Na co myslet, než začnete na zahradě vysazovat rostliny

22. duben 2016

Před samotnou výsadbou rostlin čeká každého zahrádkáře ještě několik důležitých kroků. Týká se to zejména dřevin, které se vysazují na dlouhověký efekt. Bohužel se ale často stává, že mnoho lidí všechny kroky přeskočí a jenom vysazují.

Vysazování bez předchozí přípravy bývá velmi živelné a svým způsobem i nebezpečné. „Nemyslím, že by to bylo nebezpečné z hlediska ohrožení na zdraví či životě, ale na celkovém vzhledu zahrady,“ vysvětluje zahradník Pavel Chlouba.

„Když někdo bez přemýšlení vysadí špatně mečíky nebo zelí, tak ještě během stejného roku chybu uvidí a příští rok se jí může vyhnout. Když se takto vysadí trvalky, chyba se ukáže za dva roky. U stromků nebo keřů bývají omyly patrné po pěti až deseti letech. V tom je to nebezpečí. Nejde ani tak o ztrátu peněz, jako ztrátu času. Promarněných pět let v životě člověka už bývá podstatnou ztrátou,“ dodává.

Jak se tedy potížím vyhnout? Nejdůležitější je mít plán, podle něhož se má zahrada vyvíjet. Pavel Chlouba zdůrazňuje, že přemýšlení o zahradě je tou nejpodstatnější a možná i nejtěžší prací. Je potřeba vědět, kudy se povinou záhonky, kde budou chodníky, kde kompost, kde porostou užitkové rostliny. Představa o vzhledu zahrady je zásadní pro správnou výsadbu.

Neměli bychom bezmyšlenkovitě koupit třeba kvetoucí rododendron a teprve pak chodit po zahradě a hledat mu místo. Tento postup bývá častý, ale pro zahradu samotnou je velmi špatný.

Také u rostlin podle Pavla Chlouby platí, že je důležité umět správně nakupovat. „Přirovnal bych to k nákupu nábytku. Nikdo nepůjde koupit kus nábytku, aniž by si změřil rozměry pokoje. A už vůbec nehrozí, že si někdo koupí skříň a potom s ní bude chodit po domě a přemýšlet, kam ji postaví. Ideální je dopředu vědět, pro co si vlastně do zahradnictví jdeme,“ připomíná.

Užitečným pomocníkem může být nákupní seznam. „Vím, že je to někdy obtížné. V zahradnictví se často objevují nové druhy nebo odrůdy rostlin, které málokdo dobře zná. A mohou to být zajímavé rostliny, které by se hodily právě na vybrané místo. V podobném případě bych doporučoval rozdělit nákup dřevin na dvě návštěvy. Při první návštěvě zahradnictví si obhlédněte, co je k dispozici, a poznamenejte si to. Doma pak vyhledejte o rostlinách alespoň základní informace a podle nich se definitivně rozhodněte, pro co se vyplatí vrátit a co je lepší nekupovat,“ radí Pavel Chlouba.

Spustit audio