Mě by měli ukazovat na konferencích, říká textař Michal Horáček

30. červenec 2014

Známý textař, básník, publicista a antropolog pohovořil v Českém Rozhlase České Budějovice o všech svých rolích, včetně té otcovské. A dokonce nám i zarecitoval!

Písňové texty píše už nějakých třicet let. Neseká je jen tak od stolu, vznik každého z nich provází příběh. Sám údajně nezpívá dobře, ale na otázku, zda básník a textař musí mít cit pro hudbu, pro melodii a rytmus, odpovídá bez váhání.

Miluju češtinu a snažím se jí sloužit

„Poezie vznikla právě tak, že se tvůrce doprovázel na lyru, proto lyrika. Jsme bytosti podřízené rytmu, buší nám srdce, máme krok, amplitudy psychiky... To vše si neseme v sobě a básník by to měl zohlednit. A je potřeba vnímat kadenci řeči i její melodii. Snažím se té řeči sloužit. Miluju češtinu a to byl možná důvod, proč jsem tady zůstal i za těch krutých let normalizace. Připadá mi jako můj úkol mluvit k Čechům o české zkušenosti. A česky!“

Studia žurnalistiky na socialistické Univerzitě Karlově nedokončil, ale vrátil se na ni v pětačtyřiceti. „Sedl jsem si mezi čerstvé maturanty a dělal přijímačky na Fakultu humanitních studií. Přišel asistent a povídá: Prosím vás, pane, tohle není pro rodiče...“ vzpomíná na počátky studia, ve kterém nakonec obstál.

Michal Horáček

Antropologie a hazard

Michal Horáček absolvoval před třemi lety disertační prací Habitus hazardního hráče. „Běžný antropolog se nejprve vybaví teoretickými základy a pak se začne zajímat o to, v jaké oblasti by podnikl terénní výzkum. Já jsem měl za sebou dvaadvacet let vlastního terénního výzkumu, a tak jsem prostě musel vystudovat tu antropologii, abych o tom mohl podat zprávu,“ chechtá se, „mě by měli ukazovat na antropologických konferencích...“

Spustit audio