkám ve změně z normálního na rakovinný stav a zastavuje rozšiřování existujících rakovinných buněk. Vědci v Houstonu ošetřovali melanomy kurkuminem, růst buněk se zastavil a bylo pozorováno větší odumírání rakovinných buněk.

U laboratorních zvířat s rakovinou prsu došlo k potlačování průniku metastáz do plic. Již po pěti dnech podávání vysokých dávek kurkumy byl výrazně potlačen růst nádorů prsu. Kurkumin brzdil působení rakovinných genů, snižoval množství nádorů a množství uzlin.

Protizánětlivé účinky kurkumy jsou důležité také pro kardiaky, alergiky, pacienty s autoimunitními chorobami. V publikovaných studiích naleznete více než 600 potenciálních zdraví prospěšných účinků kurkumy. Mezi ty nejdůležitější patří, že chrání před toxicitou způsobenou těžkými kovy a působí účinně nejen v prevenci, ale i v léčbě Alzheimerovy nemoci.

Jedna studie také poukázala na fakt, že jak kurkuma, tak i kajenský pepř mají samy o sobě blahodárné účinky. Pokud se navíc konzumují společně, je jejich pozitivní účinek ještě mnohem větší. Kurkuminoidy jsou rozpustné v tuku. Nejlépe se tedy budou vstřebávat s jídly, jež obsahují zdraví prospěšný tuk.

Ranní elixír

Připravte si ½ citronu, ¼ až ½ čajové lžičky kurkumy, ½ čajové lžičky medu, ¼ čajové lžičky skořice a 1 šálek teplé vody.

Dobře promíchejte citronovou šťávu, kurkumu a med v šálku teplé vody. Posypte skořicí a během popíjení tohoto životabudiče pokračujte v důkladném míchání směsi tak, aby kurkuma nesedla na dno šálku.

Voňavá rýže

Ingredience
  • 400 gramů rýže basmati
  • 3 lžíce piniových oříšků
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 nakrájené cibule
  • 3 lžíce rozinek
  • ¼ lžičky kurkumy

Rýži namočte na hodinu do vody a nechte ji okapat.

Piniové oříšky opražte na oleji, přidejte cibuli a za stálého míchání opečte do zlatova. Přidejte rozinky, rýži a kurkumu, zamíchejte a zalijte vodou.

Pak zvolna duste, dokud se voda nevstřebá. Vodu přidávejte po troškách, dokud rýže nezměkne (asi 20 minut). Rýži načechrejte vidličkou.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.