Naprostá většina reakcí je pozitivních, říká o parkovacích zónách náměstek primátora

7. listopad 2017

Modré pruhy, nové jednosměrky a nová autobusová linka. To vše souvisí se zaváděním parkovacích zón na Pražském předměstí v Českých Budějovicích. Systém funguje od 1. listopadu ve zkušebním režimu.

„Naprostá většina reakcí je pozitivních, protože ti, kdo cestují do zahraničí, vědí, že v takovýchto městech jiné řešení než zřízení parkovacích zón neexistuje,“ říká náměstek primátora pro dopravu František Konečný.

Radnice zpoplatňuje stání na Pražském předměstí v oblasti mezi ulicemi Pražská, Rudolfovská a Nádražní. „Tu jsme vybrali proto, že už byla připravena systémem jednosměrek. Když tam dáme nové značení, neubydou parkovací místa, a to pro nás bylo rozhodující,“ vysvětluje náměstek.

Modrými čárami jsou nyní vyznačena místa, na nichž smějí parkovat jen místní. Lidé s trvalým bydlištěm na Pražském předměstí mají nárok na rezidentní kartu za 500 nebo 400 korun ročně, majitelé nemovitostí a podnikatelé mohou získat abonentní karty za 5000 nebo 4000 korun ročně.

Dojíždějícím zůstávají místa ve smíšených zónách, kde se za stání bude platit v automatech. Využít ale mohou také odstavné parkoviště na konci Jírovcovy ulici. Platí se tu 10 korun za čtyři hodiny stání nebo 20 korun za celý den. Z parkoviště jezdí na náměstí nová linka MHD, minimálně do konce roku je pro všechny cestující zdarma.

„Snažíme se pomoci lidem, kteří tam trvale bydlí.“

Důvodem pro zavedení parkovacích zón bylo podle Františka Konečného prostě to, že ve městě je příliš aut. „Trvale bydlící občané jsou diskriminováni tím, že jim tam zaparkují lidé, kteří dojíždí z jiných měst. My se snažíme pomoci lidem, kteří tam trvale bydlí,“ připomíná.

Linka MHD jezdí mezi odstavným parkovištěm a náměstím

Radnici je ale často vytýkána nepřipravenost celého systému. Odstavné parkoviště funguje jen zčásti a město dosud nemá automaty v ulicích. „Já se domnívám, že bylo správné spustit systém od listopadu s tím, že dva měsíce bude zkušební provoz. Máme čas vyřídit připomínky a systém vyladit, aby fungoval plnohodnotně,“ komentuje náměstek primátora.

O parkovacích zónách se na budějovické radnici hovoří už od roku 2006, kdy byla zpracována první studie. „Po předchozím vedení města jsme převzali projekt, který jsme realizovali. Já si myslím, že je správný, a my jsme měli tu odvahu se do toho pustit, kousnout do toho kyselého jablka. Jsem rád, že jsme to udělali,“ říká František Konečný.

Obyvatelé nájemních bytů bez trvalého bydliště mají smůlu

Lidé, kteří žijí na Pražském předměstí v nájemních bytech a nemají zde hlášené trvalé bydliště, rezidentní karty nedostanou. „Osoby, které mají nájemní smlouvu, si mohou nahlásit i bez souhlasu vlastníka do bytu trvalý pobyt. Pokud z nějakého důvodu nechtějí, tak bohužel není možnost udělit rezidentní oprávnění,“ komentuje náměstek.

Kdo chce parkovat se služebním autem, potřebuje potvrzení zaměstnavatele, že je vůz využíván i k soukromým účelům. „Jenom to, že je to služební auto, nestačí, ale já v tom nevidím faktický problém, zaměstnavatel by měl toto umožnit,“ dodává František Konečný.

Parkovací zóny na Pražském předměstí v Českých Budějovicích

Lidé, kteří budou chtít zastavit před bytem jenom na vyložení nákladu, se podle něj bát nemusí. „Takové auto nikdo pokutovat nebude,“ uvádí.

Systém je do konce roku ve zkušebním režimu, od ledna musí mít všichni vyřízené rezidentní a abonentní karty, nebo platit v automatech. Žádost je možné podat elektronicky na webu parkovanicb.cz. Funguje také nové informační místo v obchodním centru IGY, které je otevřeno denně do 21 hodin, další informační místa jsou v Mercury centru a na radnici.

Je možné požádat o parkovací kartu na jeden, tři, šest nebo dvanáct měsíců. Řidiči ale nedostanou fyzicky kartu, SPZ jejich vozu bude zanesena do databáze. „Městská policie má k dispozici čtecí zařízení. Později bude mít i automobil, který kamerami snímá parkující vozy a vyhodnocuje, zda parkují oprávněně,“ doplňuje František Konečný.

Zóny se rozšíří

Parkovací zóny v Českých Budějovicích se budou rozrůstat. „Příští rok chceme vybudovat zóny na druhé části Pražského předměstí, v dalším roce v oblasti od Pražského předměstí směrem na jih až po Mánesovu ulici,“ popsal náměstek primátora.

Také se prodlouží trasa nové linky MHD číslo 24. Asi od poloviny příštího roku pojede v desetiminutových intervalech z odstavného parkoviště přes náměstí až k nádraží, kde tam se rozdvojí. Jedna linka dál pojede k nemocnici, druhá do Havlíčkovy kolonie.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.