Na Šumavě připravují výběh pro vlky a návštěvníky svezou na skútru

11. květen 2015

Lesy na Šumavě jsou výjimečné. Na české poměry se tam totiž podle ředitele Správy NP a CHKO Šumava Pavla Hubeného zachovalo hodně stromů, které pamatují pralesy. Běžní návštěvníci je nejspíš ani nepoznají, ale lesníci mapují jejich věk podle pařezů.

„Zjistili jsme, že na většině území parku se běžně vyskytují stromy starší 200 let. Poměrně časté jsou stromy starší 300 let a občas se objevují také ty, které už rostou 500 nebo 600 let,“ popisuje Pavel Hubený.

Ředitel Správy NP a CHKO Šumava Pavel Hubený

Mapování věku lesa podle pařezů je podle jeho slov poměrně jednoduché. Měří se průměr a počítají letokruhy. Takto už lesníci zdokumentovali 15 tisíc pařezů. „Nejčastěji se jedná o jedlové, bukové a smrkové. U jehličnanů nám to jde lépe, protože je tam lépe čitelná tmavá a světlá složka pařezu,“ doplňuje Pavel Hubený.

Zajímavá jsou ale i šumavská zvířata. Zcela jistě se podle ředitele ve volné přírodě pohybuje několik vlků. „Když jsem nastoupil v roce 1988 na správu CHKO do Sušice, už tehdy tam byli minimálně dva vlci. Od té doby máme každý rok zprávy o tom, že vlka někdo viděl, vyfotil, našel stopy. Jsme tedy přesvědčeni, že na Šumavě žijí,“ říká Pavel Hubený.

Jejich výskyt ve volné přírodě má podle něj pozitivní dopad. Na Šumavě totiž žije hodně jelení zvěře, kterou musí lesníci pravidelně střílet, aby udrželi populaci na ideálním stavu. Pokud by ale v parku bylo více vlků, ti by lovili právě jelení zvěř a rovnováha by se tak udržovala přirozeně. „Člověk to nikdy neudělá tak dobře jako příroda,“ vysvětluje Pavel Hubený.

I když v přírodě je setkání s vlkem velice vzácné, lidé na Šumavě si budou moci brzy tato zvířata detailně prohlédnout. Správa NP a CHKO totiž buduje návštěvnické centrum na Srní, kde bude výběh s vlky. Domov zde najde samec ze zoo v Plzni a samice z německé zahrady, kteří možná navíc již brzy založí rodinu. Návštěvnické centrum se otevře v druhé polovině letní sezony.

Už od května si mohou zájemci užít oblíbené splouvání Vltavy. Zatím se jezdí o svátcích a víkendech, od června denně až do konce října. „Je ale nutné se předem registrovat na našich webových stránkách, kde uvádíme i podmínky pro splouvání,“ zdůrazňuje Jan Dvořák, tiskový mluvčí Správy NP a CHKO Šumava.

Novinkou je možnost projet se po Šumavě na skútru. „Chceme park více přiblížit hůře pohyblivým a handicapovaným lidem. Pořídili jsme šest elektrických skútrů a pod dohledem průvodce si zájemci mohou projet trasy. Zatím máme kladné ohlasy, lidé říkají, že si dříve nemohli tu Šumavu užít,“ doplňuje Jan Dvořák.

Letní sezonu naplno zahájí v sobotu 30. května akce s celodenním programem na Rokytě nedaleko Srní. V pátek a sobotu 12. a 13. června se uskuteční představení Balet a divočina. Otevřou se také nové trasy pro průvodce divočinou. Ti vezmou zájemce na místa, kam běžně nemají přístup.

Celý rozhovor s Pavlem Hubeným a Janem Dvořákem si poslechněte v záznamu vysílání Českého rozhlasu České Budějovice.

Spustit audio