Na budějovickém sídlišti Vltava otevřeli novou pobočku knihovny. Je vzdušnější a přístupnější

12. leden 2017

Na novém místě najdou lidé pobočku Jihočeské vědecké knihovny na sídlišti Vltava v Českých Budějovicích. Z prvního patra mateřské školy se přestěhovala do budovy kulturního domu v ulici Fr. Ondříčka. Má tak být čtenářům mnohem přístupnější.

„Mám radost, že se povedla krásná nová pobočka, je na mnohem lepším místě a přístupnější návštěvníkům. Těší mě, že je trochu jiná. Je tu více volného prostoru, je vzdušnější, je tu vidět práce interiérového architekta,“ říká ředitel Jihočeské vědecké knihovny v Českých Budějovicích Ivo Kareš.

Do budoucna by se podle něj tímto způsobem měly proměňovat i další pobočky. „Chtěli bychom, aby knihovna nebyla jenom místnost s regály, ale i místo setkávání, odpočinku, místo, kam se lidé budou rádi vracet,“ dodává.

Nová pobočka na sídlišti Vltava je bezbariérová, ze svého fondu nabízí přes 16 tisíc svazků beletrie a populárně naučné literatury pro dospělé i děti a 40 titulů periodik. Nechybí tu ani dětský koutek.

Jednou z prvních návštěvnic byla Marcela Kocourková, která si změnu pochvalovala. „Knihovna mě nadchla, jsou to krásné prostory, knihy jsou tu hezky uspořádané, vůbec to nevypadá jako skladiště. Líbí se mi i prostory pro děti, sem bych bez ostychu vzala vnoučata,“ komentovala.

Knihovnu ocenil také náměstek primátora pro kulturu Jaromír Talíř. „Jsem velmi rád, že město České Budějovice spolupracuje s Jihočeským krajem, které je zřizovatelem vědecké knihovny. Ta totiž zároveň plní funkci městské knihovny. Knihovna je už odmalička mojí srdeční záležitostí a myslím, že její význam v dalších letech poroste. Děti se musí vrátit ke knihám, musí poznávat jazyk, a to je jeden z úkolů pro knihovníky i pro nás,“ uvedl.

Otevření nové pobočky má zvýšit i počet čtenářů na sídlišti Vltava. „Tady byl problém, že původní pobočka byla v prvním patře, na místě, které nebylo příliš dostupné a moc se o něm nevědělo. Podle statistik tam chodilo míň lidí než do jiných poboček, což by se teď mohlo změnit,“ dodal náměstek.

Jako další plánuje Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích rozšíření budovy na Lidické třídě. „Pokud se všechno povede, tak bychom tu v následujících letech rádi vybudovali krásnou knihovnu s volným výběrem,“ prozrazuje Ivo Kareš.

Všechny články k pořadu Dámská jízda najdete ZDE.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.