Milujete les? Přeneste si ho kousek do své zahrady v podobě lesního záhonu

28. srpen 2015

Pokud váháte, kam svůj kousek lesa umístit, zvolte teplé a suché místo na zahradě. Založit lesní záhon by měl zvládnout každý. Postačí jen chuť do práce, běžné zahradnické nářadí, pár vhodných rostlin a jde se na věc.

„Trávník byl úplně rovný, srovnaný do terénu, ale ten se nám nehodil. Tak jsme terén zryli, navozili pár koleček zeminy, rašeliny a vytvořili lehkou terénní modulaci. Na tomto malém prostoru by nějaké velké kopce nebyly ani přijatelné,“ popisuje začátky budování lesního záhonu Pavel Chlouba.

Jaké rostliny se na lesní záhon hodí?

Musíme počítat s tím, že máme místo na sluníčku, půda je vzdušná, humózní a kyselá. Základem jsou vřesy, vřesovce a zakrslé formy jehličnanů. Pak už se vaší fantazii meze nekladou. Například dřín japonský, který začátkem června vytvoří nádherné květy, se bude na lesním záhonu krásně vyjímat.

A pokud se vám bude zdát záhon příliš prázdný, použijte vytrvalé rostliny, i těm se tam bude dařit.
Oživení lesního záhonu docílíme i použitím nějakého vhodného doplňku. Netřeba však kupovat drahé dekorace, postačí vydlabaný kmen starého stromu nebo samorost.

Více o lesních záhonech se dozvíte v pořadu Zelené světy, který si můžete poslechnout v odkazu výše. Tento díl se také věnuje rostlině jménem sporýš.

Čtěte také

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.