O čem se mluví11. srpna  2017 v 08:10  

Nebojte se vajec. Dodají tak skvělé bílkoviny, že se jim nevyrovná nic kromě mateřského mléka

Cholesterolu ve vejcích se nemusíte bát. Ve studiích bylo prokázáno, že dlouhodobá konzumace dvou vajec denně naopak vede k mírnému snížení sérového cholesterolu - Foto: Fotobanka Pixabay

Cholesterolu ve vejcích se nemusíte bát. Ve studiích bylo prokázáno, že dlouhodobá konzumace dvou vajec denně naopak vede k mírnému snížení sérového cholesteroluFoto: Fotobanka Pixabay

Nové tisíciletí zbavuje vejce nálepky zakázané potraviny. Objevujeme totiž důležitost tukových látek, jako je například i cholesterol, pro vitalitu a zdraví. Ačkoliv se kvůli obsahu cholesterolu zdravotní doporučení předháněla v potlačování konzumace vajec, ta naštěstí zůstala oblíbenou potravinou.

Vejce jsou zdrojem velice kvalitních bílkovin. Podle různých zdrojů stejně prospěšné bílkoviny získáme už jen z lidského mateřského mléka. Vejce dále tělu dodají selen, vitamin B2 a B12 a jsou jedním z mála zdrojů přírodního vitaminu D. Obsahují cholin, který je důležitý pro dobrou funkci mozku, genovou regulaci a zdravé srdce. 

Vejce se hodí nejenom jako jednoduchá a výživná večeře, ale jsou také vhodným prvním ranním jídlem. Podle článku v Journal of the American College of Nutrition vejce potírají hlad. Pokud je prý sníme jako první ranní jídlo, tělo po zbytek dne může vyžadovat méně kalorií. Bílkovinné snídaně se často doporučují, pokud člověk hlídá svou linii a chce zhubnout. 

 

Vejce - konzumace jednoho až dvou kusů je pro zdraví člověka prospěšná, doporučuje odbornice na zdravou stravu Štěpánka Kutišová

Vložit na svůj web

Tato výživná potravina člověka provází už velmi dlouho. V Indii, Asii a na Středním východě domestikovali lidé slepice již v období 3500 až 3200 před naším letopočtem. V Evropě jsme vejce pravděpodobně objevili až v pátém století našeho letopočtu. 

Stala se symbolem plodnosti, vitality a dokonce i vznešenosti a dodnes jsou oblíbenou velikonoční potravinou. Jedinou nevýhodou vajec není to, že obsahují cholesterol, ale fakt, že jsou často spouštěčem alergií. Tuto reakci může vyvolávat jedna z bílkovin obsažených ve vaječných bílcích, a to hůře stravitelný albumin. Hrozbě salmonely podléhá pouze jedno vejce ze sedmi tisíc. 

Na vejcích je skvělý obsah vitaminů řady B, které působí výživně a tišivě na nervovou soustavu. Vitamin B12 je často živinou, která velmi chybí vegetariánům. Stravitelnost vaječných bílkovin je vysoká - 98 procent. Ve vejcích najdeme také velké množství vitaminu A, E, kyselinu pantotenovou i listovou. Důležitý je i fosfor, železo a zinek. 

Pokud prý vejce sníme jako první ranní jídlo, tělo po zbytek dne může vyžadovat méně kalorií. Bílkovinné snídaně se často doporučují lidem, kteří chtějí zhubnout - Foto: Fotobanka Pixabay

Pokud prý vejce sníme jako první ranní jídlo, tělo po zbytek dne může vyžadovat méně kalorií. Bílkovinné snídaně se často doporučují lidem, kteří chtějí zhubnoutFoto: Fotobanka Pixabay

Dříve obávaný cholesterol je ve skutečnosti ochrannou živinou, která je důležitá pro tvorbu hormonů a správnou funkci nervové soustavy a mozku. Ve studiích bylo prokázáno, že dlouhodobá konzumace dvou vajec denně naopak vedla k mírnému snížení sérového cholesterolu. Výzkumy ukazují, že vejce mají velmi malý a klinicky nevýznamný vliv na hladinu krevního cholesterolu a nezvyšují rizika kardiovaskulárních chorob. Případný vliv cholesterolu je také vyvažován celou řadou pozitivně působících složek. 

Vejce jsou vedle tučných mořských ryb zdrojem potravin s obsahem takzvaných omega-3, které příznivě působí proti kardiovaskulárním chorobám, revmatoidní artritidě, mají protitrombotické a antisklerotické účinky, působí protizánětlivě. 

U malých dětí od šesti do dvanácti měsíců se doporučuje konzumace čtyř žloutků týdně, protože žloutek je cenným zdrojem dobře využitelného železa. V tomto věku se naopak nedoporučuje konzumace bílků vzhledem k možným alergickým reakcím. 

Někteří starší lidé dokonce mají za to, že vejce přispívají k jejich dlouhověkosti. Platí to u Italky Emmy Moranové, která se letos dožila 116 let a denně sní tři vejce. Stejně je tomu u Američanky Susannah Jonesové, která miluje vejce se slaninou a nádavkem i dlouhý spánek. Vajec se tedy neobávejme. Jak je vidno, máme s nimi šanci přežít ty, kteří si je kvůli cholesterolu zakazují. 

Vaříme s rozhlasem - Foto: Aleš Vavřík

Avokádovo-vaječný salát v zeleninové tortile 

Suroviny:
8 natvrdo vařených vajec zchlazených a oloupaných
2 zralá avokáda oloupaná a pokrájená
2 lžíce domácí majonézy nebo kokosové smetany nebo jogurtu pro lehčí verzi
1 polévková lžíce dijonské hořčice
2 polévkové lžíce jablečného octa
1/2 lžičky soli
1/4 lžičky černého pepře
1/8 lžičky kurkumy
1/8 lžičky kajenského pepře
1,5 polévkové lžíce jemně krájené červené cibule
2 polévkové lžíce čerstvé petrželky 

V míse nebo mixéru smíchejte vejce, avokádo, majonézu, ocet, hořčici, sůl, pepř, kurkumu a případně i kajenský pepř. Rozmačkejte nebo rozmixujte, až budete spokojeni s konzistencí směsi. Do směsi vmíchejte cibuli a ozdobte čerstvou petrželkou. 

Podávejte na oblíbené listové zelenině ve formě závitku na jednom až dvou velkých salátových listech. Do závitků můžete přidat oblíbené klíčky, barevné papriky, houby, čerstvé bylinky a rajčata 


Houbovo-bylinková frittata 

Vejce jsou vedle tučných mořských ryb zdrojem potravin s obsahem takzvaných omega-3, které příznivě působí proti kardiovaskulárním chorobám či revmatoidní artritidě - Foto: Fotobanka Pixabay

Vejce jsou vedle tučných mořských ryb zdrojem potravin s obsahem takzvaných omega-3, které příznivě působí proti kardiovaskulárním chorobám či revmatoidní artritiděFoto: Fotobanka Pixabay

Suroviny:
7-8 vajec
1 polévková lžíce olivového oleje
1 střední červená cibule oloupaná a pokrájená
5 jemně pokrájených shitake hub (nebo použijte hlívu)
5-6 jemně pokrájených žampionů
1/2 čajové lžičky sušeného tymiánu
1/2 čajové lžičky sušeného estragonu
1/4 lžičky soli
2-3 polévkové lžíce farmářského nebo přepuštěného másla
čerstvě pokrájená pažitka 

Předehřejte troubu na 175 stupňů. V pánvi vhodné do trouby předem orestujte cibuli, houby na olivovém oleji. Vařte na mírném až nižším plameni, dokud cibule nezesklovatí a houby nezměknou (asi 5 až 7 minut). 

Přidejte bylinky, sůl a máslo. Až se máslo rozpustí, přidejte vejce. Na vysoké teplotě nechte směs 2 až 3 minuty a poté ji vložte do trouby na 10 až 15 minut, nebo dokud vejce nevyskočí. Ozdobte čerstvou pažitkou. 


Rychlá bylinková omeleta s avokádem 

Suroviny:
1-2 čajové lžičky másla
2 větší vejce
2 čajové lžičky vody
1 polévková lžíce nasekané petrželky nebo koriandru
1 jemně posekaná jarní cibulka
špetka soli
mletý pepř
1/4 avokáda
1/2 menšího rajčete jemně pokrájeného 

Do nepřilnavé pánve dejte máslo. Mezitím si smíchejte vejce, vodu a bylinky dohromady. Přidejte sůl a pepř a rozmíchejte. Až se máslo rozpustí, vlijte vaječnou směs na pánev. Do středu přidejte tři plátky rajčete a avokádo, překlopte okraje tuhnoucí omelety do středu a servírujte. 

Omeletu můžete mírně obměňovat a upéci ji například s malou plechovkou tuňáka. 


Pikantní zeleninová míchanice 

Suroviny:
6 vajec
2 lžíce kokosového oleje
1 malá červená cibule
trocha čerstvých chilli papriček
1/4 lžičky soli
1/2 lžičky černého pepře
1 střední rajče
2 lžíce koriandru 

Restujte cibuli s paprikou 4 až 5 minut na oleji. Vmíchejte vejce, sůl, pepř a míchejte, dokud se nezačnou tvořit pevné okraje vajec (asi 3 minuty). Odstraňte pánev ze sporáku a rozdělte na dva talíře. Ozdobte rajčetem a posekaným koriandrem. 

Všechny díly pořadu Přírodní lékárna najdete ZDE. 

Autor:  Štěpánka Kutišová
Pořad: Přírodní lékárna  |  Stanice: České Budějovice
Čas vysílání: čtvrtek 8:10  |  Délka pořadu: 5 minut  
 

Nové články v rubrice

Jihočeský kraj
  Od 12.12.2017 21:25 do 13.12.2017 21:30; na silnici 39 u obce Volary okres Prachatice; ledovka; v délce 100, zvýšená opatrnost, ve stoupání je napříč vozovky kamion, komunikace je neprůjezdná, náledí, ...
  ulice Školní, Trhové Sviny, okr. České Budějovice, uzavřeno, práce na inženýrských sítích, Od 13.12.2017 12:00 Do 14.12.2017 23:59, Překop místní komunikace III. tř. - 5c pro zhotovení STL plynovodní ...
  ulice Kpt. Jaroše, České Budějovice, okr. České Budějovice, uzavřeno, stavební práce, Od 15.12.2017 00:00 Do 15.12.2017 23:59, úplná uzavírka v ulici kpt. Jaroše pro zvláštní užívání pozemní komunikace ...

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace