Med léčí už tisíce let. Doporučuje se na hojení ran, snížení cholesterolu i při kocovině

23. červenec 2020

Med jako oblíbené sladidlo provází lidskou kulturu po tisíciletí. Nejen, že se egyptská Kleopatra v medu a mléce koupala, ale již ve starověku to bylo i oblíbené platidlo a ódy na jeho prospěšnost pěly starobylé indické védy.

Medem se žehnalo budovám, sloužil jako obětina bohům i duším zemřelých a byl z něj vyroben i první alkoholický nápoj  medovina.

Včely na výrobu půl kila medu nalétají asi 85 tisíc kilometrů a navštíví přes dva miliony květů. Barva a vůně medu závisí na zdroji nektaru. Existují stovky různých druhů, světlejší medy mají jemnější chuť, tmavší jsou chuťově výraznější. Nektarový med je známý med květový nebo luční a pochází z nektaru rostlin. Lesní med, kterému se říká také medovicový, pochází z látky, kterou vyrábějí mšice.

Med obsahuje celou řadu minerálních látek, vitaminy skupiny B a vitamin C a mnoho antioxidantů. Povzbuzuje množství prospěšných bakterií, čímž působí příznivě na střeva. Při výzkumu měla laboratorní zvířata krmená medem nejvyšší hladinu enzymů, která chrání buňky před poškozením.

Čtěte také

Medu se přisuzují dezinfekční a antibakteriální účinky. Používal se na hojení ran a popálenin, pro klidnější spánek v kombinaci s teplým mlékem, k léčbě bolestí v krku nebo také proti zácpě. Lidová moudrost ho doporučuje i proti akné, na otok po štípnutí hmyzem, proti bolestem hlavy, na zlepšení nálady, na kocovinu, na vyhlazení jizev, v klimakteriu a menopauze, pro léčbu oparů, při pálení žáhy, ale také na snížení cholesterolu v krvi.

Skupina chorvatských vědců zaznamenala pokles růstu nádorů a mestastáz u zvířat, jímž byl podáván med. Med se projevil jako účinný prostředek k blokování růstu rakovinných buněk u buněčných linií rakoviny močového měchýře.

Med je uctíván též pro schopnost léčit zranění. V německé dětské nemocnici v Bonnu používali po tři roky k léčbě zranění speciální medové obvazy a vědci zaznamenali významný ústup i těch nejodolnějších infekcí spojených se zraněními. Také potírání boláků medem přináší značnou úlevu.

Med by však neměly jíst děti do jednoho roku, protože jejich organismus ještě není schopen bojovat se sporami botulismu, které se v medu vyskytují.

Hasičské medové müsli

Rrecept je součástí programu na snižování cholesterolu u chicagských hasičů.

Suroviny:
1 lžička medu
½ šálku ovesných vloček
30 gramů směsi mandlí, vlašských ořechů a pistácií
½ šálku alternativního mléka (mandlové, kokosové)
¼ šálku sušených višní a brusinek

Všechny ingredience smícháme a ihned sníme. Můžeme také müsli v misce zakrýt a dát do lednice přes noc.

Hořčično-medové kuře

Suroviny:
2 kuřecí čtvrtky
60 gramů dijonské hořčice
50 gramů medu
1 lžíce panenského olivového oleje
pár snítek tymiánu
mořská nebo himálajská sůl
kůra z poloviny chemicky neošetřeného citronu
2 lžičky citronové šťávy
čerstvě mletý pepř

Kuřecí

Předehřejeme troubu na 180 stupňů Celsia. Připravíme si marinádu z hořčice, medu, citronové kůry, citronové šťávy a soli.

Do středně velké zapékací nádoby vložíme rozpůlená kuřecí stehna, přelijeme marinádou a mezi kousky masa umístíme snítky tymiánu. Dáme péct do trouby na 40 minut. Hotová kuřecí stehna opepříme.

TIP: Jako přílohu můžeme připravit svěží salát z kadeřávku. V míse smícháme šťávu z citronu, olivový olej, propasírovaný česnek, sůl. Přidáme nasekaný kadeřávek a dobře promícháme. Na závěr přidáme cizrnu, avokádo pokrájené na kousky a ještě jednou lehce promícháme.

Čokoládová pomazánka z lískových ořechů

Suroviny:
1 šálek lískových ořechů
100 gramů hořké čokolády
2 polévkové lžíce medu
1 šálek kokosového mléka
špetka soli

Předehřejeme troubu na 180 stupňů. Rozprostřeme lískové ořechy na pečicí papír a opražíme 10 až 15 minut. Ve vodní lázni šetrně rozpustíme čokoládu a med na nízké teplotě. Sejmeme z ohně.

Dáme všechny ingredience do mixéru. Rozmixujeme najemno. Dáme do ledničky na hodinu před podáváním.

Čokoládová pěna

Čokoládový mousse s kokosovým krémem

Suroviny:
1 avokádo
2 lžíce kakaového prášku
2 lžíce medu
1/4 lžičky vanilkového prášku
špetka soli
kokosové mléko (přírodní přes noc vychlazené)
vanilkový extrakt

V mixéru rozmixujeme všechny ingredience kromě kokosového mléka s avokádem. Po vymytí mixéru dále mixujeme kokosovou dužinu s menším množstvím tekutiny, až dostanete vyšlehanou kokosovou šlehačku. Můžeme přidat špetku cukru, soli a vanilkového extraktu.

Do misek servírujeme čokoládový krém a na něj šlehačku. Můžeme zdobit bobulovým ovocem a skořicí.

Spustit audio

Související