O čem se mluví8. září  2017 v 08:10  

Lidé, kteří jedí fazole, žijí déle. Z luštěnin můžete připravit polévku, dip i sušenky

Luštěniny jsou skvělé pohonné palivo pro organismus, dlouhodobě zasycují. Jsou důležitým zdrojem bílkovin, vitaminů, minerálních látek - Foto: Fotobanka Pixabay

Luštěniny jsou skvělé pohonné palivo pro organismus, dlouhodobě zasycují. Jsou důležitým zdrojem bílkovin, vitaminů, minerálních látekFoto: Fotobanka Pixabay

Země, kde se nejvíc lidí dožívá vysokého věku, mají jedno společné - zálibu v luštěninách. Mezi základní patří fazole. Někteří říkají, že způsobují trávicí problémy, ale právě tyto drobné nepříjemnosti, s nimiž se náš organismus musí vyrovnat, ho nakonec posilují.

V nejrůznějších kulturách se pěstuje přes tisíc odrůd fazolí. První důkazy jejich existence jsou staré asi 20 tisíc let. Do Evropy je dovezli španělští objevitelé počátkem 16. století. Ve své době fazole byly hlavním zdrojem bílkovin ve stravě. V některých místech to platí dosud. 

Fazole jsou účinným omlazovacím prostředkem pro naše tělesné buňky díky nukleovým kyselinám, s jejichž pomocí se buňky regenerují. Dále fazole dodávají nenahraditelné bílkoviny. Při jejich nedostatku buňky snižují svou aktivitu a následkem je únava, podrážděnost, neklid, poruchy soustředění, nervozita. 

Vysoký podíl vlákniny ovlivňuje trávení, působí preventivně proti žaludečním a střevním obtížím a snižuje riziko rakoviny tlustého střeva. Ženy, které často jedí fazole, jsou také méně postiženy rakovinou prsu. 

 

Fazole - pěstuje se na 500 odrůd různých tvarů, barev i chutí. Dají se nejen vařit a zapékat, ale také nakládat a sterilovat

Vložit na svůj web

Luštěniny celkově jsou skvělé pohonné palivo pro organismus, protože nás zásobují komplexními sacharidy, které dlouhodobě zasycují. Kromě toho jsou důležitým dodavatelem bílkovin, vitaminů, minerálních látek. Na žebříčku dvaceti potravin s nejvyšším obsahem antioxidantů zaujímají fazole čtvrté místo. Jedlíci fazolí jsou obézní méně často než ti, kteří fazole běžně nejedí. 

Léta rozsáhlého výzkumu přinesla přesvědčivé údaje, které potvrzují spojitost mezi konzumací fazolí a zdravým srdcem. Po pětadvacetiletém sledování stravovacích návyků 16 tisíc mužů středního věku z celého světa došli vědci k závěru, že vyšší konzumace luštěnin snižuje riziko srdečního onemocnění o závratných 82 procent! 

Fazole jsou také skvělé pro diabetiky. Jsou zaznamenány nižší hladiny glukózy u těch, kteří jedli fazole a stravu s vysokým podílem vlákniny. Celkově můžeme konstatovat, že výzkum napříč různými etniky prokázal, že lidé, v jejichž stravě převládají fazole, žijí déle. 

Vaříme s rozhlasem

Červené fazole po indicku 

Suroviny:
250 gramů červených fazolí (přes noc namočených nebo fazolí z plechovky)
2 velké cibule
2 stroužky česneku
kousek čerstvého zázvoru
půl lilku
půl plechovky drcených rajčat
1 a půl lžíce kari
1 lžička kurkumy
1 lžička sladké papriky
1 lžička římského kmínu
trochu čerstvého koriandru
2 bobkové listy
2 hřebíčky
pár zrnek černého pepře
sůl
několik lžic oleje 

Předem namočené fazole uvaříme ve vodě, ve které jsme je namáčeli. Přidáme lžičku kurkumy, bobkové listy, hřebíček, pepř a osolíme. Vaříme asi půl hodiny, nebo dokud nejsou fazole měkké. Nakonec scedíme. 

Mezitím rozehřejeme olej v hrnci, přidáme kmín, cibuli a restujeme. Když začne cibule sklovatět, přidáme lilek, kari, papriku, česnek, a zázvor. Chvíli dusíme, pak přidáme rajčata, dosolíme a necháme pár minut bublat. 

Do směsi přidáme fazole a necháme povařit ještě asi pět minut. Nakonec dochutíme čerstvým koriandrem. 


Karibská fazolová polévka 

Přípravu fazolové polévky je možné urychlit v tlakovém hrnci - Foto: Fotobanka stock.xchng

Přípravu fazolové polévky je možné urychlit v tlakovém hrnciFoto: Fotobanka stock.xchng

Suroviny:
2 šálky suchých fazolí (nejlépe černých) namočených a propláchnutých
4 šálky vody
2 a ½ pokrájené cibule
2 lžíce pokrájeného česneku
2 a ½ šálku nastrouhané cukety
1 šálek pokrájené mrkve
1 šálek pokrájené barevné papriky
1 šálek pokrájeného řapíkatého celeru
1 plechovka rajčat nebo 2 šálky čerstvých rajčat
1 lžíce kmínu
2 lžíce koriandru
1 a 3/4 lžičky soli
½ lžičky uzené papriky
½ lžičky mletého černého pepře
¼ lžičky kajenského pepře
1 šálek pomerančové šťávy 

Povaříme fazole hodinu až hodinu a půl, nebo vaříme rychleji v tlakovém hrnci. K fazolím přidáme zbývající ingredience. Pokud je potřeba, přidáme vodu. 

Necháme probublávat polévku se zeleninou asi 30 minut. Část polévky rozmixujeme. 


Salátové tortilly ze sladkých brambor a fazolí 

Suroviny:
1 sladká brambora
třetina šálku kokosového mléka
šťáva z jedné limetky
půl lžičky kajenského pepře
čtvrt lžičky kmínu
2 lžíce jablečného octa
1 lžíce kokosového oleje
1a plechovka fazolí
čtvrt šálku červené jemně pokrájené cibule
1 pokrájené avokádo
1 pokrájené rajče
čtvrt šálku čerstvého koriandru
12 listů římského salátu
sůl a pepř 

Upečeme sladkou bramboru při 180 stupních asi půl hodiny. Necháme vystydnout, oloupeme a pokrájíme. 

Smícháme dohromady kokosové mléko, limetkový džus, kajenský pepř a špetku soli. Odložíme. 

V míse smícháme pokrájenou sladkou bramboru, jablečný ocet, kokosový olej, fazole, cibuli, avokádo, rajče a koriandr. Osolíme a jemně opepříme. Rozetřeme dip z kokosového mléka na listy salátu. Naplníme směsí bramboru a fazolí. 


Fazolový dip se sušenými rajčaty 

Připravte si fazolový dip, který můžete podávat s různou zeleninou, například řapíkatým celerem nebo mrkví - Foto: Fotobanka Pixabay

Připravte si fazolový dip, který můžete podávat s různou zeleninou, například řapíkatým celerem nebo mrkvíFoto: Fotobanka Pixabay

Suroviny:
1 konzerva červených fazolí
4 v oleji naložená sušená rajčata
2 lžíce olivového oleje (můžete použit i olej ze sušených rajčat)
čerstvá bazalka
šťáva z 1 citronu
sůl, pepř
zelenina k podávání (řapíkatý celer, mrkev, paprika, okurka, cherry rajčátka) 

Fazole rozmixujeme se sušenými rajčaty, olejem, hrstí čerstvé bazalky a citronovou šťávou na hladkou pastu. Podle chuti osolíme, opepříme a případně okyselíme. Dochutit můžeme chilli papričkou nebo česnekem. 


Mungo salát s tamari omáčkou 

Suroviny:
100 gramů loupaných mungo fazolí
2 lžíce oleje
½ malé cibule
30 gramů pórku
40 gramů řapíkatého celeru
20 gramů mrkve
70 gramů žampionů
¼ lžičky mletého koriandru
¼ lžičky mletého římského kmínu
1 stroužek česneku
½ lžíce octa
1 lžíce omáčky tamari
pažitka a sezamová semínka na posypání 

Mungo namočíme den předem do studené vody. Druhý den vodu slijeme, zalijeme novou vodou a vaříme do měkka. 

V pánvi rozehřejeme olej a na něm dozlatova orestujeme na jemné klínky pokrájenou cibuli. Pórek podélně překrojíme a nakrájejte na centimetrové proužky. Mrkev překrojíme napůl a nakrájíme šikmo na slabé plátky. Žampiony a celer nakrájíme také na slabé plátky a spolu s další zeleninou přihodíme k cibuli na pánev. 

Občas směs na pánvi prohodíme nebo zamícháme. Když zkřehne, přidáme rozdrcený česnek a koření, asi půl minuty promícháváme. Zalijeme octem (v asijské kuchyni se používá rýžový) a tamari. Zeleninu opět zamíchejte a přimíchejte scezené a okapané mungo fazolky. 

Na talíři posypeme sezamovými semínky a pažitkou. 


Čokoládové sušenky z červených fazolí 

Sušenky jsou zdravé a přitom nikdo ani nepozná, že základ těsta tvoří fazole. Ilustrační foto - Foto: Naďa Čvančarová

Sušenky jsou zdravé a přitom nikdo ani nepozná, že základ těsta tvoří fazole. Ilustrační fotoFoto: Naďa Čvančarová

Suroviny:
1 plechovka červených fazolí
2 polévkové lžíce mandlového másla
2 polévkové lžíce kokosového oleje
2 polévkové lžíce kokosové mouky (nebo strouhaného kokosu)
2 polévkové lžíce mandlové mouky (nebo mixovaných mandlí)
3 polévkové lžíce medu nebo javorového sirupu
1 čajová lžička mleté skořice
1 čajová lžička prášku do pečiva
nasekaná hořká čokoláda
případně chia semínka 

Fazole důkladně propláchneme a rozmixujeme dohladka. Přidáme ostatní suroviny a vše důkladně promixujeme na hladkou směs. 

Nakonec vmícháme nasekanou čokoládu a chia semínka. Již nemixujeme, pouze promícháme. Na plech s pečicím papírem vytvarujeme menší hrudky polévkovou lžící. Pečeme 20 až 30 minut na 180 stupňů. 


Dýňový pudink s bílými fazolemi 

Suroviny:
2 šálky uvařené a rozmixované hokkaido dýně
1 plechovka propláchnutých bílých fazolí
¼ šálku mandlového nebo kokosového mléka
7 vypeckovaných datlí
2 lžičky skořice
¼ lžičky muškátového ořechu
½ lžičky zázvoru 

Dáme všechny ingredience do mixéru a mixujte do jemné konzistence. 


Rýže s fazolemi 

V nejrůznějších kulturách se pěstuje přes tisíc odrůd fazolí - Foto: Fotobanka Pixabay

V nejrůznějších kulturách se pěstuje přes tisíc odrůd fazolíFoto: Fotobanka Pixabay

Suroviny:
4 a půl šálku vody
2 šálky celozrnné rýže přes noc namočené ve větším množství vody a propláchnuté
osmina lžičky kurkumy
půl lžičky česnekového prášku
1 lžička soli
půl lžičky černého pepře
2 plechovky fazolí (nejlépe barevných) dobře propláchnuté
3 lžíce olivového oleje 

Dáme vodu, rýži, kurkumu a česnek do velkého hrnce a zamícháme. Přivedeme k varu bez pokličky. Poté zakryjeme, snížíme teplotu a vaříme 45 minut. 

Sundáme poklici a zamícháme, abychom se ujistili, že na dně není již žádná voda. Sejmeme z plotny a vmícháme fazole, sůl, pepř a olivový olej. Přidáme koření a podáváme. 

Všechny díly pořadu Přírodní lékárna najdete ZDE 

Autor:  Štěpánka Kutišová
Pořad: Přírodní lékárna  |  Stanice: České Budějovice
Čas vysílání: čtvrtek 8:10  |  Délka pořadu: 5 minut  
 

Nové články v rubrice

Jihočeský kraj
  silnice II/122, Dříteň - Temelín, část obce Kočín, okr. České Budějovice, uzavřeno, stavební práce, Od 24.11.2017 11:00 Do 30.11.2017 23:59, Modernizace silnice II/122 okres České Budějovice, Objížďka ...
  silnice I/4, Kbelnice - Brusy, okr. Strakonice, oprava povrchu vozovky, zúžení vozovky na jeden jízdní pruh, Od 04.12.2017 10:00 Do 10.12.2017 23:59, částečná uzavírka úseku silnice I/4 v úseku od hranice ...
  Od 24.11.2017 09:15 do 11:20; v ulici nám. Míru v obci Jindřichův Hradec; nehoda; 2 havarovaná vozidla; 2x OA, bez zranění.

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace