Najít utonulého 20 metrů pod hladinou není pro psa problém

21. listopad 2014

Kynolog záchranář Zdeněk Čmejrek z Hluboké nad Vltavou získal nedávno zlato na Mistrovství světa záchranných psů na Lipně se svou fenkou Omahou.

Pokud oba dva ale potkáte při tréninku, bude na svou německou ohařku volat Sherry. „Je to běžné, pokud oficiální jméno neobsahuje sykavku nebo výraznou hlásku, oslovení psa je pak nevýrazné a pes hůř reaguje,“ vysvětluje další kynolog záchranář a člen Čmejrkova týmu Jaroslav Sedlák.

Společnost člověka mají bytostně rádi

On sám přešel po boxerech na australské honácké psy a pořídil si hned dva. Toto plemeno mu přišlo tajemné a chtěl ho poznat. Ani na chvíli se neobával, že by z jeho nových svěřenců nebyli dobří záchranáři.

„Při vhodném zacházení a správném výběru štěněte se dá vycvičit pro záchranařinu každé plemeno i každý kříženec. Vybírají se většinou ti, kteří mají rádi lidi, nejsou agresivní a mají společnost člověka bytostně rádi. Štěně musí být zdravé, sebevědomé a podmínkou je výborný čich“.

Jaroslav Sedlák během rozhovoru pro Český rozhlas České Budějovice

Na výcvik psa záchranáře není nikdy pozdě

S výcvikem se začíná po šesti měsících věku, do té doby se trénuje poslušnost. Ale i roční nebo dvouletý pes může vše zdárně dohnat. Trénink psa by měl být intenzivní, ideální jsou dvě hodiny denně.

„Trénuje se na umělé sutině, kde se ukrývají lidé. Motivací je odměna v podobě hračky nebo pamlsku. Výhodou u používání pamlsků je, že žravý pes rád přijme něco, co mu chutná. V Turecku po zemětřesení se pracovalo i několik dní nonstop, ti psi pracují téměř hladoví. V tomto případě by hračka selhala, protože když je pes hladový a unavený, nemusí mít chuť si hrát.“

Slaňování

Psovod cítí rozechvění psa ještě dřív, než oznámí nález

V praxi se záchranářští psi využívají třeba při hledání utonulých. „Pes leží na přídi člunu s psovodem, ten na něm má položenou ruku, aby ucítil i ty nejjemnější změny v jeho psychice. Člun křižuje vodní hladinu podle pokynů psovoda. V okamžiku, kdy se dostane do prostoru, kde vzlíná pach utonulého nad hladinu, psovod rukou přímo cítí rozechvění psa ještě dřív, než štěkotem oznámí nález. Takto nedávno vyhledal pes utonulého v hloubce 20 metrů.“

Spustit audio