Na přání žen začali znovu vyrábět zavařovací sponky. Teď vymýšlí dokonalý lis na česnek

25. červen 2015

Pomocníky do domácnosti představil na nedávné výstavě Hobby v Českých Budějovicích Luboš Jandejsek ze Studeného. Jeho stánek zaujal i autorku pořadu Dámská jízda Mirku Nezvalovou. Nabízí totiž předměty, které pomáhaly v kuchyni už našim babičkám.

„Jsou to věcičky, které nenahradí žádná moderní elektrická zařízení. Hospodyňky k nám chodí, že je znají od babiček a chtěly by je také používat. My se tedy výrobě věnujeme už 28 let, máme dílnu a umíme opravit staré předměty nebo podle nich udělat nové,“ říká Luboš Jandejsek.

Autorka pořadu Dámská jízda Mirka Nezvalová s Lubošem Jandejskem

Populární je podle něj například vypeckovávač, který umí odstranit pecku z třešně tak, aby kolem nestříkala šťáva. Jeho manželka zase nejraději používá vykrajovač jadřinců. „Ten byl v kuchyních už za první republiky. Odstraňuje střed jablek nebo hrušek s minimálním odpadem, což je skvělé, když chcete třeba upéct štrúdl,“ popisuje Luboš Jandejsek.

Uplatnění v dnešní době má i ruční hnětač na zadělávání těsta. „Jedná se o stočený nerezový drát, který vypadá jako velká vařečka a při zadělávání jím prochází těsto. Kuchařka ho tak lépe promísí a potřebuje na to jen poloviční sílu,“ dodává Luboš Jandejsek. Dále mimo jiné vyrábí asi dvanáct druhů rádýlek na těsto.

K některým nápadům ho přivedly samy hospodyňky. „Zákaznice za námi chodily s tím, že jim nedrží víčka na sklenicích při zavařování. Tak jsem se tím začal zabývat a našli jsme pána, který kdysi v jedné firmě vymyslel zavařovací sponky. Hned jsme se pustili do jejich výroby, protože s nimi je zavařování bezproblémové,“ popisuje.

Obrovskou výhodou zavařovacích sponek je podle něj jednoduché použití. Kuchařka jen položí víčko na sklenici, přes něj dá krytku a sponku. „Sponka pevně drží víčko po celou dobu zavařování a chladnutí na hrdle sklenice. Víčka se pak mnohem lépe přichytí a navíc máte stoprocentní kontrolu,“ vysvětluje.

Se svými spolupracovníky ale Luboš Jandejsek vymýšlí i úplně nové pomocníky do domácnosti. Aktuálně opravdu dobrý lis na česnek. Lidé si totiž prý stěžují, že něco takového jim v kuchyni dosud chybí. „V současné době máme prototyp a doděláváme nástroje na výrobu lisu na česnek, který bude skutečně dokonalý. S nástrojaři jsme to dlouho koumali a náš lis bude velmi dobře fungovat a bude i praktický na umývání,“ tvrdí.

Luboš Jandejsek také rád sbírá další inspiraci a tipy pro svou práci. Vždy ho tedy potěší, když mu lidé pošlou nějakého prastarého kuchyňského pomocníka, kterého používala třeba prababička. „Ve firmě si vytváříme takové malé muzeum, kde tyhle věci schraňujeme. A pokud je to něco, co nás zaujme a má to i v dnešní době využití, zkusíme to napodobit a také vyrábět,“ uzavírá. Lidé mu mohou předměty posílat na adresu Luboš Jandejsek, Sonix, 561 64 Studené 49.

Záznam rozhovoru Mirky Nezvalové s Lubošem Jandejskem si můžete poslechnout v odkazu výše. Další články k pořadu Dámská jízda ZDE.

Spustit audio