Nebojte se vajec. Dodají tak skvělé bílkoviny, že se jim nevyrovná nic kromě mateřského mléka

Nové tisíciletí zbavuje vejce nálepky zakázané potraviny. Objevujeme totiž důležitost tukových látek, jako je například i cholesterol, pro vitalitu a zdraví. Ačkoliv se kvůli obsahu cholesterolu zdravotní doporučení předháněla v potlačování konzumace vajec, ta naštěstí zůstala oblíbenou potravinou.

Vejce jsou zdrojem velice kvalitních bílkovin. Podle různých zdrojů stejně prospěšné bílkoviny získáme už jen z lidského mateřského mléka. Vejce dále tělu dodají selen, vitamin B2 a B12 a jsou jedním z mála zdrojů přírodního vitaminu D. Obsahují cholin, který je důležitý pro dobrou funkci mozku, genovou regulaci a zdravé srdce.

Vejce se hodí nejenom jako jednoduchá a výživná večeře, ale jsou také vhodným prvním ranním jídlem. Podle článku v Journal of the American College of Nutrition vejce potírají hlad. Pokud je prý sníme jako první ranní jídlo, tělo po zbytek dne může vyžadovat méně kalorií. Bílkovinné snídaně se často doporučují, pokud člověk hlídá svou linii a chce zhubnout.

Vejce míchané snídaně

Tato výživná potravina člověka provází už velmi dlouho. V Indii, Asii a na Středním východě domestikovali lidé slepice již v období 3500 až 3200 před naším letopočtem. V Evropě jsme vejce pravděpodobně objevili až v pátém století našeho letopočtu.

Stala se symbolem plodnosti, vitality a dokonce i vznešenosti a dodnes jsou oblíbenou velikonoční potravinou. Jedinou nevýhodou vajec není to, že obsahují cholesterol, ale fakt, že jsou často spouštěčem alergií. Tuto reakci může vyvolávat jedna z bílkovin obsažených ve vaječných bílcích, a to hůře stravitelný albumin. Hrozbě salmonely podléhá pouze jedno vejce ze sedmi tisíc.

Na vejcích je skvělý obsah vitaminů řady B, které působí výživně a tišivě na nervovou soustavu. Vitamin B12 je často živinou, která velmi chybí vegetariánům. Stravitelnost vaječných bílkovin je vysoká - 98 procent. Ve vejcích najdeme také velké množství vitaminu A, E, kyselinu pantotenovou i listovou. Důležitý je i fosfor, železo a zinek.

Obavy z cholesterolu nejsou na místě

Dříve obávaný cholesterol je ve skutečnosti ochrannou živinou, která je důležitá pro tvorbu hormonů a správnou funkci nervové soustavy a mozku. Ve studiích bylo prokázáno, že dlouhodobá konzumace dvou vajec denně naopak vedla k mírnému snížení sérového cholesterolu. Výzkumy ukazují, že vejce mají velmi malý a klinicky nevýznamný vliv na hladinu krevního cholesterolu a nezvyšují rizika kardiovaskulárních chorob. Případný vliv cholesterolu je také vyvažován celou řadou pozitivně působících složek.

Čtěte také

Vejce jsou vedle tučných mořských ryb zdrojem potravin s obsahem takzvaných omega-3, které příznivě působí proti kardiovaskulárním chorobám, revmatoidní artritidě, mají protitrombotické a antisklerotické účinky, působí protizánětlivě.

U malých dětí od šesti do dvanácti měsíců se doporučuje konzumace čtyř žloutků týdně, protože žloutek je cenným zdrojem dobře využitelného železa. V tomto věku se naopak nedoporučuje konzumace bílků vzhledem k možným alergickým reakcím.

Někteří starší lidé dokonce mají za to, že vejce přispívají k jejich dlouhověkosti. Platilo to u Italky Emmy Moranové, která se dožila 117 let a denně snědla tři vejce. Stejně tomu bylo u Američanky Susannah Jonesové, která milovala vejce se slaninou a k tomu i dlouhý spánek. Vajec se tedy neobávejme. Jak je vidno, máme s nimi šanci přežít ty, kteří si je kvůli cholesterolu zakazují.

Avokádovo-vaječný salát v zeleninové tortile

Suroviny:
8 natvrdo vařených vajec zchlazených a oloupaných
2 zralá avokáda oloupaná a pokrájená
2 lžíce domácí majonézy nebo kokosové smetany nebo jogurtu pro lehčí verzi
1 polévková lžíce dijonské hořčice
2 polévkové lžíce jablečného octa
1/2 lžičky soli
1/4 lžičky černého pepře
1/8 lžičky kurkumy
1/8 lžičky kajenského pepře
1,5 polévkové lžíce jemně krájené červené cibule
2 polévkové lžíce čerstvé petrželky

V míse nebo mixéru smíchejte vejce, avokádo, majonézu, ocet, hořčici, sůl, pepř, kurkumu a případně i kajenský pepř. Rozmačkejte nebo rozmixujte, až budete spokojeni s konzistencí směsi. Do směsi vmíchejte cibuli a ozdobte čerstvou petrželkou.

Podávejte na oblíbené listové zelenině ve formě závitku na jednom až dvou velkých salátových listech. Do závitků můžete přidat oblíbené klíčky, barevné papriky, houby, čerstvé bylinky a rajčata

Rychlá bylinková omeleta s avokádem

Suroviny:
1-2 čajové lžičky másla
2 větší vejce
2 čajové lžičky vody
1 polévková lžíce nasekané petrželky nebo koriandru
1 jemně posekaná jarní cibulka
špetka soli
mletý pepř
1/4 avokáda
1/2 menšího rajčete jemně pokrájeného

Do nepřilnavé pánve dejte máslo. Mezitím si smíchejte vejce, vodu a bylinky dohromady. Přidejte sůl a pepř a rozmíchejte. Až se máslo rozpustí, vlijte vaječnou směs na pánev. Do středu přidejte tři plátky rajčete a avokádo, překlopte okraje tuhnoucí omelety do středu a servírujte.

Omeletu můžete mírně obměňovat a upéci ji například s malou plechovkou tuňáka.

Pikantní zeleninová míchanice

Suroviny:
6 vajec
2 lžíce kokosového oleje
1 malá červená cibule
trocha čerstvých chilli papriček
1/4 lžičky soli
1/2 lžičky černého pepře
1 střední rajče
2 lžíce koriandru

Restujte cibuli s paprikou 4 až 5 minut na oleji. Vmíchejte vejce, sůl, pepř a míchejte, dokud se nezačnou tvořit pevné okraje vajec (asi 3 minuty). Odstraňte pánev ze sporáku a rozdělte na dva talíře. Ozdobte rajčetem a posekaným koriandrem.

Spustit audio

Související