Na první kešku se nezapomíná, říká Petr Němec z Rychlé roty

25. květen 2015

Už patnáct let lidi baví geocaching, tedy hledání tajných schránek podle zeměpisných souřadnic. První takzvaná keška se objevila v roce 2000 v americkém Oregonu. „Byl to kbelík zakopaný v zemi, pro nějž se vžilo označení geocach. Odtud pak pochází i slovo geocaching,“ vysvětluje Petr Němec, člen geocachingového týmu Rychlá rota.

Ukrytým schránkám se v češtině říká kešky, jejich lovec je geokačer nebo prostě kačer. „V krabičkách se dá najít spousta zajímavých věcí. Bývá zvykem, že na prvního nálezce tam čeká něco cennějšího,“ dodává Petr Němec.

Petr Němec ve studiu Českého rozhlasu České Budějovice

Kačerem se podle jeho slov může stát úplně každý. Stačí se zaregistrovat na webu geocaching.com. Díky tomu okamžitě získáte přehled o všech ukrytých keškách a můžete se s GPS navigací pustit do hledání. Existuje také web geojih.cz, který se věnuje geocachingu v jižních Čechách.

Petr Němec si myslí, že nikdo nezapomene na svou první ulovenou kešku. Ta jeho se skrývala v Českém Krumlově u Plášťového mostu. „Bylo to v únoru 2008, kdy nás na akci přizval kolega, který měl navigaci. Vyrazili jsme do města a našli čtyři krabičky. Trvalo to ale celé odpoledne,“ vzpomíná.

Geocaching si zamiloval, protože přináší skvělý mix zábavy a sportu. „Navíc je to spojené s turistikou a cestováním. Kešky jsou po celém světě, takže ať člověk přijede kamkoli, může zkusit nějakou krabičku najít. Pak už se často stává, že cíleně jezdíte tam, kde je hodně kešek,“ směje se.

Najít takovou schránku ale samozřejmě není úplně snadné. „Keška by měla být schovaná tak, aby ji našel pouze ten, kdo o to má opravdu zájem. Kromě tradičních kešek, které se hledají čistě podle souřadnic, existují například i takzvané multikešky, kvůli nimž musíte obejít několik zastávek a získat indicie,“ doplňuje Petr Němec.

Mezi kačery v Čechách podle něj převažují muži, ale zábavě se věnuje i hodně žen. Lidé se tak totiž dostávají na místa, kam by se jinak nejspíš nevydali.

01088564.jpeg

Většina hledačů zároveň ukrývá i vlastní schránky pro ostatní. Tým Rychlá rota jich připravil už několik desítek v jižních Čechách a na Vysočině. „Máme takovou sérii kešek, která se věnuje polozapomenutým českým objevitelům a dobrodruhům,“ říká Petr Němec.

Každá keška musí splňovat základní pravidla a po schválení je zařazena do kategorie podle náročnosti. Pro odlovení některých z nich kačer potřebuje dokonce horolezeckou nebo potápěčskou výbavu.

Obliba geocachingu podle Petra Němce v Čechách raketově roste. Mluví se o něm totiž často v médiích a také je stále dostupnější technika. „Dneska vám stačí jakýkoli chytrý telefon s GPS a může začít hledat,“ uzavírá.

Celý rozhovor s Petrem Němcem si poslechněte v záznamu pořadu v odkazu výše.
Další hosty odpoledního vysílání Českého rozhlasu České Budějovice najdete ZDE.

autoři: Radim Bártů , Andrea Poláková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.