Místo léků sáhněte po třešních. Tlumí bolest a hodí se do mnoha zdravých dezertů

15. červen 2018

Třešně od nepaměti sloužily k vyvolávání lásky, na stromy se přivazovaly pramínky vlasů a dodnes jsou známé rozkvétající třešňové větvičky, takzvané barborky. A když nám to náhodou nevyjde s láskou, můžeme si být jistí, že třešně jsou mimořádně prospěšné pro naše zdraví.

Drobné červené plody tlumí bolest. Raději než po lécích, které se dnes běžně nadužívají, sáhněte po vaničce s třešněmi. Jsou skutečným přírodním analgetikem.

Vědci z Michiganské univerzity v nich objevili dva rostlinné pigmenty, které blokují enzym podílející se na vzniku bolesti. Podle stejných vědců konzumace zhruba dvaceti třešní denně mírní bolesti hlavy.

Třešně, nejlépe v čerstvém stavu, působí výrazně protirevmaticky, velice pomáhají při dně a mají také projímavé účinky, takže mohou pomoci při zácpách. Čerstvá třešňová šťáva jemně vklepaná do pokožky působí proti vráskám.

K třešni sladké však patří i kyselé višně. Ty bývají drobnější a dozrávají později. Višněmi se ošetřovaly zkažené zuby, křečové žíly i již zmíněná bolest hlavy. Oba plody jsou ideální k redukci váhy a k udržení zdravé pokožky.

Třešňová kúra zlepší trávení a zbaví jedů

Třešeň je podle některých zdrojů náš původní druh, jiní její počátky hledají na Kavkaze a v Turecku. Višně pochází pravděpodobně z Přední Asie a Arménie. Z původních planých forem bylo vyšlechtěno mnoho kulturních odrůd. Uvádí se, že existuje více než tisíc odrůd třešní a višní.

V třešních najdeme vitaminy A, C, B, vápník, železo, mnoho vlákniny a prospěšných rostlinných sloučenin. Obsahují například látky, které snižují hladinu cholesterolu, působí preventivně proti srdečním chorobám, pomáhají v boji proti bakteriálním infekcím a rakovině. Jsou ideální přírodní medicínou proti zánětům, parodontóze a artritidě.

Můžete si také naordinovat třešňovou kúru, která reguluje trávení, odstraňuje zácpu a zbavuje jedů. Stačí jíst celý týden 250 gramů třešní denně, nejlépe čerstvých, případně v kombinaci s jiným ovocem. Biolátky třešní a višní na sebe váží škodliviny, které se pak mohou vyloučit. Pomáhají také při hubnutí, protože obsažené látky neutralizují tukové substance, které se pak nemohou dostat sliznicemi do krve.

Višňovo-ovesné bochánky

Suroviny:
½ šálku sušených višní
½ šálku drobných ovesných vloček
2 šálky mandlového nebo kokosového mléka
¼ šálku javorového sirupu nebo medu
½ lžičky soli
2 vejce
½ lžičky vanilkového extraktu

Ve středně velké míse smícháme višně, vločky, sirup (med) a sůl. Přidáme mléko, vejce a vanilkový extrakt. Směs vlijeme do formy vymazané či vystříkané olejem nebo ji rozdělíme do čtyř menších pudinkových forem.

Naplněné formy postavíme na plech. V troubě předehřáté na 180 stupňů pečeme 30 až 40 minut, dokud středy lehce nezezlátnou. Podáváme teplé.

Muffiny s třešněmi

Višňovo-čokoládové plátky

Suroviny:
1 šálek sušených višní namočených ve vodě alespoň jednu hodinu
1,5 šálku sušených brusinek
2 lžíce javorového sirupu
¼ lžičky soli
¼ lžičky kokosového oleje
2 šálky strouhaného kokosu

Na čokoládovou polevu:
1/2 šálku kakaového prášku
½ šálku rozpuštěného kakaového másla
¼ šálku javorového sirupu

Suroviny zpracujeme v mixéru, rozprostřeme na malé plátky a dáme do mrazáku. Po ztuhnutí nakrájíme na tyčinky.

Smícháme všechny ingredience na čokoládovou polevu a tyčinky ponoříme do čokoládové polevy a dáme okapat například na drátěnou podložku. Necháme znovu ztuhnout v mrazáku, tyčinky v něm můžeme i uchovávat.

Jogurtová bublanina s třešněmi

Fit třešňová bublanina

Suroviny:
120 gramů směsi ovesné, kokosové a mandlové nebo jiné bezlepkové mouky
250 gramů tvarohu
2 vejce
prášek do pečiva
stéviové sladidlo
+ třešně

Všechny ingredience smícháme dohromady, nalijeme na plech a poklademe třešněmi. Pečeme 30 minut na 180 stupňů.

Mini fitness bublanina

Suroviny:
třešně
3 vejce
3 polévkové lžíce mandlové mouky
1 lžíce psyllia
½ prášku do pečiva
2 lžíce posekaných mandlí
2 lžíce kokosu
olej

Vše smícháme do formy o průměru 12 cm. Pečeme na 180 stupňů asi 20 minut.

Spustit audio

Související